Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Ανακοίνωση της Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου, για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2010

• Το διαδίκτυο είναι, και από εκπαιδευτικής πλευράς, μια από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις του προηγούμενου αιώνα, είναι ένας τεράστιος εικονικός κόσμος γεμάτος γνώση, αλλά και κινδύνους. Τα παιδιά θα είναι πάντα παιδιά, θα έχουν άγνοια κινδύνου, περιέργεια και αυθορμητισμό. Το διαδίκτυο θα είναι πάντα άναρχο, αχανές και θα μεταβάλλεται συνεχώς. Για αυτό είναι αναγκαία συνθήκη η εφαρμογή κανόνων, αλλά δεν είναι ικανή. Το πραγματικό στοίχημα είναι να δώσουμε στα παιδιά τη γνώση για να προστατεύουν τους εαυτούς τους .


• Για αυτό η ασφάλεια του παιδιού στο διαδίκτυο είναι ένα τεράστιο, πολύπλευρο θέμα στο οποίο η εκπαίδευση πρέπει να έχει αποφασιστικό ρόλο. Δεν επιδιώκουμε να κάνουμε το διαδίκτυο λιγότερο ελεύθερο, αλλά τον νέο καλύτερα εκπαιδευμένο στη χρήση του.

• Το Υπουργείο Παιδείας με τη νέα του δομή, που περιλαμβάνει και τη δια βίου Μάθηση, μπορεί και πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο θέμα της ασφάλειας του παιδιού στο διαδίκτυο. Τόσο με την εξειδικευμένη εκπαίδευση, την διαρκή επιμόρφωση και την ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας, όσο και με τις σημαντικές τεχνολογικές υποδομές που διαθέτει όπως λ.χ. το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας.

• Το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει ένα συνολικό σχέδιο για την ψηφιακή σύγκλιση και τη χρήση του διαδικτύου στα σχολεία το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων :

I. συνεργασία των γονέων με τους εκπαιδευτικούς για την υποστήριξη των παιδιών στις δραστηριότητες που βασίζονται ή αξιοποιούν εργαλεία της πληροφορικής.

II. ενημέρωση των γονέων, ώστε να είναι σε θέση να υποστηρίζουν τα παιδιά τους σε ζητήματα ηλεκτρονικής ασφάλειας, αλλά και να μαθαίνουν από αυτά. Τα παιδιά φέρνουν τώρα και αυτά τη γνώση στο σπίτι και «εκπαιδεύουν» τους γονείς τους.

III. ηλεκτρονική επικοινωνία γονέων με τους εκπαιδευτικούς και το σχολείο.

• Μέσα από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο το Υπουργείο Παιδείας διαθέτει σήμερα το μεγαλύτερο αριθμό χρηστών δίκτυο στη χώρα. Μέσω αυτού παρέχει σε περισσότερα από 14.800 σχολεία υπηρεσίες διαδικτύου, όπως ασφαλή πρόσβαση των μαθητών στο διαδίκτυο , υπηρεσίες επικοινωνίας, διάθεσης και ανάκτησης ψηφιακού περιεχομένου , υπηρεσίες πολυμέσων τηλεδιάσκεψης δικτυακής πύλης και άλλες.

• Στον γοητευτικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο του διαδικτύου πρέπει να καταλάβουμε ότι κανένα τείχος προστασίας δεν θα μπορεί να προστατεύει τα παιδιά μας παντού και πάντα. Ο τοίχος προστασίας, αλλά και το παράθυρο προς τον κόσμο είναι η γνώση.

Πρόγραμμα Δράσεων και Εκδηλώσεων Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος 2010-2011

Με απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, Εύης Χριστοφιλοπούλου, οι δράσεις και οι εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος για το 2010-2011 είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων
Στο πλαίσιο αυτό θα διοργανωθεί η 21η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος, στην Αθήνα 26-29 Μάρτιου 2010. Από το σύνολο των μαθητών που θα συμμετάσχουν, θα επιλεχτούν 9 μαθητές οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στη 65η Διεθνή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Lyiv της Ουκρανίας.
Επιπλέον, διοργανώνεται η Περιφερειακή Συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων η οποία θα φιλοξενηθεί στη Νάουσα στις 13-19 Ιουλίου 2010.
Επίσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων Ελλάδος αναλαμβάνει τη διοργάνωση της 68ης Διεθνής Συνδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων η οποία θα λάβει χώρα στην Αθήνα τον Απρίλιο 2011. Η Διεθνής Συνδιάσκεψη αποτελεί τη μεγαλύτερη αριθμητικά αλλά και σε κύρος και απαιτήσεις διοργάνωση που αναλαμβάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων και αναμένεται να φιλοξενήσει πάνω από 300 συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη.

Δημόσια διαβούλευση για τη δημιουργία ενός Εθνικού Δικτύου Δια Βίου Μάθησης

Το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων θέτει σε δημόσια διαβούλευση από τις 9 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 17 Φεβρουαρίου 2010 το πλαίσιο πολιτικών αρχών και στόχων που αφορούν στη Δια Βίου Μάθηση στην Ελλάδα.

Τη διαβούλευση μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: http://www.opengov.gr/ypepth/

Τρομοκρατώντας την εκπαίδευση

Σημερινή έκθεση των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί  ότι καταγράφηκε σημαντική αύξηση επιθέσεων στην εκπαίδευση. Δάσκαλοι και μαθητές χρησιμοποιούνται  ως αντικείμενα εκφοβισμού και δέκτες πολιτικής βίας, μα χαρακτηριστικά παραδείγματα των δολοφονικών και βομβιστικών επιθέσεων σε εκπαιδευτικούς και εκπαιδευόμενους σε 31 χώρες του κόσμου.
Η έκθεση "Education under Attack 2010" αποκαλύπτει τις μεθοδικές και συστηματικές επιθέσεις σε σχολεία και πανεπιστήμια: δάσκαλοι δολοφονήθηκαν στην Ταϊλάνδη, αποδομήθηκαν σχολεία στο Αφγανιστάν, μαθήτριες δέχτηκαν σεξουαλικές επιθέσεις στη Δημοκρατία του Κονγκό.
Επίσης, διαπιστώθηκαν νέα μοτίβα που περιλαμβάνουν δολοφονίες και μαζικές δηλητηριάσεις μαθητών στο Αφγανιστών, καθώς και μαζικές απαγωγές και στρατολογήσεις σε αποστολές αυτοκτονίας στο Πακιστάν.
Η έκθεση ξεκινάει περιγράφοντας την επίθεση που δέχτηκαν μαθήτριες και δάσκαλοι σε σχολείο του νότιου Αφγανιστάν το 2008, κατά την οποία οι δράστες έριξαν οξύ στα πρόσωπα των θυμάτων, για να δείξουν την αντίθεσή τους στην εκπαίδευση των γυναικών. Ο συγγραφέας της έκθεσης τονίζει το γεγονός ότι τέτοιου είδους επιθέσεις είναι πιο διαδεδομένες απ' ότι στο παρελθόν.
Διαβάστε σχετικά το άρθρο του BBC, την αντίστοιχη έκθεση της UNESCO το 2007, την έκθεση για την προστασία της εκπαίδευσης από τις επιθέσεις, καθώς και τη συνέντευξη του Brenadan O'Malley, συγγραφέα της έκθεσης, στην οποία αναφέρει συνοπτικά τα κίνητρα των θυτών, τον αντίκτυπο των επιθέσεων στην εκπαίδευση, τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνονται και τις πρωτοβουλίες που μπορούν να αναλάβουν η διεθνής κοινότητα και οι κυβερνήσεις.

Ανοιχτή επιστολή του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας - Ενδυνάμωση της μελλοντικής Στρατηγικής ΕΕ 2020 προς όφελος των ΑμεΑ

Εν όψει της επικείμενης συνάντησης σε επίπεδο ηγετών κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες για την μελλοντική Στρατηγική ΕΕ 2020, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία και της Ε.Σ.ΑμεΑ. απέστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Γιώργο Παπανδρέου, από τον οποίο ζητεί τη στήριξη των διεκδικήσεων του ευρωπαϊκού κινήματος, όπως αυτές εκφράζονται μέσα από το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την Αναπηρία που προτείνει το Φόρουμ, ώστε να έχει ουσία η μελλοντική Στρατηγική ΕΕ 2020 για τους πλέον των 65 εκατ. Ευρωπαίους με αναπηρία.

Στο πλαίσιο αυτό, το Φόρουμ επισημαίνει ότι όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υπογράψει τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του ΟΗΕ και 13 από αυτά την έχουν ήδη επικυρώσει. Ωστόσο, τονίζει ότι είναι απαραίτητο οι δεσμεύσεις πλέον να μετατραπούν σε συγκεκριμένες δράσεις πολιτικής, με τον συνακόλουθο καθορισμό ξεκάθαρων και εφικτών στόχων και την ουσιαστική συμμετοχή των οργανώσεων εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, με βάση και την αρχή «Τίποτα για τα άτομα με αναπηρία, χωρίς τα άτομα με αναπηρία».
Συγκεκριμένα το Φόρουμ ζητεί την προώθηση της υιοθέτησης του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την Αναπηρία, το οποίο μπορεί να καταστήσει τη μελλοντική Στρατηγική ΕΕ 2020 ουσιαστική για τα άτομα με αναπηρία. Το προτεινόμενο από εμάς Σύμφωνο περιλαμβάνει τα εξής:
1. τη διάχυση της διάστασης της αναπηρίας στην ευρωπαϊκή Νομοθεσία και τις ευρωπαϊκές πολιτικές.
2. τον καθορισμό ξεκάθαρων στόχων στους τομείς της απασχόλησης, της κοινωνικής ένταξης και της κοινωνικής προστασίας των ατόμων με αναπηρία.
3. τη δημιουργία μηχανισμών παρακολούθησης.
4. τη διασφάλιση της συνέργιας και της συνάφειας των πολιτικών για την αναπηρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αυτές των κρατών μελών.
5. τη συμμετοχή των Οργανώσεων των Ατόμων με Αναπηρία στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και σε όλες τις διαδικασίες εφαρμογής.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. και του Φόρουμ κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937 157193.

Πηγή Πληροφοριών: http://www.esaea.gr/







Πρόσκληση για εθελοντές στους Αμπελόκηπους

Ανοιχτή πρόσκληση εθελοντισμού απευθύνει γι΄άλλη μια χρονιά ο δήμος Αμπελοκήπων και το πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για άτομα με ειδικές ανάγκες. Η πρόσκληση απευθύνεται κυρίως σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, που μπορούν να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, υπό την εποπτεία βέβαια ειδικευμένου προσωπικού, που θα τους καθοδηγήσει και θα τους βοηθήσει στην παροχή των κατάλληλων υπηρεσιών.
Στο τέλος αυτής της συνεργασίας χορηγείται βεβαίωση προσφοράς εθελοντικής δράσης, όπου και αναγράφεται η συμμετοχή του εθελοντή. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο δήμος και το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν συνεργαστεί με εθελοντές, στο πλαίσιο της ανάγκης για ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα ειδικής αγωγής. Μάλιστα, στο παρελθόν η συνεργασία αυτή ήταν ιδιαίτερα επιτυχής και το ενδιαφέρον των εθελοντών θερμό. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2310/729.486 και 2310/729.366.

Πηγή : Αγγελιοφόρος, 9/2/2010.

Ενημερωτικές ομιλίες για την Αναπηρία στην Πολίχνη

Πηγή : Για να διαβάσετε περισσότερα, πατήστε εδώ

Ο καπνός του τσιγάρου «βλάπτει ακόμα και εξ επαφής»

Ο καπνός του τσιγάρου απορροφάται από τα ρούχα και τις επιφάνειες του σπιτιού και σχηματίζει καρκινογόνες ενώσεις που αποτελούν κίνδυνο για βρέφη και παιδιά αν τις αγγίξουν και τις καταπιούν, προειδοποιούν Αμερικανοί ερευνητές.

«Στοπ» στην παιδική παχυσαρκία με παραδοσιακές συνήθειες

 
Έως 40% θα μπορούσαν να μειωθούν τα περιστατικά παιδικής παχυσαρκίας αλλάζοντας, απλώς, τρεις καθημερινές συνήθειες.

Σε νέα έρευνα που έγινε από το Ohio State University των ΗΠΑ, κατέδειξε πως εάν σε παιδιά 4 ετών τηρούνταν τα γεύματα στο τραπέζι με όλη την οικογένεια και η ποσότητα του ύπνου και παράλληλα περιοριζόταν ο χρόνος παρακολούθησης τηλεόρασης τα Σαββατοκύριακα, θα μπορούσε να μειωθεί δραματικά η παιδική παχυσαρκία.

Οι παγίδες των παιδιών στο Ιντερνετ

Η ανάγκη επαγρύπνησης και εφαρμογής μέτρων για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, ειδικά από τα παιδιά, συζητήθηκε χθες στο συνέδριο που διοργανώθηκε στην Αθήνα (ξενοδοχείο Τιτάνια) από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και την αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Ελλάδα. Η εικόνα είναι ανησυχητική, καθώς χρόνο με τον χρόνο πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των πολιτών που καταγγέλλουν στην ανοικτή γραμμή Safeline (2811391615, 9.00 - 16.00 και διαδικτυακά) παράνομο περιεχόμενο στο Ιντερνετ.

Συχνά λάθη στην δοσολογία των παιδιατρικών φαρμάκων κάνουν οι γονείς



Νέα Υόρκη: Οι γονείς συχνά κάνουν λάθη στη χρήση της μεζούρας για τα υγρά φάρμακα που χορηγούν στα παιδιά τους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.

«Κι εγώ θα ήθελα να παίζω αντί να ζητιανεύω στον δρόμο»

Οι μπογιές είχαν χυθεί στο πεζοδρόμιο. Τώρα πώς θα έβαφε τα παπούτσια των περαστικών; Ήταν- δεν ήταν πέντε χρονών. Έκλαιγε με λυγμούς πάνω από τα σπασμένα μπουκαλάκια.
Ποιος ξέρει τι θα γινόταν όταν τον έπαιρναν χαμπάρι τα αφεντικά του...
Χωρίς δεύτερη σκέψη έχωσα το χέρι μου στην τσάντα: «Έλα, πάρε αυτά και πήγαινε να πάρεις άλλες μπογιές, εντάξει;». Οζγκιούρ τον έλεγαν. Σκούπισε τα δάκρυά του, πήρε τις 20 λίρες (περίπου 10 ευρώ) που του έδωσα. «Ευχαριστώ», μου είπε. Έφυγα ήσυχη ότι θα το γλίτωνε το ξύλο. Μία ώρα μετά ανακάλυψα πόσο έξω είχα πέσει. Επιστρέφοντας από το ίδιο σημείο κάτω από τη γέφυρα του Μπεσικτάς είδα πάλι τον Οζγκιούρ να κλαίει με λυγμούς πάνω από τις ίδιες μπογιές... Ήταν «επαγγελματικό κόλπο»! Όλο το βράδυ τον σκεφτόμουν. Άραγε αυτό το παιδί πώς μπορούσε και κοιμόταν έπειτα από τόσο κλάμα όλη μέρα, μόνο και μόνο για να βγάλει το ψωμί του αφεντικού του;