Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Τα καταλληλότερα αθλήματα για παιδιά με αυτισμό

Ποια είναι τα καταλληλότερα αθλήματα για τα παιδιά με αυτισμό;  Όπως ισχύει και για όλα τα παιδιά, το καλύτερο άθλημα για ένα παιδί είναι αυτό που το ενθουσιάζει και το διασκεδάζει. Ωστόσο, στην περίπτωση του αυτισμού, τα παιδιά εμφανίζουν δυσκολίες στον κοινωνικό και επικοινωνιακό τομέα και ενδεχομένως και στην αδρή κινητικότητα. Αυτό σημαίνει ότι τα κλασικά αθλήματα, όπως το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο είναι ιδιαίτερα δύσκολα και σκληρά για τα παιδιά με αυτισμό. Τα ατομικά αθλήματα, ωστόσο, μπορεί να είναι καταλληλότερα.

 

Αυτισμός και κολύμβησηΗ κολύμβηση είναι ένα καταπληκτικό άθλημα για τους περισσότερους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών με αυτισμό. Τα παιδιά που δυσκολεύονται πολύ στις αθλητικές δραστηριότητες με μπάλα, μπορεί να τα πηγαίνουν καλά στο νερό, με τις βασικές κινήσεις των χεριών και των ποδιών. Εκτός αυτού, δεν υπάρχει κάποιος λόγος για να μην μπορεί να βρίσκεται σε μια κολυμβητική ομάδα, καθώς τα μέλη της προπονούνται και αγωνίζονται ατομικά.

Αυτισμός και ιππασία
Τα άλογα με την μορφή της ιπποθεραπείας χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στα αυτιστικά παιδιά. Δεν είναι ασυνήθιστο για τα αυτιστικά παιδιά να επικοινωνούν πιο εύκολα με τα ζώα παρά με τους ανθρώπους. Πολλά παιδιά με διαταραχή αυτιστικού φάσματος απολαμβάνουν την ιππασία.

Αυτισμός και αθλήματα στίβου
Είναι πολύ περίεργο το γεγονός ότι ελάχιστα παιδιά ασχολούνται πλέον με τον στίβο. Στην Αμερική, τα παιδιά μικρότερης ηλικίας ασχολούνται με σύνθετα αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο, και μόνο σε μεγαλύτερες ηλικίες (πχ Γυμνάσιο) ασχολούνται με τον στίβο. Το τρέξιμο, το άλμα σε μήκος ή το τριπλούν μπορούν να αποτελέσουν μια πολύ καλή διέξοδο για τα παιδιά με αυτισμό. Μολονότι η λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία που απαιτείται είναι πολύ λιγότερη από ότι στα περισσότερα ομαδικά αθλήματα, τα παιδιά νιώθουν ότι ανήκουν στην ομάδα.

Αυτισμός και Bowling
Μολονότι υπάρχει γενικά αρκετός θόρυβος στις αίθουσες του Bowling, φαίνεται ότι το άθλημα αυτό ταιριάζει πολύ στα παιδιά με αυτισμό. Ίσως φταίει ο επαναλαμβανόμενος χαρακτήρας της όλης διαδικασίας και το γεγονός ότι όλες οι κινήσεις και η διαδικασία είναι απόλυτα σταθερή και συμβαίνει κάθε φορά με τον ίδιο τρόπο. Ίσως τα ευχαριστεί πολύ η εικόνα ή ο ήχος των κορίνων που πέφτουν κάτω. Όποιος και αν είναι ο λόγος, το bowling είναι ένα πολύ καλό άθλημα για τα παιδιά με αυτισμό, που παράλληλα έχει και κοινωνικό χαρακτήρα.

Αυτισμός και περίπατοι στα βουνά/ορειβασία
Για πολλά άτομα με αυτισμό, η γαλήνη και η ησυχία του φυσικού περιβάλλοντος είναι ο καλύτερος τρόπος για να εκτονώσουν το άγχος που νιώθουν από την καθημερινότητα. Οι περίπατοι στη φύση μπορεί να είναι ομαδική ή ατομική δραστηριότητα, είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος για να γυμναστεί ένα παιδί με αυτισμό απολαμβάνοντας την φύση χωρίς να νιώθει την πίεση να επικοινωνήσει με άλλα άτομα ή να έρθει σε επαφή μαζί τους. Το ψάρεμα αποτελεί μια ακόμα πολύ αγαπημένη ασχολία των παιδιών με αυτισμό που πραγματοποιείται στη φύση, σε συνθήκες ησυχίας και χαλάρωσης.

Αυτισμός και ποδηλασία
Η ποδηλασία ίσως αποδειχθεί πολύ δύσκολη για τα παιδιά με αυτισμό, καθώς η ισορροπία είναι ένα τομέας που τα δυσκολεύει πολύ. Μόλις όμως κατακτήσουν τις βασικές δεξιότητες (και μπορούν να ισορροπούν και να κινούνται με το ποδήλατο), η ποδηλασία μπορεί να γίνει να παρέχει πολλές ευκαιρίες διασκέδασης εκτός σπιτιού. Όπως και όλα τα υπόλοιπα αθλήματα που αναφέρθηκαν στο συγκεκριμένο άρθρο, η ποδηλασία μπορεί να είναι ατομική ή ομαδική δραστηριότητα, καθαρά για διασκέδαση ή στα πλαίσια του ανταγωνισμού.

Αυτισμός και πολεμικές τέχνεςΟι πολεμικές τέχνες επιτρέπουν στο παιδί να εκτονώσει την ενεργητικότητά του. Επίσης, συνδυάζουν τα στοιχεία της προβλεψιμότητας, της ύπαρξης δομής και την πρόκληση της σωματικής επαφής με άλλα άτομα. Σε πολλά παιδιά με αυτισμό οι πολεμικές τέχνες προσφέρουν όχι μόνο καλή σωματική κατάσταση και δυνατότητες άθλησης, αλλά βελτιώνουν και την αυτοπεποίθησή τους.

Αυτισμός και αθλητικές δραστηριότητες για διασκέδαση.
Αν θέλετε το παιδί σας να ασχοληθεί με κάποιο ομαδικό άθλημα, ένας καλός τρόπος στην αρχή είναι να αρχίσετε να παίζετε μαζί, μόνο για διασκέδαση. Είτε παίζετε πάσες με την μπάλα, είτε μαθαίνετε να κάνετε ποδήλατο βοηθάτε το παιδί να γυμναστεί και να αποκτήσει κοινωνικές δεξιότητες, και δυναμώνετε την σχέση σας μαζί του.
Υ.Γ. Ανταποκρινόμενοι στο άρθρο, πολλοί γονείς παιδιών με αυτισμό έγραψαν τις δικές τους παρατηρήσεις και εμπειρίες σχετικά με το θέμα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η αναφορά ενός πατέρα που προτείνει το γκολφ σαν το καταλληλότερο άθλημα για ένα παιδί με αυτισμό. Ενώ στην αρχή υπάρχουν δυσκολίες και απαιτείται πολύ μεγάλη υπομονή από την πλευρά του ατόμου που διδάσκει στο παιδί τα βασικά (στην συγκεκριμένη περίπτωση χρειάστηκε 5 χρόνια το παιδί για να γίνει ικανός παίκτης), μόλις αυτά κατακτηθούν το γκολφ αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα. Ταυτόχρονα με την εκγύμναση του σώματος, βελτιώνεται η συγκέντρωση, η υπομονή και επιμονή, καθώς και η αυτοεκτίμηση του παιδιού. Το γεγονός ότι το γκολφ ενδείκνυται για όλες τις ηλικίες, αποτελεί μια πολύ καλή επένδυση σε μια δραστηριότητα που μπορεί να αποτελεί τρόπο εκτόνωσης του παιδιού για όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Απόδοση του άρθρου "Best Sports for Kids with Autism" της  Lisa Jo Rudy (2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου