Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Βρες το SLOGAN του ΝΟΗΣΙΣ!

Πάρε μέρος στο διαγωνισμό του ΝΟΗΣΙΣ, πες εσύ την πρόταση που εκφράζει:
- τον εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα του
- τη μοναδικότητα των δραστηριοτήτων του
- το καινοτόμο πνεύμα των προγραμμάτων του

Γενική Συνέλευση Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Δυσλεξία & Μαθησιακές Δυσκολίες

Ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Δυσλεξία & Μαθησιακές Δυσκολίες συγκαλεί τακτική Γενική Συνέλευση στις 18 Σεπτεμβρίου 2011, ημέρα Κυριακή και ώρα 20.00μ.μ σε αίθουσα της Ε.Δ.Ο.Θ Προξένου Κορομηλά 51, στον 4ο όροφο.

Η γελοιογραφία της ημέρας

του Ανδρέα Πετρουλάκη απο την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αρχίζει η προθεσμία για δηλώσεις συμμετοχής στο σχολικό μεταφραστικό διαγωνισμό του 2011

Τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να δηλώνουν από σήμερα στη διαδικτυακή διεύθυνση http://ec.europa.eu/translatores/ τους μαθητές τους που θα συμμετάσχουν στον ετήσιο διαγωνισμό νέων μεταφραστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ο οποίος είναι γνωστός με την ονομασία «Juvenes Translatores» (που σημαίνει «νέοι μεταφραστές» στα λατινικά). Η προθεσμία εγγραφής στον διαγωνισμό λήγει στις 20 Οκτωβρίου, ενώ το ηλεκτρονικό έντυπο συμμετοχής είναι διαθέσιμο σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Ο διαγωνισμός, που διανύει ήδη το πέμπτο έτος του, θα διεξαχθεί στις 24 Νοεμβρίου, ταυτόχρονα σε όλα τα σχολεία που θα επιλεγούν. Απευθύνεται σε μαθητές γεννημένους το 1994 και μπορούν να συμμετάσχουν περισσότερα από 750 σχολεία.

Παιδική Θεατρική Παράσταση «Ο Χονδρός Μπιζέλης» στο ΝΟΗΣΙΣ

Το ΝΟΗΣΙΣ σε συνεργασία με τους «ΑΝΑΖΗΤΗΤΕΣ Θεάτρου» παρουσιάζουν την παιδική θεατρική παράσταση «Ο Χονδρός Μπιζέλης» του Διονύση Ζαφειρίδη, την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρα 14.00, στο κεντρικό φουαγιέ του ΝΟΗΣΙΣ.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα "friends'play" για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών με σύνδρομο Asperger

Για την υποστήριξη του μοντέλου «friends' play» διοργανώνεται ειδική εκπαίδευση που απευθύνεται στους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, παιδοψυχιάτρους, ψυχολόγους, λογοπεδικούς, εργοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ειδικούς παιδαγωγούς…

Χρωμοσελίδες: Αγγλικό αλφάβητο με φυτά και ζώα

Ένας τρόπος για να αποκτήσει το παιδί σας μια πρώτη επαφή με το αγγλικό αλφάβητο είναι οι χρωμοσελίδες. Μπορείτε να μεταφορτώστε δωρεάν το  Plant and Animal Coloring Packet, όπου κάθε γράμμα καλύπτει μία ολόκληρη σελίδα. Τα γράμματα είναι σχεδιασμένα με εικόνες φυτών, λουλουδιών, λαχανικών και ζώων, των οποίων το όνομα ξεκινάει με το γράμμα που σχηματίζουν. Οι εικόνες αυτές είναι τοποθετημένες με τέτοιο τρόπο, ώστε να ψάξει το παιδί για τα κρυμμένα ζώα, φυτά κλπ. Για παιδιά με περισσότερες γνώσεις αγγλικών, υπάρχει στο τέλος χώρος για να καταγράψουν αλφαβητικά τα φυτά και τα ζώα που εντόπισαν σε κάθε γράμμα. Καλή διασκέδαση!!

Υλικό εκδήλωσης "Ενημέρωση και Εκπαίδευση Προσβάσιμη σε όλους: Το παράδειγμα των ακουστικών βιβλίων"

Το Ίδρυμα Ευγενίδου έχει μεταφορτώσει τις ομιλίες από την εκδήλωση με τίτλο: «Ενημέρωση και Εκπαίδευση Προσβάσιμη σε όλους: Το παράδειγμα των ακουστικών βιβλίων» που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του, στις 15 Μαρτίου 2011.

Εξοπλίζονται τα σχολεία ειδικής αγωγής σε Θεσσαλονίκη - Νέα Προποντίδα

Στην προμήθεια ειδικού παιδαγωγικού εξοπλισμού με σκοπό την εξυπηρέτηση και διευκόλυνση των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες θα προβούν οι δήμοι Θεσσαλονίκης και Νέας Προποντίδας.

Όπως ανακοινώθηκε από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμος Θεσσαλονίκης θα χρηματοδότηθεί για τη προμήθεια εξοπλισμού ειδικών σχολείων και τμημάτων ένταξης Α' βάθμιας και Β' βάθμιας εκπαίδευσης του δήμου, με 535.855,65 ευρώ.

ΟΜΚΕ: Περικοπή Προϋπολογισμού του Προγράμματος Διερμηνείας ΕΝΓ

Διαβάστε την επιστολή της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος (ΟΜΚΕ) στους αρμόδιους υπουργούς αναφορικά με τη μείωση της επιχορήγησης προς την ΟΜΚΕ για το Πρόγραμμα Διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) κατά 55% του αρχικώς προϋπολογισθέντος ποσού και κατά 60% σε σχέση με το περσινό εγκεκριμένο ποσό.Να σημειωθεί ότι η "Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος μέσω του εν λόγω Προγράμματος προσπαθεί να καλύψει πανελλαδικά τις πάσης φύσεως επικοινωνιακές ανάγκες της Κοινότητας σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς, νοσοκομεία και ιατρεία, σχολεία και πανεπιστήμια, δικαστήρια και δικηγορικά γραφεία, κοινωνικές εκδηλώσεις και συνέδρια κτλ."

Επιμορφωτικό πρόγραμμα: "Επικοινωνία δίχως βία για σχολεία δίχως βία"

Το Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ) διοργανώνει για ακόμη μία χρονιά επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο "Επικοινωνία δίχως βία για σχολεία δίχως βία". Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να το παρακολουθήσουν έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής μέχρι τις  30 Σεπτεμβρίου 2011.

Τα αδέσποτα της Σοφίας Ζαραμπούκα ενισχύουν την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, διαθέτουν 0,50 ευρώ από την πώληση κάθε βιβλίου της σειράς Τα αδέσποτα της Σοφίας Ζαραμπούκα για την ενίσχυση του έργου της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας.

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού



H 8η Σεπτεμβρίου έχει ανακηρυχτεί Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού (αγγλικά: International Literacy Day) από την ΟΥΝΕΣΚΟ στις 17 Νοεμβρίου 1965. Εορτάστηκε για πρώτη φορά το 1966. Σκοπός της είναι να αναδείξει τη σημασία της καταπολέμησης του αναλφαβητισμού για τα άτομα, τις κοινότητες και τις κοινωνίες. Με αφορμή αυτήν την ημέρα διοργανώνονται εορτασμοί ανά τον κόσμο. [1].

Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου

Από τον Ιανουάριο του 2011, η Βιβλιοθήκη μας ξεκίνησε μια ακόμη ενδιαφέρουσα δράση για τους μικρούς της φίλους… την Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης.

Αν λοιπόν είστε 5 έως 10 ετών, σας περιμένουμε με χαρά, μία φορά το μήνα, πάντα ημέρα Σάββατο και πάντα από τις 11:30 ως τις 13:00. Τα μέλη της Παιδικής μας Λέσχης θα συναντιούνται με τη συγγραφέα κα Λίλα Πατρόκλου και την παιδαγωγό κα Νατάσα Ψαριανού και με αφορμή ένα μύθο, μία ιστορία ή ένα παραμύθι, θα διαβάζουμε, θα συζητάμε, θα ζωγραφίζουμε και κυρίως θα παίζουμε.

Με λίγα λόγια θα περνάμε αξέχαστα!

Οριστικά αποτελέσματα επιλέξιμων και μη επιλέξιμων Φορέων και Δομών

Αναρτήθηκαν στις 5 Σεπτεμβρίου 2011 τα οριστικά αποτελέσματα των υποβλειθησών αιτήσεων στο πλαίσιο της υπʼ αρ.πρωτ.972/30.6.2011 πρόσκλησης που αφορά στις ενέργειες στήριξης ηλικιωμένων και λοιπών ατόμων που χρήζουν βοηθείας για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των εμμέσως ωφελούμενων ατόμων. Συγκεκριμένα, οι οριστικοί πίνακες επιλέξιμων και μη επιλέξιμων Φορέων και Δομών (Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Α.μεΑ.) αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα http://www.eetaa.gr. Επίσης έχουν αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ. www.esaea.gr (Ενημέρωση/Γραφείο Τύπου 6/09/2011)

Από τα πιο παχύσαρκα της Ευρώπης

Η καθιστική ζωή, οι κακές διατροφικές συνήθειες και η έλλειψη άσκησης γενικότερα είναι τα αίτια που συμβάλλουν στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας και στην κατάταξη της Ελλάδας στην κορυφή της λίστας με τις χώρες που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα. Αυτό είναι – με λίγα λόγια – το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν τα τελευταία χρόνια οι σχετικές έρευνες. Ένα συμπέρασμα που επιβεβαιώνει με τα λεγόμενά του και ο Γιώργος Μέτσιος, καθηγητής, λέκτορας εργοφυσιολογίας και διευθυντής του επιστημονικού εργαστηρίου κλινικής εργοφυσιολογίας στο University of Wolverhampton της Μεγάλης Βρετανίας.