Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Αποκριάτικα είδη: Χαρά αλλά και κίνδυνοι

Οι απόκριες είναι μια περίοδος χαράς και διασκέδασης. Όμως, υπάρχουν και αρκετοί κίνδυνοι, τους οποίους πρέπει να γνωρίζουμε, ώστε η διασκέδαση να παραμείνει μόνο χαρά.

Πολύδρομο: Ανοιχτές Εκδηλώσεις & Εργαστήρια

Το Πολύδρομο ξεκινά μια σειρά συναντήσεων σε ένα νέο πρόγραμμα "θεματικών Παρασκευών", με σκοπό να καλύψουμε θέματα που θεωρούμε σημαντικά αλλά και να αξιοποιήσουμε τη σημαντική εμπειρία των μελών της επιστημονικής επιτροπής.

Απόκριες στο ΙΜΚ με προβολή και εικαστικό εργαστήριο


Μέσα στο κλίμα των γιορτών της Αποκριάς, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, θα πραγματοποιήσει δύο δραστηριότητες για παιδιά και γονείς. Συγκεκριμένα, συνεχίζοντας τη δραστηριότητα Cine-Πρωινά με ταινίες παιδαγωγικού χαρακτήρα για όλη την οικογένεια, το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου θα προβληθεί η βραβευμένη ταινία «Ο βασιλιάς των μασκών» του Γου Τιαν Μινγκ στις 11.00 π.μ. και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί εικαστικό εργαστήριο, σχετικό με το θέμα της ταινίας.

Αποκριάτικες εκδηλώσεις Νεάπολης - Συκεών

Πρόκληση για ένα ξέφρενο ξεφάντωμα στους ρυθμούς του βασιλιά καρνάβαλου αποτελούν οι εκδηλώσεις που διοργανώνει για μικρούς και μεγάλους ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες την περίοδο της Αποκριάς, τιμώντας παράλληλα και την παράδοση.

Εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν με σωματική και πνευματική καθυστέρηση λόγω υποσιτισμού

Περίπου 500 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν τα επόμενα 15 χρόνια να μείνουν σωματικά και διανοητικά υπανάπτυκτα λόγω της ελλιπούς διατροφής τους, αναφέρει ανθρωπιστική οργάνωση και επισημαίνει ότι το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια.

ΗΠΑ: Ένα στα δέκα παιδιά ζει με έναν αλκοολικό γονιό

Σχεδόν 7,5 εκατομμύρια ανήλικοι Αμερικανοί, δηλαδή ένα στα δέκα παιδιά, ζουν στο ίδιο σπίτι με έναν αλκοολικό γονιό, με αποτέλεσμα να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους συνομήλικούς τους να παρουσιάσουν κατάθλιψη, μαθησιακά προβλήματα ή να πέσουν θύματα κακοποίησης.

Σάλος στην Ιταλία από ποινή - διάκριση των δύο φύλων

Ερωτήματα και πλήθος αντιδράσεων προκάλεσε στην Ιταλία η απόφαση του διευθυντή σχολείου να τιμωρήσει με τέσσερις ημέρες αποβολή 15χρονη μαθήτρια που συνελήφθη να κάνει σεξ στις τουαλέτες του σχολείου με συνομήλικο συμμαθητή της, ενώ ο φίλος της τιμωρήθηκε με μόλις μία ημέρα.

Ξεκινούν οι νέοι κύκλοι διαλέξεων στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ξεκινούν τον επόμενο μήνα οι νέοι θεματικοί κύκλοι διαλέξεων του Ανοιχτού Πανεπιστημίου στους τομείς: Πόλη, Αρχιτεκτονική και καθημερινή ζωή, δώδεκα επίκαιρα θέματα...

Ιατρικής και Βιολογίας, Οικονομική κρίση και διέξοδοι, Βαλκάνια-Μέση Ανατολή: Θεσσαλονίκη σταυροδρόμι πολιτισμών, Αρχαιολογία: μνημεία και ιστορίες της Θεσσαλονίκης και Εκπαίδευση και Κοινωνία.

Διεθνής Ημέρα Μητρικής Γλώσσας


Στις 21 Φεβρουαρίου εορτάζεται η Διεθνής Hμέρα Μητρικής Γλώσσας που καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση της ΟΥΝΕΣΚΟ στις 17 Νοεμβρίου 1999 και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο από τον Φεβρουάριο του 2000. Σκοπός της είναι η προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας και της πολύγλωσσης εκπαίδευσης καθώς και η διάσωση των ολιγότερο ομιλουμένων γλωσσών.

Δράσεις κατά της βίας στο σχολείο την 6η Μαρτίου 2012

To Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σε θέματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας των μαθητών/τριών, έχει δημιουργήσει στο πλαίσιο της Διεύθυνσης Συμβουλευτικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων(ΣΕΠΕΔ) το τμήμα Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικής Αγωγής. Επιπλέον, έχει δημιουργήσει δίκτυο Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων σε όλες τις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της χώρας.

Ζωγραφίστε το δικό σας χαρταετό!

Μια ξεχωριστή αποκριάτικη εκδήλωση για παιδιά διοργανώνει δωρεάν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, στο Φουαγιέ του Νέου Δημαρχείου.

Ελληνογερμανική εφηβική συμμαχία

Ποιο θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα μιας συνεργασίας ελλήνων και γερμανών μαθητών, κοινό χαρακτηριστικό των οποίων είναι ότι προτιμούν να βλέπουν τον κόσμο μέσα από τον φακό της κάμερας; Τι θα ήθελαν να δείξουν τα ελληνόπουλα από τη χώρα τους στους Γερμανούς; Αλλά και τι θα ήθελαν να δείξουν τα γερμανόπουλα από τη δική τους χώρα στους Ελληνες; 

ΕΣΑμεΑ: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκπαιδευομένων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ των τυφλών

Τη στήριξή του στους τυφλούς και στους έχοντες προβλήματα όρασης συμπολίτες μας εξέφρασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υιοθετώντας, με μεγάλη πλειοψηφία, ψήφισμα σχετικά με την πρόσβασή τους σε βιβλία και άλλα έντυπα προϊόντα. Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την Επιτροπή και το Συμβούλιο να υποστηρίξουν, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Πνευματικής ιδιοκτησίας (WIPO), μια δεσμευτική συνθήκη που θα διευκολύνει την έκδοση και διακίνηση βιβλίων που προορίζονται για άτομα με προβλήματα όρασης (πχ σε γραφή Braille), προβλέποντας εξαιρέσεις στο καθεστώς του copyright και μερική άρση των πνευματικών δικαιωμάτων συγγραφέων και εκδοτικών οίκων.

Πανεπιστήμιο Πατρών: "Τα Σχολεία πηγαίνουν Πανεπιστήμιο"

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Πανεπιστήμιο Πατρών θα πραγματοποιήσει τη δραστηριότητα «15νθήμερο γνωριμίας των Σχολείων της Περιφέρειας με το Πανεπιστήμιο Πατρών» με τον τίτλο: «Τα Σχολεία πηγαίνουν Πανεπιστήμιο».

Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2011

Από τη Διεύθυνση Γραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΤ ανακοινώνονται τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2011, που αφορούν στις εκδόσεις έτους 2010, στα οποία κατέληξε η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου από τον «βραχύ κατάλογο» των υποψηφίων προς βράβευση έργων, μετά από επανειλημμένες συνεδρίες και μακρές συζητήσεις. 

Την Τετάρτη το καρναβαλικό ξεφάντωμα στην Άρτα

Την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου για πραγματοποιηθεί η καρναβαλική παρέλαση στην Άρτα. 
Η Άτυπη Επιτροπή του Καρναβαλιού Γυναικών Άρτας, σε ανακοίβωσή της υπενθυμίζει τα εξής: 

Εργαστήριο για το δράμα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Πρόγραμμα εισαγωγικού εργαστηρίου για τη χρήση του δράματος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ειδικότερα στη διδασκαλία αρχαίας τραγωδίας. 

Το εργαστήριο θα είναι κυρίως βιωματικό με παράλληλη θεωρητική θεμελίωση. Θαπαρουσιασθεί, σε πρακτική μορφή, ένα μάθημα δράματος στηριγμένο στην τραγωδία Αντιγόνη.

Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο

Από τη σελίδα του Ελληνικού Παιδικού Χωριού στο Φίλυρο, σας μεταφέρουμε το παρακάτω μήνυμα:

Οι ανάγκες μας είναι πολλές και συνεχώς αυξάνονται. Πιστεύουμε όμως ότι, με τη βοήθεια του Θεού και τη δική σας συμπαράσταση θα συνεχίσουμε το έργο μας. Ελάτε μια μέρα στο Παιδικό μας Χωριό για να μας γνωρίσετε. 

Διαγωνισμός ΙΚΥ για ERASMUS

Έχεις μετακινηθεί με το πρόγραμμα Erasmus για σπουδές ή για πρακτική άσκηση; Τώρα είναι η ευκαιρία να συμμετάσχεις στο διαγωνισμό που προκηρύσσει το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Στείλε μας μια φωτογραφία ή ένα video ή μια αφίσα για το Erasmus και κέρδισε χρηματικό έπαθλο έως 400 ευρώ. Η μόνη προϋπόθεση είναι να έχεις ζήσει την εμπειρία που λέγεται Erasmus και να τη μοιραστείς μαζί μας!
Περισσότερα εδώ

Λογισμικό: Γλώσσα Α' και Β' Δημοτικού


Ένας χώρος με παιδαγωγικά παιχνίδια για μαθητές Α' και Β' Δημοτικού. Οργανωμένος από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, με ευφάνταστα κείμενα, εικόνες και γραφικά, που βοηθούν τα παιδιά να μάθουν, μέσα από παιχνίδια και ασκήσεις της Γλώσσας.