Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Φίλοι; ... φως φανάρι


"Φίλοι; ...φως φανάρι" μας διηγείται η Φραντζέσκα Αλεξοπούλου - Πετράκη με την εικονογράφηση της Μαρίας Τζαμπούρα και μας γνωρίζουν την Ισμήνη. Μία μουρίτσα που δεν της αρέσει να ξυπνάει το πρωί και να πηγαίνει με το σχολικό στο σχολείο. Ώσπου ένα συνηθισμένο αγουροξυπνημένο πρωινό, στο φανάρι, ένα μουτράκι από άλλο σχολικό κολλάει στο τζάμι και χαιρετάει...Από εκείνη τη στιγμή, ξεκινάει μια πολύ τρυφερη φιλία, η οποία αναπτύσσεται με τη βοηθεια γραπτών μηνυμάτων και ζωγραφιών. Οι δυο φίλοι όμως είναι τυχεροί και καταφέρνουν να συναντηθούν από κοντά σε μια σχολική εκρομή. Εκεί, η Ισμήνη θα μιλήσει για πρώτη φορά από κοντα με το φιλαράκι της. Όχι όμως προφορικά, όπως εκείνη θα περίμενε, αλλά...

Πρόκειται για ένα βιβλίο που δείχνει τη δύναμη της φιλίας και το πόσο εύκολα τα παιδιά επικοινωνούν μεταξύ τους, παρά τα φαινομενικά εμπόδια. Αν και το βιβλίο έχει κάποιες αδυναμίες (για παράδειγμα, χρησιμοποιείται ο ξεπερασμένος όρος κωφάλαλος και όχι κωφός ή Κωφός, γίνεται πολύ επιφανειακή αναφορά στη νοηματική γλώσσα), αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα, καθώς παρουσιάζει τη νοηματική γλώσσα ως φυσική γλώσσα των Κωφών, ισάξια με την προφορική γλώσσα, τους Κωφούς ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας και μας αποδεικνύει ότι αν υπάρχει διάθεση, η επικοινωνία είναι εφικτή.

Σε περίπτωση που το μουτράκι σας θέλει να διαβάσει την ιστορία της Ισμήνης και του φιλαράκου της, μπορείτε να πάτε εδώ και να το διαβάσετε παρέα online (από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος). Αν πάλι, θέλετε να του δείξετε βασικές λεξούλες στη νοηματική γλώσσα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γρηγόρη και τη Μαργαρίτα Κωνσταντινίδου "Το Πρώτο μου βιβλίο στη νοηματική γλώσσα" και από τις εκδόσεις Καστανιώτη "Τα Πρώτα μου Νοήματα" από τους Βασίλη Κουρμπέτη και Ελένη Ευθυμίου.

Καλή ανάγνωση!!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου