Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Διαγκωνισμός γονιών για τα καλά σχολεία

Κάποια δημόσια σχολεία διατηρούν αναλλοίωτη την αξία που είχε παλιά αυτός ο τίτλος και την οποία όλοι ελπίζουν να επαναφέρει αύριο η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθείται. Αλλά αυτά υπάρχουν ήδη από σήμερα, και δεν περιμένουν κανέναν να τα... μεταρρυθμίσει. Η συνταγή είναι απλή. Μερικές φορές αρκεί ένας οραματιστής διευθυντής και μερικοί παθιασμένοι καθηγητές για να δημιουργήσουν  τις δικές τους «ιστορίες αίγλης». Αποτέλεσμα; Υψηλά ποσοστά επιτυχίας κάθε χρόνο στις πανελλαδικές εξετάσεις και «λίστες αναμονής» πέραν της διετίας για την εγγραφή στο σχολείο. Γονείς για να γράψουν τα παιδιά τους σε αυτά πλαστογραφούν ακόμη και ενοικιαστήρια για να εμφανίσουν διεύθυνση κατοικίας στην περιοχή όπου εδρεύει το σχολείο και να εξασφαλίσουν προτεραιότητα στην εγγραφή. Σημαντικό κεφάλαιο αυτής της ιστορίας αποτελούν και τα (κατ΄ όνομα πια σήμερα) πειραματικά σχολεία, που το υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο της νέας εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης επιχειρεί να αναβιώσει. Τα Πειραματικά στο παρελθόν δέχονταν μαθητές με εξετάσεις και αξιολογούσαν με τον δικό τους τρόπο διδακτικόπροσωπικό και αποφοίτους. Με τα χρόνια κατηγορήθηκαν ως δήθεν «ελιτίστικα» και σταδιακά έπαψαν να ακολουθούν τα καινοτόμα προγράμματα των πανεπιστημίων, με βάση τα οποία λειτουργούσαν και ξεχώριζαν. 

Αντικαπνιστική εκστρατεία στα σχολεία

Στα σχολεία μεταφέρεται στο προσεχές διάστημα η αντικαπνιστική εκστρατεία, καθώς τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Παιδείας, πρόκειται να υπογράψουν σχετικό μνημόνιο. 
Στόχος η ενημέρωση των μαθητών της πέμπτης και έκτης δημοτικού για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. 
Ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη του καπνίσματος, δίνεται στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που εφαρμόζει στα σχολεία το υπουργείο Παιδείας. 
Όπως είχε δηλώσει στο ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης, η Ελλάδα παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό παιδιών ηλικίας 13 – 15 ετών που έχουν δοκιμάσει το κάπνισμα, μιμούμενοι τους οικείους τους.

Πηγή: ΣΚΑΪ

«Κολλημένοι» στην TV οι μαθητές

Καθηλωμένοι μπροστά στις τηλεοπτικές οθόνες για τουλάχιστον 4-6 ώρες είναι οι περισσότεροι μαθητές του δημοτικού το Σαββατοκύριακο. Μάλιστα, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Ζέτα Μακρυπούλια και ο Νίκος Καρβέλας είναι περισσότερο αναγνωρίσιμοι από τον Οδυσσέα Ελύτη, την Ειρήνη Παπά και την Ελλη Λαμπέτη, όπως προκύπτει από έρευνα του Δικτύου Αγωγής Τηλεόρασης.

Μάθε παιδί μου γράμματα... μέσω Skype

Η επέλαση της τεχνολογίας αλλάζει άρδην πρακτικές ετών και στη διδασκαλία των ιδιαίτερων μαθημάτων. Η τελευταία εξέλιξη ακούει στο όνομα Skype. Πρόκειται για το δημοφιλές λογισμικό που επιτρέπει στους χρήστες του να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω του υπολογιστή με ήχο και εικόνα, με μηδαμινό κόστος. Ήδη στις εφημερίδες (και στην Proslipsis) πληθαίνουν οι αγγελίες για παράδοση μαθημάτων μέσω του προγράμματος.

Διάφορα επίκαιρα

Βιβλίο: "Μπορώ και με τα μάτια μου: Eκπαιδευτικές προσεγγίσεις και πρακτικές για κωφούς μαθητές"

Σε αυτό το βιβλίο γίνεται μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα προσπάθεια παρουσίασης της κώφωσης και της εκπαίδευσης κωφών και κωφών μαθητών. Παρουσιάζεται ξεκάθαρα η θέση των συγγραφέων, χωρίς υπαινιγμούς και μισόλογα.

Οι συγγραφείς εστιάζουν στην ικανότητα των κωφών να βλέπουν και όχι στην αδυναμία τους να ακούν. Κατ’ επέκταση η δομή και το περιεχόμενο του βιβλίου είναι ανάλογα της θέσης τους. Αν και περιληπτικά παρουσιάζεται η ιατρική θέση, οι σχέσεις ακοής και ομιλίας και τα τεχνικά βοηθήματα για τη βαρηκοΐα και την κώφωση, η έμφαση δίνεται στην οπτική φύση των κωφών. Η Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, η σχέση της με τα γραπτά ελληνικά, η οικογένεια, η μεθοδολογία επικοινωνίας και εκπαίδευσης, το εκπαιδευτικό πλαίσιο και οι διερμηνείς Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας αποτελούν τον πυρήνα του βιβλίου, που συμπληρώνεται από τις εκπαιδευτικές πρακτικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, το υπάρχον εκπαιδευτικό υλικό στη χώρα μας, καθώς και από πληροφορίες για τους φορείς υποστήριξης.

Μαύρα γράμματα σε άσπρο φόντο

H Ιρίνα Μπόικο μεταφράζει, διασκευάζει και σκηνοθετεί το έργο του 42χρονου συγγραφέα Ρούμπεν Γαλιέγο.

Το όνομα της Ιρίνα Μπόικο είναι περισσότερο γνωστό από τον κινηματογράφο –το 2003 έκανε την πρώτη της ταινία, το ντοκιμαντέρ «Τα Καβούρια», το οποίο εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Μπιενάλε νέων καλλιτεχνών στην Ιταλία, και στη συνέχεια το «Υπάρχουν λιοντάρια στην Ελλάδα;» με θέμα τη μετανάστευση, το οποίο απέσπασε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης–, αλλά και το παιδικό θέατρο, αφού τα τελευταία από τα δεκατέσσερα χρόνια που ζει στην Ελλάδα δημιουργεί παραστάσεις για παιδιά. Τώρα θα τη δούμε να μεταφράζει, να διασκευάζει και να σκηνοθετεί το έργο του 42χρονου συγγραφέα Ρούμπεν Γαλιέγο. Το έργο, αν και μυθοπλασία, περιέχει αυτοβιογραφικά στοιχεία και περιγράφει τη ζωή ενός ανθρώπου με αναπηρία και την ακατανίκητη επιθυμία του για ζωή. Ο ίδιος ο Γαλιέγο γεννήθηκε με παράλυση και πέρασε ένα μέρος της ζωής του σε νοσοκομεία και ορφανοτροφεία. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην παράσταση που θα δούμε κρατά ο Γιώργος Χρηστάκης, ένας ηθοποιός, χορογράφος και χορευτής με κινητικά προβλήματα.

Παιδιά έως 16 ετών στα παιδιατρικά νοσοκομεία

Σχετική απόφαση έλαβε χθες ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, λαμβάνοντας υπόψη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ). Με βάση το ισχύον πλαίσιο, τα Παίδων δέχονται παιδιά έως 14 ετών και έως 16 ετών αν πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

“Κινούμενα Σχέδια στο Μουσείο”

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Κινούμενα Σχέδια στο Μουσείο” προτείνει την οικειοποίηση των τεχνικών και των εργαλείων που χρειάζονται για να δημιουργηθεί κινούμενο σχέδιο. Σκοπός του προγράμματος είναι η κατανόηση και η δημιουργία κινούμενης εικόνας. Πως δηλαδή ένα στατικό υποκείμενο (σχέδιο ή εικόνα) αποκτά κίνηση με την ανθρώπινη παρέμβαση και υποβοηθούμενο από τα τεχνολογικά μέσα (ψηφιακά και αναλογικά). Μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με ψυχαγωγικό χαρακτήρα, το παιδί θα ανακαλύψει και θα παράγει προοδευτικά τα δικά του κινούμενα σχέδια (animation), μέσα στο ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο του μουσείου, στη Μονή Λαζαριστών, στην Σταυρούπολη. Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους από τα παιδιά, κινουμένων σχεδίων φτιαγμένη σε κλίμα ομαδικής εργασίας το οποίο θα ολοκληρωθεί στο τέλος των κύκλων.

Και φέτος η μαθητική Κάρτα Υγείας

Τη συνέχιση του Προγράμματος «Σχολεία! Πάμε Αθήνα!» για το έτος 2010-2011, και της Μαθητικής Κάρτας Υγείας παρουσίασε ο δημοτικός σύμβουλος, υπεύθυνος για τα θέματα της Διεύθυνσης Σχολικής Μέριμνας του Δήμου Αθηναίων κ. Χρήστος Τεντόμας , σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο. Το πρόγραμμα δράσεων, εκδηλώσεων και επικοινωνίας συνεχίζεται για τρίτη χρονιά και απευθύνεται στους 62.000 μαθητές και μαθήτριες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 

Πάρε το ποδήλατό σου και έλα!

Το BikeRespect σε συνεργασία με την Ενωση ποδηλατικών σωματείων Μακεδονίας Θράκης διοργανώνει αγώνα ποδηλατικών δεξιοτήτων για μικρά παιδιά από 8 έως 12 ετών. 
Έλα και συ να δοκιμάσεις την τεχνική σου στο ποδήλατο και να ισορροπήσεις πάνω στα τεχνικά εμπόδια της χρονομετρημένης διαδρομής. 

Πληροφορίες για την συμμετοχή 
Τόπος (Άγαλμα Μ.Αλεξάνδρου - παραλία) 
Ημερομηνία: 23-10-2010 
Ώρα εκκίνησης: 17:00 
Κατηγορίες: 8-10 ετών, 11-12, 13-14 για αγόρια και κορίτσια. 
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοσδήποτε τύπος ποδηλάτου. 

Κοστίζει μια περιουσία να είσαι παππούς ή γιαγιά

ΛΟΝΔΙΝΟ Το ότι οι γονείς πληρώνουν πολλά για τα παιδιά τους είναι γνωστό. Το ίδιο όμως προκύπτει ότι ισχύει και για τον παππού και τη γιαγιά. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έγινε στη Βρετανία από το περιοδικό «Υours», το οποίο απευθύνεται σε γυναίκες άνω των 50 ετών, το πρώτο εγγονάκι στοιχίζει στον παππού και στη γιαγιά τουλάχιστον 57.000 ευρώ από τη γέννησή του ώσπου να γίνει 18 ετών. Σε ακραίες δε περιπτώσεις το ποσό αυτό μπορεί να εξακοντιστεί ως και τις 138.000 ευρώ. Οι περισσότεροι μάλιστα συχνά εξοικονομούν αυτά τα χρήματα απαρνούμενοι μικρές απολαύσεις της ζωής. 

Καταλήψεις όπως… Χριστούγεννα και Πάσχα

Μία ακόμη «ελληνική πραγματικότητα» αποτελούν οι ετήσιες καταλήψεις στα δημόσια γυμνάσια και λύκεια. Εχουν μπει στην ετήσια ρουτίνα μας, όπως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, και γι’ αυτό ούτε τα αδηφάγα μίντια δεν ασχολούνται με αυτές. Λίγο ακόμη και θα μπουν στο επίσημο πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας, που θα ορίζει ότι η σχολική περίοδος αρχίζει κατά τις 10 Σεπτεμβρίου, Νοέμβριο θα διακόπτονται τα μαθήματα για να γίνουν οι καταλήψεις, τον Δεκέμβριο θα ξαναδιακόπτονται τα μαθήματα λόγω Χριστουγέννων, το ίδιο θα επαναλαμβάνεται την περίοδο του Πάσχα και μετά η χρονιά θα κυλάει ήρεμα προς τη λήξη της. Το μόνο κακό είναι ότι οι καταλήψεις συνοδεύονται πολύ συχνά από βανδαλισμούς και καταστροφές, αλλά η καρδιά της κοινωνίας μας, που είναι μεγάλη σαν αγκινάρα, το ανέχεται και ας το πληρώνει, αρκεί να μην κακοκαρδίσει τα παιδιά.

ΟΑΣΘ: Έως 31 Οκτωβρίου η διανομή κουπονιών μετακίνησης ΑμεΑ από τα ΚΕΠ

Έως και τις 31 Οκτωβρίου παρατάθηκε η διανομή, από τα ΚΕΠ του νομού Θεσσαλονίκης, των δελτίων - κουπονιών μετακίνησης ΑμεΑ του Β’ εξαμήνου 2010, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.
Στην ανακοίνωση του ΟΑΣΘ διευκρινίζεται ότι από την 1η Νοεμβρίου τα κουπόνια θα διανέμονται μόνο από τις διευθύνσεις Πρόνοιας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2010 θα γίνονται δεκτά από τον ΟΑΣΘ τα κουπόνια του Β’ εξαμήνου 2009. Από την 1η Νοεμβρίου και μετά θα γίνονται δεκτά μόνο τα κουπόνια του Β’ εξαμήνου 2010».

Η εκπομπή «Εδώ Λιλιπούπολη» σε βιβλίο από τις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ

H αξέχαστη παιδική εκπομπή «Λιλιπούπολη», που μεταδιδόταν καθημερινά από τη συχνότητα του Τρίτου Προγράμματος, από το 1976 έως το 1980, με διευθυντή τον Μάνο Χατζιδάκι, κυκλοφορεί σε βιβλίο. Οι εκδόσεις ΙΑΝΟΣ κυκλοφόρησαν ένα καλαίσθητο έντυπο 176 σελίδων με το ιστορικό της εκπομπής, σημειώματα των συντελεστών, τους στίχους και τις παρτιτούρες των τραγουδιών. Τριάντα τέσσερα χρόνια μετά το εγχείρημα, που ήρθε τότε να ταράξει τη γραφειοκρατική ραθυμία του κρατικού ραδιοφώνου, το έργο αυτό εξακολουθεί να συγκινεί και σήμερα τα παιδιά και τους μεγάλους, που τότε ήταν παιδιά…