Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Φράσεις που δεν πρέπει να λέμε στα παιδιά

Οι παιδοψυχολόγοι λένε ότι ο χαρακτήρας ενός παιδιού μοιάζει με τον πηλό. Διαμορφώνεται εντυπωσιακά ανάλογα μ’ αυτά που βλέπει και ακούει από το οικογενειακό του περιβάλλον, ειδικά όταν βρίσκεται σε μικρή ηλικία που δεν έχει άλλα ερεθίσματα (σχολείο, φίλους κτλ.). Οι φράσεις που λέμε στο παιδί μας, ακόμα και οι πιο αθώες φαινομενικά, μπορεί να το επηρεάσουν με τρόπο που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε… Το πανεπιστήμιο Σάουθερν Καλιφόρνια έκανε μια σχετική έρευνα και κατέληξε σε δέκα φράσεις-κλισέ, τις οποίες δεν πρέπει επ’ ουδενί να λέμε στα παιδιά μας.

2η παιδιαδρομή. Ένα φεστιβάλ για την αγωγή του παιδιού!

Το παιδί και η αγωγή του είναι το περιεχόμενο μιας μοναδικής διοργάνωσης που πραγματοποιείται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας από τις 2 έως και τις 5 Σεπτεμβρίου 2011 από την εταιρεία ΗΝΙΟΧΟΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ Α.Ε.

Η Κλίμακα του Σύμπαντος

Αν θέλετε να μάθετε πόσο μεγάλο είναι το Σύμπαν μας, δεν έχετε παρά να δείτε την παρακάτω εφαρμογή.

Ιερογλυφικά και Αραβικά στο Αιγυπτιακό Μορφωτικό Κέντρο Αθηνών

Το Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας της Αιγύπτου στην Αθήνα (Πανεπιστημίου 6, 3ος όροφος), ανακοινώνει την έναρξη μαθημάτων εκμάθησης αρχαίας αιγυπτιακής Ιερογλυφικής γραφής και αραβικής γλώσσας.

Πρόσωπα: Mike Esparza

«Στα οκτώ μου χρόνια ήμουν ο Ραφαήλ. Χρειάστηκα μια ολόκληρη ζωή για να μάθω να ζωγραφίζω σαν παιδί» ή «Χρειάστηκα τέσσερα χρόνια για να μάθω να ζωγραφίζω σαν τον Ραφαήλ αλλά μια ζωή για να ζωγραφίσω σαν παιδί», φαίνεται ότι είχε πει ο Πικάσσο, εξαίροντας έτσι την πρωτοτυπία και τον αυθορμητισμό που έχουν τα εικαστικά έργα των παιδιών.

Το ηθικό παιδί

Αν υπήρχε μόνο μία ικανότητα που θα θέλαμε να έχει το παιδί μας, θα ήταν να μπορεί να διακρίνει το «καλό» από το «κακό». Αυτό, όμως , προϋποθέτει ότι εμείς θα του διδάξουμε τις ηθικές αξίες.

Λέσχες Ανάγνωσης

Λέσχη Ανάγνωσης ονομάζεται μια ομάδα ανθρώπων που έχουν συμφωνήσει να συναντιούνται σε τακτά διαστήματα (συνήθως μία φορά τον μήνα) και να συζητούν για βιβλία που αποφάσισαν να διαβάσουν από κοινού.

Άποψη: Μίμης Σουλιώτης "Οι αόρατοι κίνδυνοι για τη διδασκαλία και τη σκέψη"

Την καραμούζα της αξιολόγησης των ελληνικών πανεπιστημίων την παίζουν διάφοροι, προφορικάριοι στα ραδιόφωνα και αρθρογράφοι εφημερίδων, με τρόπο που συχνά μαρτυρεί πως δεν ξέρουν για ποιο ακριβώς πράγμα μιλούν. Κανοναρχούμαστε αίφνης από την «πικρή διαπίστωση» ότι τα πανεπιστήμιά μας πατώνουν στις διεθνείς λίστες αξιολόγησης, πράγμα αληθές. Αλλά πώς και γιατί;

Βιβλίο: Επιμόρφωση εκπαιδευτικών – γονέων παιδιών με αναπηρίες και γονέων μαθητών με αναπηρίες

Τo βιβλίο αυτό αποτελεί μια προσπάθεια προσέγγισης, με διεπιστημονικό τρόπο, θεμάτων που απασχολούν συνανθρώπους μας, παιδιά και ενήλικες, και πηγάζουν από νευρο-ψυχιατρικές διαταραχές. Με την πεποίθηση ότι η αναγκαιότητα διεπιστημονικής προσέγγισης και συνεργασίας σε ιατρικά, εκπαιδευτικά και κοινωνικά ζητήματα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για παιδιά, είναι επιτακτική, ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι με ευαισθησία και επίγνωσητη της μεγάλης μας ευθύνης. Στο παρόν βιβλίο έχει συμπτυχθεί η ύλη των δραστηριοτήτων μας. Καταβλήθηκε προσπάθεια για την όσο το δυνατόν καλλίτερη συσχέτιση των παρουσιάσεων. Παρ’ όλ’ αυτά, πιθανόν ορισμένες έννοιες να αποδίδονται με διαφορετικές λέξεις από παιδαγωγούς και ιατρούς, χωρίς όμως να αλλοιώνεται η ουσία τους.
Περισσότερες πληροφορίες, αλλά και τη δυνατότητα να το μεταφορτώσετε δωρεάν, θα βρείτε εδώ.

Το μουτρωμένο πρωτάκι

Όσο οι μέρες πλησιάζουν για το κτύπημα του πρώτου κουδουνιού…

Πώς μπορούμε να κάνουμε το παιδί να ξεπεράσει τους φόβους του και ν' αντιμετωπίσει την πρώτη ημέρα στο σχολείο με χαμόγελο

«Η Μάτζι αρχίζει δίαιτα» από τα... έξι της

Ενα νέο παιδικό βιβλίο με τίτλο «Η Μάτζι αρχίζει δίαιτα» έχει εξοργίσει τους γιατρούς, καθώς βάζει τη δίαιτα στο μυαλό ακόμα και στην ανέμελη ηλικία των έξι ετών. 

Επιχορήγηση Πρακτικής Άσκησης στην Αυστρία

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Αυστρίας στην Αθήνα, προκηρύσσει την επιχορήγηση δύο (2) θέσεων για πρακτική άσκηση διάρκειας έξι μηνών στην εταιρεία Austria Card Plastikkarten und Ausweissysteme GmbH στην Αυστρία.