Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

SPECIAL OLYMPICS ΑΘΗΝΑ 2011

Βιβλίο: Αυτό που νιώθω

Όσα νιώθω δικά μου είναι.
Η λύπη, η χαρά, ο θυμός μου.
Νιώθω μια έτσι και μια αλλιώς, μα νιώθω πάντα ο εαυτός μου!

Το βιβλίο αυτό εξηγεί με τον απλούστερο και καλύτερο τρόπο τον κόσμο που βρίσκεται γύρω μας, αλλά κυρίως αυτόν που υπάρχει μέσα μας.

Το υπ. Παιδείας αναβαθμίζει την εκπαίδευση για μαθητές με αναπηρίες

To ποσό των € 4.300.000,00 , μέσω του ΕΣΠΑ θα διαθέσει το υπ. Παιδείας για τον σχεδιασμό και ανάπτυξη προσβάσιμου εκπαιδευτικού και εποπτικού υλικού για μαθητές με αναπηρίες».

Το υπ. Παιδείας ήδη έχει καλέσει σήμερα το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ως Δικαιούχο, να υποβάλει προτάσεις, εντός δεκαπέντε (15) ημερών. 

Εξέταση ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα ειδικά Μαθήματα. (Ξένες γλώσσες-Σχέδια- Μουσική)

Σχετικά με την εξέταση ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα ειδικά Μαθήματα (Ξένες γλώσσες-Σχέδια- Μουσική) , το υπ. Παιδείας εξέδωσε την ακόλουθη εγκύκλιο:

ΘΕΜΑ: Εξέταση ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα ειδικά μαθήματα (Ξένες γλώσσες-Σχέδια- Μουσική)

Μάθετε το παιδί να τακτοποιεί το χώρο του

Το να μάθετε στο παιδί σας την έννοια της τάξης στο χώρο του είναι ίσως πιο εύκολο απ’ ότι φαντάζεστε, αρκεί να βρείτε τη χρυσή τομή ανάμεσα στην ανάγκη του για εξερεύνηση και έντονη δραστηριότητα και στην “απαίτηση” να βάζει τα πράγματά του σε τάξη.

«Κλειστή Ζώνη»


Ένα φιλμ κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους που δημοσιεύτηκε μέσω ‘Ιντερνετ και φέρει τη σφραγίδα του βραβευμένου Εβραίου σκηνοθέτη Γιόνι Γκούντμαν (Βαλς με τον Μπασίρ), προκάλεσε αντιδράσεις στο Ισραήλ. Ο λόγος είναι ότι το 90 δευτερολέπτων φιλμάκι ευελπιστεί να περιγράψει την περιορισμένη ζωή των κατοίκων της Γάζας.
Το φιλμ, που ονομάζεται «Κλειστή Ζώνη» περιγράφει την προσπάθεια ενός παιδιού που ζει στη Λωρίδα της Γάζας, να κυνηγήσει ένα πουλί η οποία είναι μάταιη καθώς ο δρόμος κλείνει συνεχώς μπροστά του.

Βιβλίο: Μουσική, κίνηση, λόγος. Η στοιχειοδομική μουσική στο παιδαγωγικό έργο Ορφ


Μουσική, κίνηση, λόγος. Η στοιχειοδομική μουσική στο παιδαγωγικό έργο Ορφ 


ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ:  Νικόλας Τσαφταρίδης 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: 
Το έργο του Ορφ αποτελεί τη βασική αναφορά των μουσικοκινητικών και μουσικοπαιδαγωγικών δραστηριοτήτων. Η συνοπτική εργασία του Ν. Τσαφταρίδη ασχολείται με τον τρόπο λειτουργίας και χρήσης του παιδαγωγικού έργου του Ορφ. Εξετάζει την λεγόμενη «στοιχειοδομική» μουσική και τις προσαρμογές που έγιναν στην δουλειά του Ορφ ώστε να χρησιμοποιηθούν ως παιδαγωιγκό υλικό σε χώρες διαφορετικές από την προέλευση του μεγάλου μουσικού.
Στο βιβλίο αναλύονται συγκριτικά τραγούδια που χρησιμοποιήθηκαν στην γερμανική, αγγλική και ελληνική έκδοση του εκπαιδευτικού έργου του Ορφ, ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα αναφορικά με τις αρχές εφαρμογής της διδασκαλίας που συνδυάζει τη μουσική με την κίνηση και το λόγο. 
Το βιβλίο κλείνει με ένα εξαιρετικά χρήσιμο γλωσσάρι μουσικών όρων.
Ο Νικόλας Τσαφταρίδης διδάσκει Μουσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το αυτιστικό παιδί - Πρακτικές οδηγίες για γονείς και δασκάλους

Η δόμηση του χώρου μέσα στον οποίο κινείται το αυτιστικό παιδί είναι πολύ σημαντική καθώς τα παιδιά με αυτισμό βιώνουν και εκδηλώνουν άγχος και δυσφορία μέσα σε ένα χαοτικό και απρόβλεπτο για αυτά περιβάλλον. 
Οι χώροι του σπιτιού πρέπει να είναι ξεκάθαρα οριοθετημένοι, ώστε το παιδί να μπορεί να συνδέσει τον κάθε έναν από αυτούς με συγκεκριμένες δραστηριότητες.  Αυτό δίνει στο παιδί την αυτονομία να πηγαίνει σε ένα συγκεκριμένο χώρο ανάλογα με τη δραστηριότητα που πρέπει να κάνει. 

Σουίτα λογισμικού για παιδιά με νοητική καθυστέρηση

Το OramA είναι η μόνη σουίτα λογισμικού που είναι ειδικά σχεδιασμένη για παιδιά με νοητική στέρηση και στόχο έχει, να φέρει τους υπολογιστές στη ζωή τους. Σε αυτή περιλαμβάνονται, απο προγράμματα καθημερινής χρήσης (όπως ένα πρόγραμμα ζωγραφικής, ή ένα απλό ημερολόγιο), μέχρι εκπαιδευτικό λογισμικό (σχεδιασμένο με βάση τις σύγχρονες παιδαγωγικές μελέτες).

2ο Kayak River Festival

Στα πλαίσια της παράτασης της εκδήλωσης “Κανόε Καγιάκ Ημέρες Άθλησης και Ψυχαγωγίας 2010”, μετατίθεται και η ημερομηνία του 2ου Kayak River Festival, το οποίο θα ολοκληρώσει την όλη διοργάνωση, για το Σαββατοκύριακο 5 & 6 Ιουνίου 2010.

To 2ο Kayak River Festival, θα περιλαμβάνει τις παρακάτω δραστηριότητες:

Επίκαιρα κοινωνικά

Επίκαιρα υγείας

Πολίχνη: Δημιουργική Απασχόληση & Εθελοντισμός

Θεσσαλονίκη: Έκθεση για τα προβλήματα προσβασιμότητας

Περίπου 30 φοιτητές και απόφοιτοι σχολών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), οι οποίοι βίωναν καθημερινά τις δυσκολίες μετακίνησης δεκάδων συμφοιτητών τους με κινητικά προβλήματα στους χώρους του Πανεπιστημίου, αποφάσισαν να αναλάβουν δράση. Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, οι 30 ευαισθητοποιημένοι φοιτητές δημιούργησαν την εθελοντική Ομάδα Προσβασιμότητας του ΑΠΘ.

Καλλιτεχνικές παρεμβάσεις στο Δήμο Σταυρούπολης

«Πολυτεχνείου Art»
Για 3η συνεχή χρονιά το Εικαστικό Εργαστήρι της «ίρις» μεταμορφώνει εμπορικούς δρόμους του Δήμου Σταυρούπολης σε δρόμους πολιτισμού.
Σε συνεργασία με τοπικούς επιχειρηματίες εκθέτουμε τα έργα των μαθητών μας παρεμβαίνοντας στις βιτρίνες των καταστημάτων.

Καλοκαιρινό Πρόγραμμα παρέμβασης για παιδιά με ΔΑΔ (στο ΔΙΚΕΨΥ)

Παράλληλα με το Κέντρο Ημέρας, το φετινό καλοκαίρι ξεκινά στο ΔΙΚΕΨΥ ένα καθημερινό Πρόγραμμα Παρέμβασης για Παιδιά με ΔΑΔ. Απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας (3-10 χρόνων).

9ο Διασχολικό Σκακιστικό Κύπελλο των Μαθητών Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Καλαμαριάς

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων των Μαθητών του Δήμου Καλαμαριάς σε συνεργασία με την Ένωση Σκακιστών Καλαμαριάς διοργανώνει το "9ο Διασχολικό Σκακιστικό Κύπελλο των Μαθητών Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Καλαμαριάς". Το κύπελλο διεξάγεται το Σάββατο 5 Ιουνίου 2010, στον χώρο της πλάζ Αρετσούς. Ορίστηκε ώρα προσέλευσης και εγγραφής των μαθητών στις 9:30 πμ και ώρα ενάρξεως των αγώνων η 10:00πμ. Στο τέλος των αγώνων θα απονεμηθούν στους νικητές κάθε τάξης αναμνηστικά κύπελλα, ενώ σε όλους τους διαγωνιζομένους αναμνηστικά διπλώματα για την συμμετοχή τους.

Διημερίδα ΣΔΕΝΓ: «Θέματα Διερμηνείας στο σύγχρονο κόσμο»

Στις 12 και 13 Ιουνίου στη Σχολή Νοηματικής της ΟΜΚΕ (Μάρνη 12, 2ος όροφος)  θα πραγματοποιηθεί  διημερίδα με τίτλο «Θέματα Διερμηνείας στο σύγχρονο κόσμο». Εισηγήτρια είναι η κυρία Liz Scott Gibson, Πρόεδρος της WASLI  Παγκόσμια Ομοσπονδία Διερμηνέων ΝΓ) και ιδρυτικό μέλος και πρώτη πρόεδρος της EFSLI (Ευρωπαϊκό Forum Διερμηνέων ΝΓ).