Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Προβολή: Ωρίων, ο κυνηγός του νυχτερινού ουρανού


H νέα παιδική ταινία Πλανηταρίου στο ΝΟΗΣΙΣ, είναι η πρώτη παραδοσιακών κινουμένων σχεδίων ταινία που δημιουργήθηκε για πλανητάριο, έχει θέμα την Ελληνική Μυθολογία και τις περιπέτειες του Ωρίωνα, του θρυλικού κυνηγού, που κάνει φανερή την παρουσία του στο χειμερινό έναστρο ουρανό.

Σχέδιο μαθήματος: Olympic and Paralympic Games

Τι γνωρίζουν οι μαθητές σας για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες; Γνωρίζουν πότε ξεκίνησαν και ποια αθλήματα περιλαμβάνουν; Το Βρετανικό Συμβούλιο με αφορμή τη διοργάνωση της επόμενης Ολυμπιάδας, δημιούργησε στον ιστότοπο με τα σχέδια μαθήματος, μια διδακτική πρόταση, την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε (και να εμπλουτίσετε κατά βούληση) στη διδασκαλία αγγλικών. Το υλικό θα το βρείτε εδώ. Παρακαλούμε, ενημερωθείτε σχετικά με την άδεια χρήσης και τα πνευματικά δικαιώματα του υλικού που προσφέρεται από το φορέα.

Ανοικτό Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Σε μια προσπάθεια να συμβάλει στη συνέργεια πανεπιστημίου και κοινωνίας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης συνεργάζεται με την ακαδημαϊκή κοινότητα, προκειμένου να υλοποιήσει και φέτος το πρόγραμμα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

Παραμυθένια μεσημέρια Σαββάτου στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη

Τα Παραμυθένια μεσημέρια Σαββάτου συνεχίζονται  στο φιλόξενο χώρο του Βιβλιοπωλείου Πατάκη.  Μαζί με την ομάδα τέχνης «Πάροδος» σας προσκαλούμε  να πετάξετε με τα φτερά της φαντασίας στον κόσμο των παραμυθιών. 

Υπεραισιοδοξία λόγω των μετωπιαίων λοβών

Για κάποιους ανθρώπους «το ποτήρι μοιάζει πάντα μισογεμάτο», παρά τις αντιξοότητες της ζωής, με αποτέλεσμα να παραμένουν σταθερά αισιόδοξοι για το μέλλον, ακόμη κι όταν υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις για το αντίθετο. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, στο ότι ο εγκέφαλός τους είναι έτσι δομημένος, που συστηματικά απορροφούν μόνο εκείνες τις πληροφορίες, οι οποίες ενισχύουν τις ήδη θετικές προκαταλήψεις τους.

Οκτακόσιοι και πλέον έφηβοι έχουν δηλώσει εξαρτημένοι από το Διαδίκτυο

Περίπου 2.500 αναφορές στα θέματα ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου έχει δεχθεί στα δύο χρόνια της λειτουργίας του το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, που εδρεύει στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». 

Ποια ήταν η τελευταία φορά που υποβληθήκατε σε μια προληπτική οφθαλμολογική εξέταση;

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Τύφλωσης καθιερώθηκε το 2000 και εορτάζεται τη 2η Πέμπτη του Οκτωβρίου. Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Τύφλωσης γιορτάζεται στις 13 Οκτωβρίου. Ο εορτασμός της ημέρας αυτής αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των κυβερνήσεων και των λαών, ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί ώς το 2020 ο αριθμός των τυφλών παγκοσμίως (http://www.vision2020.org/).

Ξεκινάει σήμερα το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο στο Βόλο

Με επτακόσιους σπουδαστές όλων των ηλικιών, χωρίς καμία απολύτως διαχωριστική γραμμή ξεκινάει ο θεσμός του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου από την Ακαδημία των Πολιτών Βόλου. 

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιούνται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου της Μητρόπολης Δημητριάδος Κ. Καρτάλη και Ανθ. Γάζη που έχει παραχωρηθεί για τις ανάγκες της Ακαδημίας.

24ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πληροφορικής

Η ΕΠΥ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων διεξάγει και φέτος τον 24ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πληροφορικής διατηρώντας την αλγοριθμική χροιά του σύμφωνα με την απόφαση του IOI Org., προσπαθώντας έτσι να στηρίξει και να διαχύσει στη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας μας το θεμελιώδες των γνώσεων της Αλγοριθμικής, του Προγραμματισμού και κατ επέκταση της Πληροφορικής.

Κλαμπ Γέλιου στη Θεσσαλονίκη


Το Κλαμπ Γέλιου Θεσσαλονίκης διοργανώνει τη Γιόγκα Γέλιου την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου στις 6.30 το απόγευμα στο Ξενοδοχείο ΟΛΥΜΠΙΑ με σκοπό να ξαναφέρουμε το γέλιο στη ζωή μας. Να ξανασμίξουμε όλοι μαζί, να παίξουμε, να γελάσουμε, να ξεχαστούμε.

Ευρωπαϊκή ημέρα γλωσσών - ντοκιμαντέρ για την τσακώνικη διάλεκτο

Το ντοκιμαντέρ για την τσακώνικη διάλεκτο «Α Γρούσσα Νάμου» θα προβληθεί στην Αθήνα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών (13/10/11).

Η προβολή της ταινίας της Ελισάβετ Λαλουδάκη και του Massimo Pizzocaro θα είναι στο επίκεντρο της εκδήλωσης που οργανώνει το Παράρτημα Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011 στην Αθήνα. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση.

Περικοπές εκδρομών για να αναπληρωθούν τα κενά στα σχολεία

Με περικοπή περιπάτων και εκδρομών θα αναπληρωθούν οι χαμένες διδακτικές ώρες στα σχολεία σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, ενώ σε περίπτωση που η αναπλήρωση δεν εξασφαλιστεί με τα ανωτέρω μέτρα τότε θα περιοριστούν οι εργάσιμες ημέρες των πολυήμερων εκδρομών, θα αξιοποιηθούν και οι σχολικές εορτές, οπότε θα πραγματοποιούνται παράλληλα οι γιορτές μαζί με τα μαθήματα.

Ημερίδα: Με αφορμή τον τριγωνοψαρούλη, η τέχνη στο σχολείο

Την Κυριακή, 16 Οκτωβρίου στο θέατρο ΒΕΑΚΗ (Στουρνάρη 32, Αθήνα, τηλ.: 210.52.23.522) οι εκδόσεις Πατάκη διοργανώνουν ημερίδα με θέμα: "Με αφορμή τον τριγωνοψαρούλη, η τέχνη στο σχολείο".

Πρόγραμμα Ημερίδας

«Ο πατέρας που γνώρισα είχε σκοτώσει τους γονείς μου»

Η Βικτόρια Μοντενέγκρο θυμάται από την παιδική ηλικία της ανατριχιαστικές συζητήσεις στη διάρκεια του δείπνου. Ο αντισυνταγματάρχης Ερνάν Τετζλάφ, ο αρχηγός της οικογένειας, αφηγούνταν στρατιωτικές επιχειρήσεις στις οποίες είχε συμμετάσχει και κατά τις οποίες «ανατρεπτικοί» είχαν υποβληθεί σε βασανιστήρια ή σκοτωθεί. Οι συζητήσεις συχνά κατέληγαν με τον αντισυνταγματάρχη «να χτυπάει το όπλο του στο τραπέζι».