Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος

Ελληνική Εβδομάδα Κατά του Καρκίνου του Δέρματος: 03-07 Μαΐου 2010
Δωρεάν Δερματολογικές Εξετάσεις Κατά του Μελανώματος

Κάθε χρόνο περισσότεροι από 50.000 Ευρωπαίοι έρχονται αντιμέτωποι με τη θλιβερή διαπίστωση ότι μια ελιά που είχαν κάποτε έχει μετατραπεί σε μελάνωμα. Η καταλληλότερη λύση για την αποφυγή μιας τέτοιας επικίνδυνης εξέλιξης αποτελεί η προληπτική εξέταση του δέρματος. Και τα τελευταία χρόνια, αυτή η λύση γίνεται πιο προσιτή από ποτέ.

Παιδιά, ψυχοφάρμακα και όνειρα...

"Στην Αμερική μεγαλώνει μια γενιά η οποία είτε πρέπει να κάθεται φρόνιμη, να σωπαίνει και να κάνει ό,τι της λένε, είτε της χορηγείται μια διάγνωση ψυχιατρικής διαταραχής και μια σακούλα ψυχοφάρμακα» προειδοποιούσε από τις σελίδες του «Counter-punch» ο Πίτερ Μπρέγκιν. «Η συνείδηση της Ψυχιατρικής», όπως αποκαλείται ο διάσημος ψυχίατρος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου γι' αυτή την «απεχθή τάση που αποκτά διαστάσεις εθνικής τραγωδίας».
Τι συμβαίνει σε αυτή τη χώρα και την τελευταία 25ετία αυξήθηκε κατά 35 φορές ο αριθμός των παιδιών με διαγνώσεις σοβαρών ψυχιατρικών διαταραχών και τα τελευταία οχτώ χρόνια διπλασιάστηκε ο αριθμός των παιδιών 2-5 ετών που παίρνουν αντιψυχωτικά, διεγερτικά ή αντικαταθλιπτικά;" Διαβάστε τα συμπεράσματα της αποκαλυπτικής έρευνας της Έβελιν Πρινγκλ, όπως δημοσιεύτηκαν στην Ελευθεροτυπία, καθώς και μια άλλη έρευνα που υποστηρίζει ότι  "φάρμακο" για τα παιδιά με ΔΕΠΥ είναι τα χάδια και οι έπαινοι. Τέλος, βοηθήστε τα παιδιά σας να βρουν τα όνειρά τους.

Σχετικά με την κατανάλωση ψυχοφαρμάκων από τα παιδιά, μπορείτε να παρακολουθήσετε online το ντοκιμαντέρ The medicated child.

Μάθε, παιδί μου, γράμματα...αλλά πού;

Η κόρη ήταν μόλις τριών ετών και «φοιτούσε» στον παιδικό σταθμό όταν άρχισαν να πέφτουν βροχή οι ερωτήσεις των μαμάδων στην παιδική χαρά: «Σε ποιο δημοτικό την έχετε γράψει;» ήταν η δημοφιλέστερη ερώτηση εκείνων που είχαν σπεύσει να εγγράψουν τα παιδιά τους στα «καλά» σχολεία από τα γεννοφάσκια τους. Στις ερωτήσεις δεν απαντούσε γιατί απλώς δεν είχε κλείσει καμία θέση πουθενά- της φαινόταν υπερβολή να προεξοφλεί το μέλλον της οικογένειάς της σε βάθος τριών χρόνων: το πού θα μένουν, πόσα χρήματα θα διαθέσουν, τι σχολείο θα αναζητούν. Ξαφνικά όμως όταν όλα τα άλλα συνομήλικα γράφτηκαν σε πολλά υποσχόμενα σχολεία, μπήκε και εκείνη στο ίδιο γρανάζι και έσπευσε ζωσμένη με σκονάκια πληροφοριών για το σαφάρι σχολείου. Τον τότε προβληματισμό της μητέρας τής- αληθινής- ιστορίας μας περνάνε αυτή την περίοδο χιλιάδες γονείς καθώς τώρα είναι εποχή αιτήσεων σε διάφορους σχολικούς οργανισμούς. Ανάλογα με τη σπουδαιότητα του σχολείου οι αιτήσεις αφορούν τη φετινή χρονιά, την επόμενη ή και το... 2012 (υπάρχουν σχολεία που εγγράφουν βρέφη τα οποία μόλις έχουν σαραντίσει). Διαβάστε περισσότερα εδώ. Τελικά ποιο είναι το καλό σχολείο; Πολύ ενδιαφέρον είναι και το πόρισμα μιας ασυνήθιστης γενετικής μελέτης σχετικά με την επιρροή που έχει ο κακός δάσκαλος σε καλούς μαθητές.

"Κινητικά ανάπηροι,σημαίνει κοινωνικός αποκλεισμός"

"Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων με κινητική αναπηρία στην χώρα μας, βιώνουν το υποκριτικό ενδιαφέρον, την ρατσιστική συμπεριφορά, την αδιαφορία της πολιτείας, τα ημίμετρα, το εχθρικό περιβάλλον, την αρτηριοσκλήρυνση του κάθε γραφειοκράτη, την διαχρονική κοροϊδία εντέλει των πολιτικών για υγεία -αποκατάσταση , πρόσβαση , παιδεία, ειδικό αθλητισμό, συναναστροφή, απασχόληση κτλ. Τους επιβάλλεται να νιώθουν παιδιά ενός άλλου θεού. Απολήγουν να αναζητούν τις καλύτερες στιγμές, αφήνοντας το νου να ταξιδεύει σε όνειρα και φαντασία.

Το παιδί και το ψαράκι - Βασίλης Παπακωνσταντίνου

«Ντύνουν» με νότες τα παραμύθια

Ο παραμυθένιος κόσμος των παιδιών όπως τον περιγράφουν δημιουργοί και τον ερμηνεύουν μεγάλοι και «λιλιπούτειοι» πρωταγωνιστές φέρει τον τίτλο «Για το παιδί» και εντάσσεται στη σειρά «Μουσικές του 20ού και 21ου αιώνα» του «Μεγάρου Μουσικής Αθηνών».
Η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαΐου, στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος», περιλαμβάνει μια σειρά από παραμύθια που παρουσιάζονται με τη συνοδεία πρωτότυπων μουσικών δημιουργιών που φέρουν την υπογραφή Ελλήνων συνθετών. Ο αρχιμουσικός Θόδωρος Αντωνίου θα διευθύνει το «Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής».
Το «Animal-s-elections» της Μαρίας - Χριστίνας Κριθαρά αποτελεί μια μουσική προσέγγιση ενός παραμυθιού που γράφτηκε από τον μαθητή της, Νικηφόρο Γκολέμη.

29 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Ευχής

Ο μη κερδοσκοπικός φιλανθρωπικός οργανισμός Make-A-Wish® λάνσαρε μία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για να υποστηρίξει την Παγκόσμια Ημέρα Ευχής (World Wish DaySM), που γιορτάζεται φέτος για πρώτη φορά στις 29 Απριλίου. Η νέα αυτή διαδραστική εμπειρία θα δώσει σε όλους τους επισκέπτες της ιστοσελίδας από όλο τον κόσμο την ευκαιρία να ρίξουν ένα νόμισμα σε ένα εικονικό σιντριβάνι και να δουν ευχές από όλο τον κόσμο.

Σεμινάριο: "Αφηγηματικές Προσεγγίσεις στη Συμβουλευτική και την Εκπαίδευση"

15-16 Μαΐου 2010
Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αμφιθέατρο Σαράτση.

Προσκεκλημένη ομιλήτρια είναι η Jane Hutton, κοινωνική λειτουργός, οικογενειακή και αφηγηματική θεραπεύτρια και μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού του “Dulwich Centre of Narrative Therapy & Communtiy Work” στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας, που δημιουργήθηκε από τον Michael White (ιδρυτή της αφηγηματικής συμβουλευτικής) και το οποίο εισηγήθηκε διεθνώς την Αφηγηματική Συμβουλευτική. Από την Ελλάδα, ομιλητές είναι η κ. Φιλία Ίσαρη και ο κ. Αδάμ Χαρβάτης, οι οποίοι έχουν αξιόλογη δουλειά στο χώρο της Αφηγηματικής Συμβουλευτικής.

Εκδήλωση Θεάτρου Σιγής


Η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτςη Ψωμιάδης και οι ομάδες χορού (συμμετέχει και η ομάδα Κωφών του θεάτρου Σιγής), στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού, σας προσκαλούν την Τετάρτη 28 Απριλίου 2010 στο Θέατρο Αθήναιον (Βασ. Όλγας 35) στις 9μ.μ.

Τι αλλάζει στο ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς

Μετά τη μεταβατική περίοδο προσλήψεων και με αναμορφωμένο περιεχόμενο θα πραγματοποιηθεί ο νέος διαγωνισμός των εκπαιδευτικών (ΑΣΕΠ). Η μοριοδότηση θα αφορά για πρώτη φορά, εκτός των άλλων, τη γνώση ξένων γλωσσών και πληροφορικής. Προϋπόθεση της συμμετοχής των αδιόριστων εκπαιδευτικών στο διαγωνισμό θα είναι πλέον το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Επάρκειας ή το μεταπτυχιακό στην Παιδαγωγικήτις Επιστήμες της Αγωγής, ή τις Επιστήμες της Εκπαίδευσης.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Συνέδριο: «Η ΔΕΠΥ 20 χρόνια μετά»

Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι,
Έχουν περάσει περίπου 20 χρόνια από το πρώτο συνέδριο της Εταιρείας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων με αντικείμενο τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας, μια εικοσαετία πλούσια σε μελέτες που έχουν τροποποιήσει την αντίληψή μας γι αυτή τη διαταραχή.