Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

«Εκπαιδεύοντας τους Πολίτες του Αύριο»

Η Δεύτερη «Μικρόπολις» έρχεται
Τεχνόπολις 21.09.2011 έως 25.09.2011
21, 22 & 23 Σεπτεμβρίου 09:00–14:00
Σαββατοκύριακο 24 & 25 Σεπτεμβρίου 10:00–20:00

Art Αpart School

To Art Αpart School είναι ένα μαθητικό μουσικό και εικαστικό festival, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα την Παρασκευή 26, το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Αυγούστου του 2011. Στοχεύει να φέρει σε επαφή τα σχολικά μουσικά σχήματα καθώς και τους μαθητές των Λυκείων που ασχολούνται με τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, το comix και το grafity, αναδεικνύοντας group αλλά και νέους καλλιτέχνες, οι οποίοι είναι μαθητές.

Παρουσίαση του νέου Νόμου για τα ΑΕΙ από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας

Τα βασικά σημεία του νέου Νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση παρουσίασε, σήμερα 25/08/2011, σε συνέντευξη Τύπου, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο: "Άγγελος Σικελιανός – Οδυσσέας Ελύτης. Σπουδή πολιτισμικής αυτογνωσίας"

Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου, με την αφορμή που προσφέρει η επέτειος των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη και των εξήντα χρόνων από τον θάνατο του Άγγελου Σικελιανού, οργανώνει Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα "“Άγγελος Σικελιανός – Οδυσσέας Ελύτης. Σπουδή πολιτισμικής αυτογνωσίας". Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2011, στην έδρα της Εταιρείας, στα Χανιά, με συνδιοργανωτή το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Προγράμματα ανταλλαγής νέων

Ανταλλαγή νέων στην Ουγγαρία με θέμα το Creative Recycling! Δημιουργία αντικειμένων τέχνης με υλικά ανακύκλωσης. Συμμετέχοντες απο 5 χώρες της Ευρώπης. Το πρόγραμμα επιδοτεί το 70% του ταξιδιού, διαμονή και διατροφή είναι δωρεάν.

Βρήκαν την αιτία της νόσου του Λου Γκέρινγκ (ALS)

Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν πως εντόπισαν μια κοινή αιτία για όλες τις μορφές της πλαγίας μυατροφικής σκλήρυνσης (ALS) – της νευρολογικής ασθένειας από την οποία πάσχει ο φημισμένος βρετανός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ.

Free hugs στο Λευκό Πύργο

Σύμφωνα με έρευνες μια αγκαλιά μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, την καρδιακή συχνότητα και το άγχος. Επίσης τονώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, ανακουφίζει απο τον πόνο, ωφελεί την υγεία της καρδιάς και βοηθά τα μωρά να γίνουν εξυπνότερα.

Τμήματα εκμάθησης Braille

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας) θα πραγματοποιήσει τμήματα εκμάθησης γραφής και ανάγνωσης Braille. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν τέλη Σεπτεμβρίου. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων να ενταχθούν στα προαναφερόμενα τμήματα θα διαρκέσει από 1/09/2011 μέχρι και τις 15/09/2011 στα γραφεία του Συνδέσμου στην Βασ. Όλγας 114 & Π. Συνδίκα στον τρίτο όροφο, ώρες 9.00π.μ. έως 3.00μ.μ. Για οποιεσδήποτε πληροφορίες ή διευκρινήσεις μπορείτε να απευθύνεστε στην γραμματεία στο τηλέφωνο2310-250111, εσωτερικό 114.

Προβολή: I know I can


"Λένε... ΑΛΛΑ ξέρω ότι ΜΠΟΡΩ"

Βραβείο ψηφιακών μέσων στο συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ σχέδιο για αφηγήσεις ιστοριών από τη ζωή των Ρομά

Ένα συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχέδιο που στόχευε στην καταπολέμηση των στερεοτύπων για τους Ρομά μέσω ταινιών κέρδισε ένα σημαντικό βραβείο που απονέμει η αμερικανική εταιρεία επαγγελματιών δημοσιογράφων (Society of Professional Journalists). Το σχέδιο («Colorful but Colorblind») συγκέντρωσε δημοσιογράφους Ρομά και μη Ρομά για την παραγωγή συνολικά 25 ταινιών μικρού μήκους όπου υπάρχουν αφηγήσεις ιστοριών από τις κοινότητες Ρομά που ζουν στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Στόχος του σχεδίου ήταν η προώθηση μιας απλουστευτικής κάλυψης των θεμάτων Ρομά και μιας ευρύτερης συμμετοχής των δημοσιογράφων Ρομά στις δραστηριότητες των βασικών μέσων ενημέρωσης. Το σχέδιο επιδίωξε επίσης την ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου και την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ δημοσιογράφων. Το σχέδιο επιλέχθηκε για το βραβείο αριστείας «Sigma Delta Chi Award for excellence in journalism in the digital media» για τη δημοσιογραφία ψηφιακών μέσων (ανεξάρτητη κατηγορία).

Άποψη: Ερμιόνη Φραγκουλίδου "Το σχολείο πριν και το σχολείο Parking"

Αναμνήσεις των σχολικών μου χρόνων. Νηπιαγωγείο. Η πρώτη επαφή. Τότε οι μανάδες δεν δούλευαν και δε χρειαζόταν παιδικός σταθμός. Πέρασα όμορφα. Είχαμε αναγνωστικό, μαθαίναμε γράμματα, κάναμε κέντημα.. τα μεγάλα τα σταμπωτά με τη χοντρή βελόνα και τις χοντρές κλωστές. Οι δασκάλες ήταν μερακλούδες, φέρτε όλοι αύριο ένα κομμάτι ζυμαράκι κι ένα κομμάτι τυράκι, θα πλάσουμε τυρόπιτα και θα την ψήσουμε στη σόμπα. Τι νόστιμη εκείνη η τυρόπιτα. Είχε τη νοστιμιά της πρωτοβουλίας και της προσπάθειας. Φορούσαμε και ποδιά. Δεν ξέρω αν είμαι υπέρ ή κατά της ποδιάς, σίγουρα όμως ανακούφιζε το μεροκαματιάρη πατέρα: έκρυβε τα ταλαιπωρημένα μας ρούχα.

Πολιτιστικό Πάρκο Χρυσαλίδα

Το Πολιτιστικό Πάρκο Χρυσαλίδα είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 10 π.μ. ως τη δύση του ήλιου και αποτελεί έναν ψυχαγωγικό αλλά και επιμορφωτικό προορισμό για όλην την οικογένεια. Στο χώρο λειτουργεί ανοιχτή βιβλιοθήκη, η οποία περιλαμβάνει πάνω από 2.000 τίτλους ιστορίας, λογοτεχνίας, επιστημών, δοκιμιογραφίας, φιλοσοφίας, λαογραφίας, θεάτρου, εικαστικών τεχνών, παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας.

Ε.Ε.Π.Α.Α- Παράρτημα Θεσσαλονίκης: Πρόγραμμα εφήβων-ενηλίκων με Αυτισμό

Το κέντρο Ημέρας της Ε.Ε.Π.Α.Α- Παράρτημα Θεσσαλονίκης, ανακοινώνει τη δημιουργία πρωινού προγράμματος για εφήβους και ενηλίκους με αυτισμό.

Στόχοι του προγράμματος είναι η προ-επαγγελματική και κοινωνική εκπαίδευση των ατόμων και η βελτίωση της λειτουργικότητας τους με την εκπαίδευση τους σε δεξιότητες ζωής. Τα προγράμματα θα υλοποιούνται καθημερινά, από Σεπτέμβριο, Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 08:30 π.μ ως τις 15:30 μ.μ.

Το Χαμόγελο του Παιδιού: Πανελλαδική συγκέντρωση σχολικών ειδών για τα παιδιά που έχουν ανάγκη

«Αγοράζοντας ένα βιβλίο, ένα τετράδιο ή ένα στυλό για το παιδί σου, σκέψου και το παιδί που δεν έχει αυτή τη δυνατότητα»
Όπως κάθε χρόνο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ξεκινάει μία πανελλαδική εκστρατεία συγκέντρωσης σχολικών ειδών για τα παιδιά των οποίων οι οικογένειες δεν μπορούν να αντέξουν το οικονομικό βάρος των σχολικών απαιτήσεων.

Άποψη: Γιώργος Μαυρωτάς "Καλοκαίρι: Όσα δεν λέμε μαζί τους τον χειμώνα…"

Μια φράση κλισέ για το καλοκαίρι είναι ότι «γεμίζουμε μπαταρίες». Λέγοντας αυτήν την χιλιοειπωμένη έκφραση εννοούμε τη σωματική αλλά κυρίως και την πνευματική ξεκούραση που λειτουργεί σαν φόρτιση των εσωτερικών μας μπαταριών. Ξεφεύγει λίγο το μυαλό, χαλαρώνουμε και παίρνουμε φόρα για να βγάλουμε τον χειμώνα. Πολλές φορές όμως μαζί με το «γεμίζουμε μπαταρίες» πρέπει να χρησιμοποιούμε και το «ακονίζουμε τις κεραίες μας», ιδιαίτερα για όσους είμαστε γονείς.

Ιστότοπος: 1ο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών

Επισκεφτείτε τον πολύ ενδιαφέροντα ιστότοπο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών.
Το 1ο 12/θέσιο Δημοτικό σχολείο Γιαννιτσών βρίσκεται στην αρχή του συνοικισμού Καρυωτών της πόλης των Γιαννιτσών στην οδό Γκόνου Γιώτα 40.

Μιά άνοιξη που δεν έγινε καλοκαίρι..

Η ιστορία του Σπύρου, ενός παιδιού µε διάγνωση "αυτισµός", και δύο δασκάλων- n µια δούλεψε µε το Σπύρο, n άλλη δούλεψε µε τον "αυτισµό" από το κλείσιµο στη χαρά της σχέσης, στις γέφυρες, µε τους άλλους, στο άνοιγµα στον κόσµο και µετά n αντίστροφη πορεία µέχρι τπν πλήρη απόσυρση. Μια άνοιξη που δεν έφτασε ποτέ να γίνει καλοκαίρι ή ένα απατηλό είδωλό της;

Προβολή: Εντοπίζοντας Μαθησιακές Δυσκολίες στην τάξη


Kitesurf: Νέες ημερομηνίες

Στις αρχές του προηγούμενου μήνα σάς είχαμε ενημερώσει ότι τo GKF (Global Kiter Foundation), ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα το Βέλγιο, διοργανώνει στην Ελλάδα beach events για την εξοικείωση με το θαλάσσιο άθλημα του kitesurf για ενδιαφερόμενους με αναπηρία. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του οργανισμού, το πρόγραμμα διαμορφώθηκε ως εξής:

9-10 Σεπτεμβρίου: Πάτρα
17-18 Σεπτεμβρίου: Κρήτη
1-2 Οκτωβρίου: Θεσσαλονίκη
8 Οκτωβρίου: Αθήνα

Πότε και πώς δημιουργούνται οι φιλίες!

Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον. Από μωρό αλληλεπιδρά με το περιβάλλον και τα πρόσωπα που εντάσσονται σε αυτό και σιγά, σιγά αναπτύσσει φιλίες. Οι παιδικές φιλίες είναι ένα πολύ σημαντικό “κομμάτι” στη ζωή των παιδιών, μια συναισθηματική σχέση που δημιουργείται και αναπτύσσεται μεταξύ τους από πολύ νωρίς, με δική τους θέληση και επιλογή ως προς τα πρόσωπα που θα κάνουν φίλους τους.

Ιστότοπος: Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας

Ο ιστότοπος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας περιλαμβάνει μια ενδιαφέρουσα συλλογή από εκπαιδευτικό υλικό που μπορείτε να αξιοποιήσετε και να μεταφορτώσετε δωρεάν. Αξίζει να περιηγηθείτε σε αυτόν.

"Μαμά, τι είναι χορτοφάγος;"

Πώς να εξηγήσετε σε μικρά παιδάκια τι σημαίνει χορτοφαγία. Η μαρτυρία μίας μαμάς...

Έρχεται η στιγμή στη ζωή κάθε χορτοφάγου νηπίου που συνειδητοποιεί πως κάποιο άλλο μωρό, ή η γιαγιά του ή ακόμη και το κατοικίδιο της οικογένειας, τρώει κάτι που δεν επιτρέπεται να δοκιμάσει το ίδιο.

Σύλλογος ΓΟΝ.ΙΣ (Γονεϊκή Ισότητα για το Παιδί)

Επισκεφτείτε τον ιστότοπο του Συλλόγου ΓΟΝ.ΙΣ. και ενημερωθείτε για το έργο του, καθώς και για την ισχύουσα νομοθεσία.