Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Η ενθάρρυνση των παιδιών


Ο άνθρωπος από τη στιγμή που γεννιέται και αρχίζει να συνειδητοποιεί σιγά-σιγά το περιβάλλον του, ζει βιώνοντας μια αέναη μάχη ανισότητας και μειονεξίας. Είναι μικρός, ανίκανος, ανεκπαίδευτος και ανεπαρκής για όλα αυτά τα θαυμαστά που γίνονται γύρω του. Αγωνίζεται λοιπόν συνεχώς να αισθανθεί πως ανήκει στο περιβάλλον του και είναι σημαντικός. Μιμείται συμπεριφορές άλλων. Προσπαθεί να ασχοληθεί με διάφορες δράσεις. Τολμά να καταπιαστεί με έργα μεγαλύτερα από τις δυνατότητές του. Επιθυμεί να κάνει ότι και οι άλλοι. Οι γύρω κάνουν συνήθως χωρίς να το κατανοούν ότι μπορούν για να δυσκολέψουν τον αγώνα της ένταξής του στο κόσμο των μεγάλων. Συμπεριφερόμενοι συχνά σαν «καλοί» γονείς και όχι σαν υπεύθυνοι γονείς προτρέχουμε να κάνουμε εμείς γι’ αυτό ή σε χειρότερες περιπτώσεις να κρίνουμε το ατελές αποτέλεσμα των πράξεών του ή ακόμη να υπερβάλουμε με ενθουσιασμούς ασυμβίβαστους με το έργο.

Αν οι γονείς ξεχνούσαν τα πάντα και επέλεγαν σαν μοναδικό εργαλείο διαπαιδαγώγησης την ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ μια άλλη κοινωνία θα ξημέρωνε.

Προώθηση φρούτων στα δημοτικά σχολεία

Πρόγραμμα κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τα συναρμόδια υπουργεία.

Στο πρώτο έτος εφαρμογής του, το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στους πρώην νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα σε 1542 δημόσια και ιδιωτικά δημοτικά σχολεία.

Κλείνουν τα μάτια τους οι τράπεζες στα αιτήματα των τυφλών

Παρά τις συχνές διαμαρτυρίες πολιτών/πελατών τους με απώλεια όρασης, οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες αρνούνται να εγκαταστήσουν σύγχρονες τεχνολογίες που καθιστούν δυνατή την χρήση ομιλίας στις συσκευές έκδοσης των κωδικών ασφαλείας, διασφαλίζοντας -με αυτό τον τρόπο- την αυτονομία και ασφάλεια των συναλλαγών στους τυφλούς.

Πανελλαδικές εξετάσεις: Πώς θα υποβάλλονται οι δηλώσεις συμμετοχής των μαθητών

Από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε ότι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2011 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους δήλωση συμμετοχής στις εξετάσεις.

Αυστραλία: Η ελληνική θα διδάσκεται στα αυστραλιανά σχολεία

Τα Ελληνικά θα συμπεριληφθούν, τελικά, στο Εθνικό Πρόγραμμα Διδασκαλίας Γλωσσών της Αυστραλίας, όπως προκύπτει από σημερινή ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας Πίτερ Γκάρετ. Τουλάχιστον αυτή είναι η εισήγηση της αρμόδιας αυστραλιανής επιτροπής ACARA 

Οι πολλές... οθόνες καθυστερούν την ομιλία στα παιδιά

Πολλές ώρες μπροστά από τη τηλεόραση ή τον υπολογιστή μπορεί να δυσχεράνουν την ανάπτυξη της ομιλίας στα παιδιά, υποστηρίζει νέα βρετανική έρευνα.

Ένας στους έξι γονείς στη Βρετανία πιστεύει ότι ο χρόνος μπροστά από μία οθόνη συνιστά ένα σημαντικό παράγοντα για την εμφάνιση προβλημάτων επικοινωνίας, τα οποία επηρεάζουν περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανηλίκους στη Βρετανία. Επιπλέον το 51% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τα παιδιά αναπτύσσουν προβλήματα στην ομιλία τους αν οι γονείς δεν επικοινωνούν αρκετά μαζί τους.

Σήμα κινδύνου για τις σχολικές εκδρομές

Σωρεία παραβάσεων στην υλοποίηση των σχολικών εκδρομών καταγγέλλουν τα μέλη του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Βορείου Ελλάδος «Λευκός Πύργος». Οπως επισήμανε σε δηλώσεις του στον «Α» ο πρόεδρος του σωματείου, Περικλής Χειμωνίδης, παρά τη σαφή νομοθεσία, η οποία απαγορεύει τη μετακίνηση των μαθητών με τουριστικά λεωφορεία μετά τις 10 το βράδυ, «οι περισσότεροι οδηγοί εξαναγκάζονται να μεταφέρουν τους μαθητές σε κέντρα διασκέδασης μέχρι τα ξημερώματα, με αποτέλεσμα να μένουν για ώρες στο τιμόνι θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών».

Ανάδοχες οικογένειες: Με κοιτούσε και ρούφαγε αγάπη µέσα από τα µάτια µου

Τη γνώρισε τυχαία, όταν ήταν μωρό. Από τότε δεν αποχωρίζεται η μία την άλλη. Η μικρή Μαρία είχε αποστερηθεί τους φυσικούς γονείς της. Μέσα στην ατυχία της στάθηκε τυχερή. Τυχερή, διότι βρήκε την αγκαλιά της Κυριακής. Τυχερή, διότι είναι μετρημένες οι οικογένειες που αναλαμβάνουν τη φροντίδα παιδιών με αναδοχή. 

Οι γονείς δεν λένε πια παραμύθια στα παιδιά

ΛΟΝΔΙΝΟ Oι γρήγοροι ρυθμοί εργασίας και οι απαιτητικές συνθήκες ζωής των νέων γονέων στερούν από όλο και περισσότερα παιδιά το πατροπαράδοτο διάβασμα του παραμυθιού πριν από τον ύπνο τους. 

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει βρετανική έρευνα που διεξήχθη πριν από λίγο καιρό από εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Η εταιρεία Τalk Τalk ρώτησε 2.000 γονείς σε όλη τη Βρετανία πόσο χρόνο ξοδεύουν στην ανάγνωση παραμυθιών στα παιδιά τους προτού αυτά κοιμηθούν. Το 52% απάντησε ότι συνεχίζει να διαβάζει στα παιδιά του μια ιστορία ώστε να κοιμηθούν, ενώ το 48% παραδέχθηκε πως πλέον δεν διαθέτει τον απαιτούμενο χρόνο γι΄ αυτή την «υποχρέωση». 

Δωρεάν προγράμματα επιμόρφωσης ανέργων

Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), σας καλωσορίζει στα εξ αποστάσεως Εκπαιδευτικά Προγράμματα Επιμόρφωσης Ανέργων!
Η ανάγκη για συνεχή εκπαίδευση και διαρκή βελτίωση των ικανοτήτων σε μία ευμετάβλητη και άκρως ανταγωνιστική αγορά εργασίας, αποτελούν το κίνητρο για να δοθούν τα κατάλληλα εφόδια στα άτομα που δεν εργάζονται αυτή τη χρονική στιγμή, προκειμένου να επανενταχθούν ομαλά στην αγορά εργασίας. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια του κοινωνικού έργου που παρέχει το Κ.Ε.Κ. του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η παρακολούθηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων είναι δωρεάν!

Εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής: «Χώρα εκπαιδευτικού αποκλεισμού η Ελλάδα»

Την απόλυτη προσήλωση των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής στις αρχές της εκπαιδευτικής ένταξης των παιδιών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, κατέδειξε το 6ο πανελλήνιο συνέδριο που διοργάνωσε τον Δεκέμβριο ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Ειδικής Αγωγής (ΠΕΣΕΑ).