Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Standing up for Phoebe...


Για το σχολικό εκφοβισμό έχουμε ξαναμιλήσει και έχουμε τονίσει τη σπουδαιότητα του προβλήματος. Δυστυχώς συχνά βλέπουμε ιστορίες εκφοβισμού με τραγική κατάληξη. Από τις πιο πρόσφατες είναι αυτή της Φίμπι. "Υβρεις, ταπεινώσεις και συνεχείς απειλές που εκτόξευαν οι συμμαθητές της στο Γυμνάσιο του Σάουθ Χάντλεϊ της Μασαχουσέτης αποτελούσαν την καθημερινότητα της δεκαπεντάχρονης Φίμπι Πρινς. Η νεαρή μαθήτρια δεν κατάφερε να αντεπεξέλθει στη βίαιη αντιμετώπιση των συμμαθητών της. Περιθωριοποιημένη και διαρκώς στο στόχαστρο μετά τη σύντομη σχέση της με ένα πολύ δημοφιλή συμμαθητή της, η Φίμπι προτίμησε να βάλει τέρμα στη ζωή της τον Ιανουάριο και, επιστρέφοντας σπίτι της, απαγχονίστηκε. (Καθημερινή)". Περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση μπορείτε να διαβάσετε εδώ, καθώς και την έκβαση αναζήτησης των υπευθύνων. Επίσης, διαβάστε το άρθρο "Standing up for Phoebe", την επιπλέον σοβαρότητα που απέκτησε το πρόβλημα του εκφοβισμού, καθώς και άλλα σχετικά δημοσιεύματα για τον εκφοβισμό. Δείτε  βίντεο από τα ΜΜΕ που καλύπτουν το γεγονός (εδώ, εδώ, εδώ ) καθώς και τη θέση του σχολείου.

Για εσάς που θελετε να ενημερωθείτε γενικότερα για το φαινόμενο του εκφοβισμού, αλλά και να ευαισθητοποιήσετε παιδιά και ενήλικες επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες:
http://www.bullying.org/
http://www.kenrigby.net/
http://www.stopcyberbullying.org/index2.html

και δείτε τα βίντεο:
Anti-Bullying Ad,
Words Hurt,
Beat Bullying- Stand Up,
Bullying Awareness
Bullying Awareness Film (part1, part2)
SCARS (sample)

Μπλόκαραν μαθήματα σε δύο σχολεία, ενήλικων αλλοδαπών

Για να βοηθήσουν στην κοινωνική ένταξη των αλλοδαπών μαθητών, οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των συστεγαζόμενων 71ου και 84ου Δημοτικών Σχολείων Αθηνών αποφάσισαν να στηρίξουν την προσπάθεια εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στους γονείς τους.

Μαθητής άλλαξε σχολείο επειδή προσέβαλε καθηγήτρια στο Facebook

Θυμάστε την περίπτωση που είχαμε στην Ελλάδα με τη 14χρονη που αποβλήθηκε λόγω facebook; Το ίδιο έγινε και με ένα Βέλγο μαθητή, ο οποίος τιμωρήθηκε με οριστική αποβολή από το σχολείο του, επειδή προσέβαλε την καθηγήτριά του στην ίδια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.




Νηπιαγωγός έδινε ηρεμιστικά στα παιδιά

Τους είχε χορηγηθεί ηρεμιστικά από τη συγκεκριμένη νηπιαγωγό, προκειμένου να μην την ενοχλούν τις φωνές και τις φασαρίες τους. Συγκλονίζεται ολόκληρη η Ισπανία από την είδηση πως μία νηπιαγωγός έδινε ηρεμιστικά στα παιδιά ενός βρεφονηπιακού σταθμού, προκειμένου αυτά να μην κάνουν φασαρία και να μένουν ήσυχα.Ωστόσο, κάποια στιγμή οι άλλες νηπιαγωγοί είδαν ότι τα παιδιά είχαν μία ατονία και δεν έδειχναν καλά και υποψιάστηκαν πως υπάρχει διαρροή αερίου και έτσι εκκένωσαν αμέσως τον βρεφονηπιακό σταθμό.Μετά από αρκετή ώρα που οι έρευνες για διαρροή αερίου απέβησαν άκαρπες, έκαναν εξετάσεις στα παιδιά και ανακάλυψαν το απίστευτο που είχε συμβεί.

Άρθρο του κ. Μπαμπινιώτη

Διαβάστε το άρθρο του κ. Μπαμπινιώτη σχετικά με το πρόβλημα των χιλιάδων νέων πτυχιούχων που παραμένουν αδιόριστοι.

Το «όχι» στα παιδιά κάνει καλό


Ενάντια στην τάση της εποχής που θέλει τους γονείς να μη χαλούν χατίρι στο σπλάχνο τους και να συγχέουν τον ρόλο τους με εκείνο του φίλου, έρευνες και ειδικοί το λένε ξεκάθαρα: το «όχι» είναι το καλύτερο δώρο που μπορεί να κάνει κανείς στο παιδί του. Χωρίς να παραγνωρίζουν τον αυξημένο βαθμό δυσκολίας που ενέχει στις ημέρες μας η ανατροφή ενός παιδιού, και μάλιστα από εργαζόμενους γονείς, ολοένα πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που τάσσονται υπέρ της επιστροφής σε πιο παραδοσιακές μεθόδους διαπαιδαγώγησης.

Προσβασιμότητα και καταλληλότητα

Διαβάστε το άρθρο της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" σχετικά με την προσβασιμότητα στην παραλία της Βούλας και το άρθρο του "Αγγελιοφόρου" για τη διερεύνση της καταλληλότητας των παιδικών χαρών.

Ενα σχολείο, παράθυρο στον κόσμο


Οταν οι καθηγητές έχουν μεράκι, φαντασία και πάθος για το λειτούργημά τους, τότε και οι μαθητές τους βάζουν γερά θεμέλια για το μέλλον τους.
Τέτοιους καθηγητές έχει το 14ο Γυμνάσιο της Λάρισας, οι οποίοι πιστεύουν ότι το σχολείο πρέπει να είναι ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο και αυτό το πέτυχαν με τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού σχολικού περιοδικού με την ονομασία «14 Press»

Επαναπροσδιορίζοντας το ρόλο του Παππού και της Γιαγιάς


Μια νέα δημιουργική δράση πραγματοποιείται στα πλαίσια της Προπόνησης Ζωής σχετικά με τα άτομα της 3ης γενιάς, απο 65 ετών και πάνω, που λόγω των απάνθρωπων συνθηκών της εποχής μας, έχουν χάσει την «ποιότητα και γλυκύτητα» που όλοι ξέραμε στους ρόλους του παππού και της γιαγιάς..
Συμπαραστάτες σ’ αυτή την προσπάθεια είναι επαγγελματίες ηθοποιοίς, χορευτές, μουσικοί και σκηνοθέτες που μαζί θα προσπαθήσουν να δώσουν την ευκαιρία σ αυτή την γενιά, να μην φοβάται να έχει ακόμα τον λόγο σ αυτήν την κοινωνία που ζουν ακόμα.
Να πουν τις δικές τους απλές ιστορίες, τα τραγούδια τους, τα παραμύθια τους που μεγάλωσαν τα παιδιά τους, τον πόνο και τις χαρές τους, να μοιραστούν τις ανησυχίες και τις ανασφάλειες τους, να μιλήσουν αυτοί που η δύσκολη ζωή τους δεν τους επέτρεψε να μάθουν γράμματα, ενώ παράλληλα κατάφεραν με κόπο να μορφώσουν τα παιδιά τους.
Αυτή η γενιά έχει ακόμα να μοιραστεί μαζί μας την απλότητα, την αγκαλιά, την ανθρωπιά, την προσφορά, την αυθεντική αγάπη, την κατανόηση έχει την δύναμη να μας στρέψει την προσοχή να δούμε ποιά είναι η “η τέχνη της ζωής “. Να προσπαθήσουμε λοιπόν όλοι μαζί να μαλακώσουμε ξανά τις ψυχές τους, να τους δώσουμε το χέρι και να τους τραβήξουμε έξω απο την μοναξιά, τον φόβο και τις αγωνίες τους, να τους δώσουμε την ευκαιρία να γίνουν πάλι πρωταγωνιστές ,να τους δώσουμε χαρά, να τους χειροκροτήσουμε και να τους δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας για ότι έχουν κάνει πριν απο μας… για μας.
Γι αυτόν τον σκοπό, οργανώνονται εργαστήρια κάτι σαν «θεατρικά ταξίδια» όπως τα αποκαλεί η ηθοποιός/σκηνοθέτης Ανθή Ανδρεοπούλου που θα συνοδεύονται με ήπιες γυμναστικές ασκήσεις, ασκήσεις αναπνοής, γέλιου και μνήμης για συντήρηση των ζωτικών νευρώνων του εγκεφάλου.
Οι βασικοί στόχοι του «…μια φορά και ένα καιρό…»
1. Εργαστήρι “θεατρικά ταξίδια”
2. Μελέτη βιωματικών ιστοριών
3. Καθιέρωση τακτικών συναντήσεων
4. Ανεύρεση χορηγιών
5. Οργάνωση μιάς βραδιάς λόγου και μουσικής και συγκέντρωση χρημάτων για ανθρώπους 3ης ηλικίας που έχουν ανάγκη απο φάρμακα και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΤΕ
Κάθε ιδέα, προσφορά και συμμετοχή στην βελτίωση αυτού του project είναι δεκτή. Με χαρά θα δεχόμαστε και τους δικούς σας παππούδες και γιαγιάδες, καθώς και σας για την οργάνωση και διεκπεραίωση του επαναπροσδιορισμού του ρόλου παππού-γιαγιάς.
Επικοινωνήστε στο 6977707746 ή στο e-mail: voula@alter-art.eu
στο facebook

Πηγή: Καλά Νέα