Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

"Προετοιμάζομαι για Πανελλαδικές - Ψηφιακά Εκπαιδευτικά Βοηθήματα"

Με τον ιστότοπο «Προετοιμάζομαι για Πανελλαδικές - Ψηφιακά Εκπαιδευτικά Βοηθήματα», που ξεκινά τη λειτουργία του παράλληλα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2010-2011, το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων εγκαινιάζει μια νέα δράση, με στόχο να στηρίξει αποτελεσματικά την προσπάθεια όλων των μαθητών της Γ’ τάξης Λυκείου, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Στέκι οι σχολικές βιβλιοθήκες

«Μη μου μιλάτε, μη με τραβάτε, από τη βιβλιοθήκη δε θέλω να βγω»... Μέσα σε λίγες λέξεις οι μαθητές συμπυκνώνουν τον ενθουσιασμό τους για την πολύχρωμη αίθουσα βιβλιοθήκης που απέκτησε το 3ο Δημοτικό Χαλάστρας. Με πρωτοβουλία της σχολικής συμβούλου, Ιωάννας Αρβανίτη, «απρόσωπες» και γκρίζες αίθουσες οκτώ σχολείων μεταμορφώνονται σε ζωντανούς χώρους μελέτης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού, όπου καλλιεργείται κουλτούρα ανάγνωσης στους μαθητές.

Παιδαγωγικό πρόγραμμα στήριξης για τα παιδιά των Μουσουλμάνων της Αλεξανδρούπολης

Τους όρους για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Αλεξανδρούπολης και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών θα εξετάσουν αύριο τα μέλη του Δημοτικού Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης. Η σύμβαση αφορά την εκτέλεση έργου με αντικείμενο την «Λειτουργία Κέντρου Στήριξης Προγράμματος Εκπαίδευσης των παιδιών της Μουσουλμανικής μειονότητας (ΚΕΣΠΕΜ) στην περιοχή Άβαντας του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Σεμινάριο physical computing στη Θεσσαλονίκη

Το ΔΥΝΑΜΟ project-space, μετά την πολύ πετυχημένη έκθεση με τίτλο Physical Computing / Δρώμενα Πληκτρολογίου του 2010 (βλ. http://dynamoprojectspace.blogspot.com/2010/05/physical-computing.html), διοργανώνει, σε συνεργασία με το physical computing group | gr, το πρώτο σεμινάριο physical computing στη Θεσσαλονίκη.

Το physical computing group | gr είναι μία ανοιχτή ομάδα ανθρώπων που ενδιαφέρονται να διερευνήσουν αντικείμενα και κατασκευές που απαρτίζονται εξίσου από ύλη και από πληροφορία. Τα αντικείμενα τοποθετούνται και δρουν σε ενός είδους ενδιάμεσο χώρο όπου επιτυγχάνεται κάποια ζεύξη μεταξύ του φυσικού χώρου και των υπολογιστών.

Συνέδριο: «Πρώιμη παρέμβαση σε παιδιά με νευροαναπτυξιακά προβλήματα»

Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο διοργανώνει η Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων με θέμα «Πρώιμη παρέμβαση σε παιδιά με νευροαναπτυξιακά προβλήματα», το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011 από τις 9 το πρωί έως τις 5 και μισή το απόγευμα, στο Athens Imperial Hotel - Πλατεία Καραϊσκάκη.

Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2011, 9:00 – 17:30
Athens Imperial Hotel, Πλατεία Καραϊσκάκη - Αθήνα

Βιβλιοπαρουσίαση: Ομαδική βία και επιθετικότητα στα σχολεία

Η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου – Ειδική Επιτροπή Μελέτης των Ομάδων Ενδοσχολικής Βίας (ΕΕΜΟΕΒ) και το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, παρουσιάζουν το βιβλίο "Ομαδική Βία και Επιθετικότητα στα Σχολεία"

Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου 2011, ώρα 6.30 μ.μ.

Αίθουσα ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20 (1ος όροφος)

ώρα προσέλευσης: 6. 15 μ.μ.

Ταΐζω ένα μωρό

απόσπασμα από το ομότιτλο άρθρο του Οδυσσέα Ιωάννου, όπως δημοσιεύται στο protagon
Ταΐζω ένα μωρό. Ξέρω πως ποτέ δεν θα κάνω κάτι σημαντικότερο. Δεν μου ανήκει, δεν του ανήκω, η σχέση είναι καθαρή από την αρχή. Αλλά κάποιος πρέπει να κρατάει το μπιμπερό… Στα σπάνια κλάματά της μια χνουδωτή καμηλοπάρδαλη αποδεικνύεται πιο χρήσιμη από εμένα. Μόνο αυτή μπορεί να σταματήσει το κλάμα. Αρχίζω να έχω θέμα με την καμηλοπάρδαλη. Ή αυτή ή εγώ!
...
Ταΐζω ένα μωρό. Κι όλος ο κόσμος γίνεται γάλα. 

Οι νέοι και τα Μέσα: Ψηφιακές ζωές και ηλεκτρονικά προσόντα

Η Pan-EU Youth είναι η μια πρωτότυπη πλατφόρμα online που απευθύνεται σε νέους ηλικίας μεταξύ 14 και 18 ετών. Οι χρήστες αυτής της πλατφόρμας μπορούν να αναρτούν πληροφορίες σε ιστολόγια, να ψηφίζουν και να μοιράζονται βίντεο για όσα θέματα τους ενδιαφέρουν σχετικά με την ιδιότητα του πολίτη και τη συμμετοχή του στα κοινά. Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου και από τότε τα σχολεία και οι καθηγητές έχουν αρχίσει να την χρησιμοποιούν σε διάφορα μαθήματα (Πληροφορική, Ηθική, Κοινωνικές Επιστήμες, Αγωγή του Πολίτη) καθώς και στην εκμάθηση ξένων γλωσσών. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων: Εγκάρσιο πρόγραμμα

Η προώθηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στη μάθηση είναι μία από τις τέσσερις βασικές δραστηριότητες που περιλαμβάνει το εγκάρσιο πρόγραμμα στον τομέα της Δια Βίου Μάθησης (ΔΒΜ), με την υποστήριξη ενεργειών για την χρήση των εργαλείων των ΤΠΕ για τη βελτίωση των μαθησιακών περιβαλλόντων και των μαθησιακών εμπειριών. Τα ανωτέρω περιλαμβάνουν θέματα όπως είναι η χρήση των προσομοιώσεων, η εκμάθηση με παρατήρηση, η επιστροφή στο σχολείο των μαθητών που εγκαταλείπουν πρόωρα τη σχολική εκπαίδευση, η δυνατότητα για μάθηση έξω από το σχολικό περιβάλλον και η γεφύρωση του «ψηφιακού διαχωρισμού». Η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων λήγει στις 31 Μαρτίου 2011. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

"Το Διαδίκτυο δεν είναι μόνο παιχνίδι!"



Το σποτ που δημιουργήθηκε για την "Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2011" από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης & Επαγρύπνσης INSAFE. 
Το σύνθημα των φετινών εορτασμών (προσαρμοσμένο στην Ελληνική γλώσσα): "Το Διαδίκτυο δεν είναι μόνο παιχνίδι! Προστάτευσε τον εαυτό σου. Σεβάσου τη ζωή των άλλων"