Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Καθαρά Δευτέρα: συμβουλές ΔΕΗ για το πέταγμα του χαρταετού

Η ΔΕΗ σας συμβουλεύει τηνΚαθαρά Δευτέρα να μην πετάτε το χαρταετό σας κοντά σε ηλεκτρικά σύρματα, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας για σας και διακοπής της παροχής ρεύματος στη γύρω περιοχή.

Καλαντάρι Ε.Α.ΟΜ.ΑμεΑ

Το Καλαντάρι Εθνικών διοργανώσεων της Ε.Α.ΟΜ.ΑμεΑ εγκρίθηκε κατά την 39η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Σε αυτό υπάρχουν οι σημαντικότερες εγχώριες διοργανώσεις για το 2012 που διεξάγονται υπό την αιγίδα της Ε.Α.ΟΜ.ΑμεΑ. Το καλαντάρι ανανεώνεται και δημοσιεύεται σε περίπτωση αλλαγών.

Οι ψηφιακές τεχνολογίες σώζουν τις γλώσσες που χάνονται

Από το Facebook μέχρι το YouTube και τις εφαρμογές του iPhone, οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν το δυναμικό να σώσουν τις γλώσσες που απειλούνται με εξαφάνιση, ανακοίνωσαν γλωσσολόγοι σε μεγάλο συνέδριο που πραγματοποιείται στο Βανκούβερ, στο οποίο παρουσιάστηκαν μάλιστα τα λεξικά οκτώ σπάνιων γλωσσών.

Πόσες λέξεις πρέπει να λέει ένα δίχρονο παιδί;

Τα δίχρονα παιδιά που δεν «ξεστομίζουν» περισσότερες από 50 λέξεις ενδεχομένως να εμφανίσουν προβλήματα στον λόγο, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, απλά τεστ λεξιλογίου μπορούν να υποδείξουν ποια από αυτά τα παιδάκια θα εμφανίσουν προβλήματα κατά την εκμάθηση της γλώσσας στο σχολείο, ώστε να υποβληθούν εγκαίρως στην κατάλληλη θεραπεία. 

Κατασκευή: Πολύχρωμο πλεκτοαρκουδάκι

Σας αρέσει το αρκουδάκι της φωτογραφίας; Γνωρίζετε όχι μόνο πλέξιμο, αλλά και αγγλικά (ή, έστω, να μεταφράζετε οδηγίες πλεξίματος από οποιαδήποτε γλώσσα;) Δείτε πώς μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας το πολύχρωμο πλεκτοαρκουδάκι, εδώ

Χαρίζω+ανταλλάσω+δημιουργώ στις 11 Μαρτίου στο Μοσχάτο

Την Κυριακή 11 Μαρτίου είστε καλεσμένοι στο 2ο "Χαρίζω συν ανταλλάσω συν δημιουργώ". Mία γιορτή - δράση για τα παιδιά και τις οικογένειές τους από τις 11:00 μέχρι τις 17:00 στο Κλειστό Γυμναστήριο Μοσχάτου (Μιαούλη 60, Μοσχάτο),υπό την αιγίδα του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου & του Δημοτικού Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ιστολόγιο: Γυμνάσιο Πέπλου Εβρου

To Γυμνάσιο Πέπλου ιδρύθηκε το 1978 και για 10 χρόνια στεγαζόταν στον ευρύτερο χώρο του Δημοτικού Σχολείου του Πέπλου. Το 1989 «μετακόμισε» στο σημερινό κτήριο, που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Πέπλου μέσα σε ένα μικρό άλσος με πεύκα. Είμαστε το σχολείο που είναι δίπλα στο Τελωνείο των Κήπων, ένα βήμα σχεδόν από το ποτάμι μας, τον Έβρο

Απόκριες στη Φωκίδα

Επισκεφτείτε την αποκριάτικη πύλη της Φωκίδας και ενημερωθείτε για όλες τις εκδηλώσεις. Καλή διασκέδαση!

BBC: Είναι τα αγγλικά ή τα... μανδαρίνικα η γλώσσα του μέλλοντος;

«Τα αγγλικά είναι εδώ και έναν περίπου αιώνα η κυρίαρχη παγκόσμια γλώσσα. Είναι όμως άραγε και η γλώσσα του μέλλοντος;» διερωτάται σε ρεπορτάζ που πραγματοποίησε στην περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ασίας το BBC, διαπιστώνοντας μία τάση αντικατάστασής του από τα μανδαρίνικα κινεζικά.

Διάλεξη: Ελληνική γλωσσικά δάνεια θρησκευτικού περιεχομένου στην εξέλιξη της ρωσικής γλώσσας

Διάλεξη της Δρ. κυρίας Έλενας Ανδρεϊτσένκο, διδάσκουσας του Τμήματος Σλαβικών Σπουδών με θέμα: «Ελληνική γλωσσικά δάνεια θρησκευτικού περιεχομένου στην εξέλιξη της ρωσικής γλώσσας» που οργανώνει το Τμήμα Σλαβικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δήμος Θεσσαλονίκης: Απόκριες για παιδιά

Αποκριάτικες εκδηλώσεις, μουσική, θεατρικά, ζωγραφική, χειροτεχνίες, παιχνίδι, χορός

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνει μια ξεχωριστή αποκριάτικη εκδήλωση για παιδιά, το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012, στο Φουαγιέ του Νέου Δημαρχείου.

Η γεύση «γεννιέται» στη μήτρα

Η σχέση που θα αναπτύξει ένα μωρό με τις διάφορες τροφές καθορίζεται ήδη κατά την εμβρυϊκή του ηλικία, υποστηρίζουν γάλλοι επιστήμονες.

Άποψη: Λίνα Παπαδάκη "Μουντζώνοντας το μέλλον"

Θέλουμε να πάμε μπροστά κοιτώντας πίσω. Τελευταίο παράδειγμα τα Γιάννενα, η πόλη των ηρώων. Και αφορμή η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση της 21ης Φεβρουαρίου, 99η επέτειος της Απελευθέρωσης από τον τούρκικο ζυγό.

Η κυρά - Σαρακοστή (πατρόν και οδηγίες κατασκευής)

Η Μεγάλη Σαρακοστή είναι η αρχαιότερη από τις μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα.Αρχικά διαρκούσε έξι εβδομάδες ενώ αργότερα προστέθηκε και η έβδομη εβδομάδα και ονομάζεται έτσι γιατί περιλαμβάνει ακριβώς σαράντα ημέρες δηλ. από την Καθαρή Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή πριν το Σάββατο του Λαζάρου.

Ιστολόγιο: Μικροί Κηπουροί σε Μικρά Περιβόλια του 4symsykeon

Μετά από 2 βδομάδες προσπάθειας και συνεχούς συνεννόησης του διαχειριστή του blog Βασιλειάδη Ορέστη του Β1, της υπευθύνου της Περιβαλλοντικής Ομάδας κας Χατζηκουκούτση Πασχαλίνας (Καθηγήτριας Φ.Α.) και του διευθυντή του 4ου Γυμνασίου Συκεών κ. Βένου Δημητρίου δημιουργήθηκε το blog της Περιβαλλοντικής ομάδας του 4ου Γυμνασίου Συκεών για το σχ. έτος 2011 - 2012.