Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

e-Learning Expo (02-03/10/2010)

Η e-Learning Expo, η κύρια έκθεση για την παρουσίαση προϊόντων και υπηρεσιών ηλεκτρονικής μάθησης (e-Learning) στην Ελλάδα διοργανώνεται το διήμερο 2 & 3 Οκτωβρίου 2010, στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στη Γλυφάδα.
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ενδιαφέρουσες τεχνολογικές παρουσιάσεις, ανοιχτές συζητήσεις, επιδείξεις εκπαιδευτικού λογισμικού, προβολή υπηρεσιών ηλεκτρονικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, εκπαιδευτικών παιχνιδιών και εξοπλισμού ηλεκτρονικής μάθησης.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Διάλεξη του Jacques Bouchard: "Οι Φαναριώτες και ο Πρώιμος Διαφωτισμός (1680-1780)"

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη σας προσκαλεί στη διάλεξη του Jacques Bouchard, Καθηγητή Νέων Ελληνικών και Διευθυντή του Κέντρου Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μοντρεάλ, με θέμα: "Οι Φαναριώτες και ο Πρώιμος Διαφωτισμός (1680-1780)". Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010 (ώρα 19.00), στο Cotsen Hall (Αναπήρων πολέμου 9).

Πρόσκληση για την εκδήλωση της Παγκόσμιας Ημέρας Μετάφρασης 2010

Επ’ ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μετάφρασης, η Πανελλήνια Ένωση Μεταφραστών σάς προσκαλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Goethe (Βασ. Όλγας 66). Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

Διεθνές Συνέδριο: "Σκηνική πράξη στο μεταπολεμικό θέατρο: συνέχειες και ρήξεις"

To Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ. τιμά έναν από τους εμπνευστές και πρωτεργάτες του, τον ομότιμο καθηγητή Νικηφόρο Παπανδρέου, με ένα συνέδριο που επιχειρεί να επιβεβαιώσει τον μικτό χαρακτήρα των θεατρικών σπουδών και να συμβάλει στη μελέτη του μεταπολεμικού θεάτρου.

"Λόγος γυναικών: Ευανθία Καϊρη, Ελισάβετ Μουτζάν- Μαρτινέγκου, Μαρία Π. Μηχανίδου και Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου"

Ο κύκλος εκδηλώσεων "Όψεις της ελληνικής πεζογραφίας τον 19ο αιώνα" συνεχίζεται το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010, ώρα 1 μ.μ, στο Πολύεδρο (Κανακάρη 147, Πάτρα), με αφιέρωμα στο έργο των Ευανθία Καϊρη, Ελισάβετ Μουτζάν- Μαρτινέγκου, Μαρία Π. Μηχανίδου και Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Μιλάει: η Σοφία Ντενίση, επίκουρη καθηγήτρια στην ΑΣΚΤ.

Μιλώντας για τον Χόμερ Σϊμπσον και τον Χώκινγκ

Σε λοβοτομή υποβλήθηκαν εκατοντάδες Δανοί με νοητική στέρηση

Άτομα με νοητική στέρηση, μεταξύ των οποίων και παιδιά, υποβλήθηκαν από το 1947 ως το 1983 σε επέμβαση λοβοτομής. Πολλοί εξ αυτών πέθαναν κατά τη διάρκεια της εγχείρησης, όπως αποκάλυψε Δανός ιστορικός της ιατρικής, που ετοιμάζει βιβλίο πάνω σ' αυτό το θέμα.

Ο παππούς και η γιαγιά έπιασαν δουλειά

Οταν η κρατική μέριμνα και η τοπική αυτοδιοίκηση αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών και τα περιθώρια για οικονομικά ανοίγματα στενεύουν, τότε αναλαμβάνουν δράση οι γιαγιάδες, οι παππούδες και οι υπόλοιποι συγγενείς.

Ανέκδοτη Διδώ Σωτηρίου στα βιβλιοπωλεία

Με τη συμπλήρωση έξι χρόνων από τον θάνατο της πεζογράφου Διδώς Σωτηρίου, στις 23 Σεπτεμβρίου του 2004, οι εκδόσεις Κέδρος αναγγέλλουν ότι ετοιμάζουν την κυκλοφορία ενός ανέκδοτου μυθιστορήματός της με τίτλο «Τα παιδιά του Σπάρτακου». 

Το Ράγκμπι με Αμαξίδιο κάνει τα πρώτα του βήματα και στην Ελλάδα- από το 2000 συγκαταλέγεται στη λίστα των παραολυμπιακών αθλημάτων

Όταν, πριν από 33 χρόνια, πρωτοεμφανίστηκε το ράγκμπι με αμαξίδιο, κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορέσει το άθλημα αυτό, κάποια χρόνια αργότερα, να ενταχθεί κι επίσημα στο παραολυμπιακό πρόγραμμα. Ωστόσο, η θεαματικότητα, η ένθερμη υποστήριξη από τους αθλητές και ο πόθος των υπεύθυνων να δούν κάτι διαφορετικό στάθηκαν αφορμή για να περάσει τις εγκρίσεις και να κερδίσει μια θέση στην Παραολυμπιάδα. Αυτό έγινε το 2000 και το όνομα που τού δόθηκε ήταν Murderball.

Η οικονομική κρίση «γονατίζει» τα ιδρύματα φιλοξενίας παιδιών

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τους τελευταίους μήνες τα αιτήματα φιλοξενίας παιδιών σε ιδρύματα, καθώς η οικονομική κρίση έχει φέρει σε αδιέξοδο πολλές οικογένειες που οδηγούνται σε αυτή τη λύση προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο αύριο στα παιδιά τους. 

«Μάθετε να μεγαλώνετε σωστά τα παιδιά σας»

«Να βγεις έξω για εκπαίδευση και να παραμείνεις εκεί για τουλάχιστον τρία χρόνια.Μόνο έτσι θα γυρίσεις στρατηγός. Αν μείνεις λιγότερο χρόνο, θα επιστρέψεις ως μόνιμος επιλοχίας». Η συμβουλή που είχε δώσει στον σημερινό καθηγητή Παιδιατρικής κ. Α.Κωνσταντόπουλο πριν από πολλά χρόνια - όταν είχε πάρει την ειδικότητα της Παιδιατρικής- ο αείμνηστος καθηγητής της Παιδιατρικής Νικόλαος Ματσανιώτης έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό του. Την ακολούθησε με το παραπάνω και πέτυχε. Πέρασε τα σύνορα της χώρας, παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε, και έκτοτε διαγράφει ανοδική πορεία. Πρόσφατα μάλιστα εξελέγη πρόεδρος της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας- ο πρώτος έλληνας παιδίατρος που αναλαμβάνει τέτοιο πόστο. 

Από σκηνής δίχως λόγια για παιδιά

Τι σχέση έχει «Ο Λεπτοκαράκης και η μικρή νεράιδα» με το «Φασουλή» και ποιοι είναι, επιτέλους, «Ο κανείς και το τίποτα»; Τι να γίνεται στον «Περίπατο της μεταμφίεσης» και τι ξέρουν για όλα αυτά οι «3 Λαλούν και 2 χοροπηδούν» και οι «Ακάτα Μακάτα»; Κούκλες και μαριονέτες που φτάνουν από διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά και από την Κορέα, τη Ρωσία, τη Νορβηγία και την Ισπανία όλο και κάτι θα έχουν να μας αφηγηθούν για όλα τα παραπάνω στη διάρκεια του 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Κιλκίς, που θα πραγματοποιείται από αύριο μέχρι και τις 5 Οκτωβρίου.