Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου



Η Λέσχη Φίλων Χοσέ Καρρέρας Ελλάδος διοργανώνει τον 3ο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου Μαρίας Χαιρογιώργου- Σιγάρα, που θα πραγματοποιηθεί το Μάιο του 2010 (3 με 8 Μαϊου).

Ο διαγωνισμός αφορά δύο βασικές κατηγορίες συμμετεχόντων:

1. κατηγορία Senior, από 18 έως 30 ετών και

2. κατηγορία Junior:

- ομάδα Α, μικροί πιανίστες ηλικίας μέχρι 9 ετών

- ομάδα Β, μικροί πιανίστες ηλικίας 10 έως 14 ετών

- ομάδα Γ, νεαροί πιανίστες ηλικίας 15 έως 18 ετών.


Ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διαγωνισμού είναι ο Κωνσταντίνος Καράμπελας- Σγούρδας.

Βασικοί υποστηρικτές της διοργάνωσης είναι: το Ωδείο Φίλιππος Νάκας, το Διεθνές Μουσικό Σωματείο Gina Bachauer και το Jeunesses Musicales Ελλάδας.

Τα έσοδα του διαγωνισμού θα διατεθούν υπέρ των σκοπών της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας για την καταπολέμηση της παιδικής λευχαιμίας.


Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το διαγωνισμό, καθώς και την αίτηση συμμετοχής, θα βρείτε στη ιστοσελίδα του διαγωνισμού.
Για όσους δεν γνωρίζουν, η Μαρία Χαιρογιώργου- Σιγάρα (1921-2005) δέσποσε για πολλές δεκαετίες στα μουσικά πράγματα της χώρας μας, τόσο ως διακεκριμένη σολιστ όσο και ως εμπνευσμένη παιδαγωγός.

Ενημερωτικές ημερίδες eTwinning


Οι πρεσβευτές του eTwinning διοργανώνουν κατά τόπους ενημερωτικές ημερίδες. Ημερομηνίες και αιτήσεις συμμετοχής για τις επικείμενες κατά περιφέρεια ημερίδες, θα βρείτε στη σελίδα http://etwinning.sch.gr/events.php.

Τι είναι το eTwinning;
Το eTwinning έχει ως στόχο τη διασύνδεση των σχολείων της Ευρώπης και αποτελεί από τον Σεπτέμβριο του 2004 μία από τις πολλές δράσεις του προγράμματος eLearning της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μέσω της δράσης αυτής, σχολεία των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πριν από την ένταξη των νέων μελών) αλλά και της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και πρόσφατα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, θα υποστηριχτούν στην "αδελφοποίηση" σχολείων μέσω του Internet.
Το eTwinning δεν σκοπεύει να αντικαταστήσει την παραδοσιακή μορφή ανταλλαγής μαθητών. Είναι μια συνεργατική δράση όπου τουλάχιστον δύο σχολεία από τουλάχιστον δύο ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη.
Όλοι οι Ευρωπαίοι μαθητές και μαθήτριες μέσω της δράση αυτής θα έχουν τη δυνατότητα με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους να συμμετάσχουν σε κοινά παιδαγωγικά projects με κάποιο σχολείο από άλλη Ευρωπαϊκή χώρα.

Στη διαδικτυακή ευρωπαϊκή του πύλη μπορείτε να βρείτε όλα τα απαραίτητα εργαλεία που θα επιτρέψουν στο σχολείο σας να γίνει επίσημο μέλος της δράσης αυτής.

Ομάδα Συμβουλευτικής Γονέων- ομιλία: Ο καλός γονιός


Ο δήμος Πολίχνης, η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και η "ΠΥΞΙΔΑ" σας προσκαλούν στην ομιλία συμβουλευτικής για γονείς με θέμα:

"Ο καλός Γονιός και πώς μπορούμε να τον πετύχουμε"

Η ομάδα θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης Πολίχνης (Αγ. Μαρίνης 4)

Έναρξη ομάδας: Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009, ώρα 09:30-11:30 το πρωί.

Ευρωπαϊκό Βραβείο νεότητας "Καρλομάγνος"


Ο τρίτος σε σειρά διαγωνισμός για το ευρωπαϊκό βραβείο νεότητας "Καρλομάγνος". Απευθύνεται σε νέους που έχουν λάβει μέρος σε δράσεις που βοηθούν στην προώθηση της κατανόησης μεταξύ των ανθρώπων από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες καθώς και της ενιαίας ευρωπαϊκής ταυτότητας. Η προθεσμία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων λήγει στις 22 Ιανουαρίου 2010. Το ευρωπαϊκό βραβείο νεότητας "Καρλομάγνος", που οργανώνεται από κοινού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το ίδρυμα του διεθνούς βραβείου Καρλομάγνος του Άαχεν, απονέμεται σε νέους μεταξύ 16 και 30 ετών. Οι δράσεις που θα αναδειχθούν θα πρέπει να αποτελούν πρότυπο για τους νέους που ζουν στην Ευρώπη και να συνιστούν πρακτικά παραδείγματα Ευρωπαίων που ζουν μαζί ως μια κοινότητα. Τα προγράμματα ανταλλαγών νέων, οι καλλιτεχνικές και οι διαδικτυακές δράσεις με ευρωπαϊκή διάσταση συγκαταλέγονται μεταξύ των επιλέξιμων δράσεων.
Οι αιτήσεις υποψηφιότητας είναι διαθέσιμες στην παρακάτω ηλεκτρονική σελίδα http://www.charlemagneyouthprize.eu/

Τους νικητές των προηγούμενων χρόνων μπορείτε να δείτε εδώ

Στην Αυστρία η Προ-Παραολυμπιακή Ομάδα για το Βανκούβερ 2010


Οι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες του Βανκούβερ πλησιάζουν και οι Έλληνες αθλητές με αναπηρία αρχίζουν να εντείνουν τις προσπάθειες ώστε να εμφανιστούν όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι σ' αυτή τη νέα μεγάλη διοργάνωση, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Γι' αυτό το λόγο, η Ελληνική Προ-Παραολυμπιακή Ομάδα βρίσκεται ήδη στο Χίντερτουξ της Αυστρίας, όπου έχει ξεκινήσει εντατική προετοιμασία.
Ο λόγος για τη Βιβή Χριστοδουλοπούλου και τον Ιωάννη Παπαβασιλείου, τους δύο αθλητές που πιθανώς θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στους Αγώνες. Στην Αυστρία βρίσκεται και ο ομοσπονδιακός προπονητής Αλπικού Σκι, Κωνσταντίνος Σιτζιόβας, καθώς και οι τεχνικοί Βασίλης Καλύβας, Ιωάννα Παδιώτη και ο γιατρός Χρήστος Γκούμας.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Δρ. Παναγιώτης Σταματόπουλος, αναφερόμενος στην αποστολή και στα οφέλη της, τόνισε: "Η Ε.Π.Ε. με αφορμή την Προ-παραολυμπιακή περίοδο έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στην καλύτερη προετοιμασία των αθλητών με αναπηρία, που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ. Κι αυτό το δείχνει έμπρακτα, στηρίζοντας την Ομοσπονδία στο σχεδιασμό και στην αποστολή δύο αθλητών στο ειδικό προπονητικό κέντρο του Χίντερτουξ, ώστε να κάνουν την καλύτερη δυνατή προετοιμασία. Παράλληλα, δε, έχει επιδιώξει συνεργασία με την Αυστριακή παραολυμπιακή Επιτροπή, για βελτίωση της τεχνογνωσίας στα χειμερινά αθλήματα".
Οι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν 12-21 Μαρτίου 2010 στο Βανκούβερ του Καναδά και θα αγωνιστούν 600 αθλητές σε πέντε χειμερινά αθλήματα (Αλπικό Σκι, Δίαθλο, Σκι Αντοχής, Χόκεϊ επί πάγου και κέρλινγκ με αμαξίδιο). Αυτή θα είναι η τρίτη συμμετοχή της Ελλάδας, ύστερα από την παρουσία στους Αγώνες του Σολτ Λέικ Σίτι το 2002 και του Τορίνο το 2006, με τους Έλληνες να διαγωνίζονται στο Αλπικό Σκι.

Από το δελτίο τύπου της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (06/11/2009)

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι οι πρώτοι Αγώνες Ολυμπιακού χαρακτήρα για αθλητές με αναπηρία οργανώθηκαν το 1960 στη Ρώμη, ύστερα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην ίδια πόλη. Θεωρούνται ως οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Αγώνες. Περίπου 400 αθλητές από 23 χώρες συμμετείχαν σε 8 αθλήματα, 6 από τα οποία εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στο αγωνιστικο΄πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων (Τοξοβολία, Κολύμβηση, Ξιφασκία, Καλαθοσφαίριση, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Στίβος).
Από τότε οι Παραολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια, πάντα την ίδια χρονιά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 1976 στο Τορόντο, προστέθηκαν και άλλες κατηγορίες αναπηρίας και γεννήθηκε η ιδέα της συγχώνευσης διαφορετικών κατηγοριών αθλητών με αναπηρία για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. την ίδια χρονιά έγιναν και οι πρώτοι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες στη Σουηδία.
Οι παραολυμπιακοί Αγώνες της Σεούλ (1988) ξεχώρισαν και από το γεγονός ότι οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες φιλοξενήθηκαν στην ίδια χώρα, στην ίδια πόλη και χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιες εγκαταστάσεις με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έκτοτε, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες γίνονται πάντα στην ίδια πόλη με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από το 1960, έχουν διοργανωθεί δώδεκα Θερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες και εννέα Χειμερινοί.

Δείτε αποσπάσματα από την τελετή έναρξης των Αγώνων στην Αθήνα το 2004 (εδώ), της τελετής λήξης της διοργάνωσης στο Πεκίνο (εδώ, εδώ κι εδώ) και την παρουσίαση των εγκαταστάσεων στο Βανκούβερ (εδώ)