Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Παιδική εκδήλωση



Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ προσκαλούν τους μικρούς τους φίλους σε εκδήλωση με αφορμή το νέο βιβλίο της Μαρίας Ρουσάκη
Μʼ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΟΥΡΛΙΑΖΩ

το Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2010, στις 12:00 το μεσημέρι, 
στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 
(Ιπποκράτους 118, Αθήνα). 

Η συγγραφέας Μαρία Ρουσάκη και η εικονογράφος Ντανιέλα Σταματιάδη σας περιμένουν για να σας αποδείξουν ότι τα ουρλιαχτά, τα τσιρίγματα και οι δυνατές φωνές δεν είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος επικοινωνίας.

Δήμος Θεσσαλονίκης- Οι καλύτεροι αθλητές της χρονιάς



Τα ονόματα των καλυτέρων αθλητών της χρονιάς που πέρασε ανακοίνωσε σήμερα (Πέμπτη) ο Δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, σε έκτακτη Συνέντευξη Τύπου, παρουσία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σωτήρη Καπετανόπουλου και του ειδικού συμβούλου Αθ. Παπαγεωργίου. 
Οι καλύτεροι αθλητές αναδείχθηκαν ύστερα από ψηφοφορία των αθλητικών συντακτών, μελών της ΕΣΗΕΜΘ και του ΠΣΑΤ. 
Ο κ. Παπαγεωργόπουλος ανακοίνωσε τα ονόματα των καλυτέρων αθλητών της Θεσσαλονίκης που θα βραβευθούν σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, στις 19:30, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».
Μεταξύ άλλων, αναδείχθηκαν:

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΘΛΗΤΗΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ για το 2009, ο Κωνσταντίνος Μπίμπασης, της Αθλητικής Ένωσης Τυφλών ΠΥΡΣΟΣ, για το χάλκινο μετάλλιο στη σφαιροβολία στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα για αθλητές με οπτική αναπηρία, την έβδομη θέση στη δισκοβολία στους ίδιους αγώνες και το χρυσό μετάλλιο στη σφαιροβολία, το αργυρό στον ακοντισμό και το χάλκινο στη δισκοβολία στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΘΛΗΤΡΙΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ για το 2009, η Μαρία Καλπακίδου, του Α.Σ. ΑμεΑ ΦΙΛΙΠΠΟΣ, για τις δύο τέταρτες θέσεις στα 50 μέτρα ύπτιο και στα 100 μέτρα ελεύθερο στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης, τις 2 πέμπτες θέσεις στα 50 και στα 200 μέτρα ελεύθερο στους ίδιους αγώνες, το παγκόσμιο ρεκόρ στα 200 μέτρα ελεύθερο και τα τρία χρυσά μετάλλια στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ για το 2009, ο Αθλητικός Σύλλογος Τυφλών ΗΦΑΙΣΤΟΣ, για τα 24 μετάλλια σε πανελλήνια πρωταθλήματα στο στίβο, την κολύμβηση και το γκόλμπολ και τις επιτυχίες και τα ρεκόρ των αθλητών και των αθλητριών του τη χρονιά που πέρασε, οι περισσότεροι από τους οποίους ας σημειωθεί ανήκουν στις κατηγορίες των παίδων – κορασίδων και εφήβων - νεανίδων και αποτελούν ελπίδα για το μέλλον του αθλητισμού των ατόμων με αναπηρίες.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ για το 2009, ο Γρηγόρης Σπανούδης προπονητής του Στυλιανού Τσάκωνα ο οποίος κατέκτησε ασημένιο μετάλλιο στα 4 Χ 50 ελεύθερο στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης, χάλκινα μετάλλια στα 50 μέτρα ύπτιο και στα 4 Χ 50 μικτής ομαδικής στους ίδιους αγώνες και χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο κύπελλο, ενώ είναι προπονητής και του συλλόγου Α.Σ. ΑμεΑ ΦΙΛΙΠΠΟΣ με τους αθλητές του οποίου κατέκτησε το 2009 πληθώρα μεταλλίων και διακρίσεων.

Επίκαιρα



Σήμερα στην επικαιρότητα:

  • Ο αγώνας των γονέων της Νίκαιας για τη δημιουργία στην πόλη τους Ειδικού Σχολείου που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις εκπαιδευτικές ανάγκες παιδιών με βαριές αναπηρίες, έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμιση χρόνο. Το κάτι παραπάνω από δίκαιο αίτημά τους, δυστυχώς δεν έχει ακομα ικανοποιηθεί (συνέχεια του άρθρου)
  • Την ώρα που πολλοί εξακολουθούν να αντιδρούν με σκεπτικισμό για το αν θα πρέπει να δοθεί ελληνική ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα, αρχίζει στην Αθήνα η δίκη της δασκάλας που απλώς τους έδωσε την ευκαιρία να μάθουν και τη δική τους γλώσσα. Διαβαστε την ιστορία της Στέλλας Πρωτονοταρίου.
  • Η έμπρακτη εφαρμογή στην ελλάδα την τελευταία διετία, του θεσμού της "παράλληλης στήριξης" των μαθητών με αναπηρία και/ ή ειδικές εκπαιδευτικες ανάγκες μέσα στη σχολική τάξη από εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς, άνευ υπερβολής αποτελεί παγκόσμιο παράδειγμα προς αποφυγήν...
  • Δωρεάν διδασκαλία προσφέρουν σε δεκαπέντε περίπου μαθητές φροντιστηρίου του νομού Μαγνησίας σε μια κίνηση συμπαράστασης λόγω της οικονομικής δυσχέρειες που βρίσκονται οι οικογένειές τους. Παράλληλα...


Υποστήριξη ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία

"Κάποτε στην Ελλάδα θα πρέπει να μιλήσουμε για βοηθούς φροντιστές επαγγελματίες και όχι για ανθρώπους χωρίς καμία γνώση. Έχοντας πλήρη σωματική εξάρτηση, πόσο μπορείς να κρατήσεις τα όρια του εργοδότη και να μην εξαρτηθείς πλήρως συναισθηματικά και πρακτικά από τον οποιοδήποτε βοηθό;"
περισσότερα εδώ

Το παιδικό θέατρο είναι φυτώριο των θεατρόφιλων του μέλλοντος



Διαβάστε την πολύ όμορφη συνέντευξη του Ευγένιου Τριβιζά στη Μαρία Κρύου, στην οποία μιλά για την πολλαπλή παρουσία του στο χώρο του θεάματος και το παιδικό θέατρο. Ο Ευγένιος Τριβιζάς, εγκληματολόγος και παραμυθάς, έχει την τιμητική του φέτος, αφού τέσσερα γνωστά παραμύθια του παίρνουν το δρόμο για τη σκηνή και γίνονται παραστάσεις από γνωστούς σκηνοθέτες, ενώ ένα γίνεται ταινία τρισδιάστατων κινουμένων σχεδίων.

Στέλνεις sms; Διαβάζεις καλύτερα!


Μπορεί οι παλιότεροι να μην ενθουσιαστούν στο άκουσμα αυτής της είδησης που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Independent, όμως όπως δείχνουν έρευνες, τα παιδιά (τουλάχιστον της Βρετανίας) που στέλνουν και λαμβάνουν αρκετά μηνύματα (sms) γνωρίζουν καλύτερη ορθογραφία αλλά και ανάγνωση. Η Βρετανική Ακαδημία δημοσίευσε μια έρευνα μέσω της οποίας παροτρύνονται γονείς και εκπαιδευτικοί να «αγκαλιάσουν» την προσφιλή συνήθεια των παιδιών να στέλνουν sms καθώς αυτό σημαίνει βελτίωση της φωνολογικής τους επίγνωσης.
Για παράδειγμα όταν ένα παιδί γράφει σε ένα sms τη λέξη l8r (που σημαίνει later = αργότερα) δεν σημαίνει ότι δεν γνωρίζει πώς γράφεται αλλά ακριβώς το αντίθετο. Επίσης διαπιστώθηκε ότι όσο περισσότερο χρησιμοποιούν ρίμες στα sms τόσο περισσότερο αναπτύσσουν τις σχετικές τους ικανότητες.
Η έρευνα διενεργήθηκε ανάμεσα σε παιδιά 8-12 ετών και διαπιστώθηκεότι εκείνα που έστελναν τα περισσότερα sms είχαν τα λιγότερα προβλήματα στο διάβασμα και την ορθογραφία.
Η «έκρηξη» της αποστολής sms σαν μορφή επικοινωνίας (κινητό, Τwitter, Facebook, IM, κ.α.) ήγειρε ανησυχία για καταστροφή της αγγλικής γλώσσας καθώς όλο και συχνότερα οι εκπαιδευτικοί συναντούν την κωδικοποιημένη γλώσσα του sms ακόμη και στα επίσημα γραπτά του σχολείου.
Ομως, μία από τις ερευνήτριες, η δόκτωρ Κλερ Γουντ από το πανεπιστήμιο του Κόβεντρι, επιμένει στο άρθρο της Indepedent: «Μείναμε έκπληκτοι όταν είδαμε ότι το να στέλνει κάποιο παιδί κωδικοποιημένα sms, καλυτερεύει τη σχέση του ατόμου με την ορθογραφία αλλά του δίνει και τη δυνατότητα να εξασκείται σε καθημερινή βάση. Διαπιστώσαμε ότι οι εκείνοι που έστελναν συχνότερα sms, είχαν καλύτερα σκορ στις σχετικές εξετάσεις».
πηγή: Το Βήμα

Ενημερωθείτε για τα γνωστότερα Ακρωνύμια που χρησιμοποιούνται συχνότερα από εδώ και εδώ, ενώ μπορείτε να διαβάσετε σχετικό άρθρο του BBC εδώ.




Θεσσαλονίκη: σχολικές μετακινήσεις και κοροϊδία της νομαρχίας Θεεσαλονίκης

Προχθές είχαμε γράψει ότι το πρόβλημα της μεταφοράς των περιπου 800 μαθητών με ειδικές ανάγκες του νομού Θεσαλονίκης είχε βρει τη λύση του.
Χθες, διαβάσαμε στην Ελευθεροτυπία ότι οι γονείς οργισμένοι ζητούν άμεση λύση, καθώς, παρά τα καθησυχαστικά σχόλεια της νομαρχίας στα ΜΜΕ, μεγάλος αριθμός μαθητών με αναπηρία εξακολουθεί να παραμένει εκτός σχολείου, χωρίς να γνωρίζει κανείς μέχρι πότε.
Η λύση που είχε διαρρεύσει ότι δόθηκε ήταν απλή μεθόδευση για την προσωρινή εκτόνωση της κρίσης, γεγονός που προσβάλει όχι μόνο τους μαθητές με αναπηρία, αλλά και τον καθένα μας. Αυτό που αποτελεί "προσωρινό" πρόβλημα για κάποιους είναι η καθημερινότητα ενός άλλου.








Από 25/1 η απογραφή για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού


Αρχίζει τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου πανελλαδικά η κατ΄ αλφαβητική σειρά απογραφή των δικαιούχων παροχών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας που θα συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού έτους 2010 (εκτός από την Πτολεμαϊδα, στην οποία η απογραφή θα αρχίσει μετά τις 02/03/2010 και για την οποία θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση).