Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Εκδήλωση Α.Π.Θ. για την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας, σε συνεργασία με τον  Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών-Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας,  διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση σε θέματα αναπηρίας όρασης, την 15η  Οκτωβρίου 2012, Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, 10:00-14:00, στην  είσοδο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Α.Π.Θ.

Νέα ιστοσελίδα Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος αποτελεί τον θεματοφύλακα της γραπτής πνευματικής παρακαταθήκης των Ελλήνων και την κιβωτό ενός μοναδικού πλούτου στον οποίο καταγράφεται η πορεία της ελληνικής σκέψης και ιστορίας δια μέσου των αιώνων. Κύριος στόχος της όμως είναι ο απαράμιλλος αυτός πλούτος να μην παραμείνει απλά φυλασσόμενος, αλλά να μεταμορφωθεί σε γνώση που διαχέεται στην κοινωνία.

Όταν το παιδί σας παραπονιέται ότι έχετε αλλάξει μετά το καλοκαίρι: Συμβουλές να το ξανακερδίσετε!

Eίναι αλήθεια, το καλοκαίρι όλες νιώθουμε πιο ελεύθερες, κεφάτες και ζωντανές. Λίγο η θάλασσα, λίγο οι καλοκαιρινές διακοπές και η διάθεσή μας αλλάζει, πάντα προς το καλύτερο. Τα παιδιά είναι τα πρώτα που αντιλαμβάνονται αυτή την αλλαγή, καθώς έχουν συνηθίσει να μας βλέπουν μέσα στο άγχος και την πίεση όλο το χειμώνα και η αλλαγή μας αμέσως τους γίνεται αισθητή.

Τι σνακ μπορεί να καταναλώσει στο σχολείο το παιδί μου;

Τα σχολικά σνακ για τα παιδιά αποτελούν σημαντικό μέρος μια ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής. Στα παιδιά, και ειδικότερα τα δραστήρια- ενεργητικά και εκείνα που παρουσιάζουν έντονη ανάπτυξη (έφηβοι), οι ενεργειακές απαιτήσεις δεν καλύπτονται μόνο από το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό.

Ομοφοβικοί από το σχολείο

Απαγόρευσαν σε αγοράκι να εγγραφεί σε γκρουπ μπαλέτου…
Πολύ σημαντικά κρίνονται τα αποτελέσματα έρευνας του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού για την ομοφοβία στα σχολεία

Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία του υπουργείου παιδείας «Πείτε μας τη γνώμη σας»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας ανακοίνωσε ότι ανοίγει βήμα διαλόγου με τους πολίτες, μέσω μιας νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας που ξεκίνησε σήμερα τη λειτουργία της.

Βιβλίο: «Πες µου Σοφία»,

Η Α' Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία, το Ελληνικό Κολέγιο Παιδιάτρων και η ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις παρουσιάζουν το βιβλίο της παιδορευµατολόγου Δρ Έλενας Τσιτσάμη «Πες µου Σοφία», την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012, στις 18:30 µ.µ. στο Αµφιθέατρο του Χωρέµειου Ερευνητικού Κέντρου του Νοσοκοµείου Παίδων «Αγία Σοφία» (Θηβών & Παπαδιαµαντοπούλου, Γουδί-Αθήνα).

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Ο Σύλλογος Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία Θεσσαλονίκης Σ.Ο.Ψ.Υ.­ (http://www.sopsy-thessaloniki.gr), στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας της 10ης Οκτωβρίου, διοργανώνει ομιλία για την υποστήριξη και την ενημέρωση στις οικογένειες ατόμων που πάσχουν από χρόνιες ψυχικές ασθένειες, με θέμα:

Δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες για 2700 Θεσσαλονικείς

Πάνω από 2.700 δημότες της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν να απολαμβάνουν δωρεάν υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης, φροντίδας και πρόνοιας που προσφέρονται ετησίως από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης "Ζούμε Μαζί"...

Παιδικό περιοδικό στην Τυνησία μαθαίνει στα παιδιά να φτιάχνουν βόμβες μολότοφ

Την παρέμβαση του υπουργείου Γυναικείων Υποθέσεων και Οικογένειας της Τυνησίας προκάλεσε η δημοσίευση σε παιδικό περιοδικό ενός άρθρου, που εξηγούσε στους μικρούς αναγνώστες πως να φτιάχνουν βόμβες μολότοφ.

Οι γονείς επηρεάζουν τους φίλους των παιδιών τους

Οι γονείς που είναι αυστηροί και ελεγκτικοί όσον αφορά τη συμπεριφορά των παιδιών τους, επηρεάζουν θετικά και τον τρόπο που φέρονται οι φίλοι των παιδιών τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

«Σε φόρμα» ο εγκέφαλος χάρη στην εκμάθηση ξένων γλωσσών

Όσοι κάνουν εντατικά μαθήματα για να μάθουν καλά μια ξένη γλώσσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, προκαλούν διόγκωση του εγκεφάλου τους, ιδίως ορισμένων συγκεκριμένων τμημάτων, σύμφωνα με μια νέα σουηδο-γερμανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη μάλιστα δείχνει ότι η εκμάθηση ξένων γλωσσών βοηθά τον εγκέφαλο να βρίσκεται σε φόρμα, απομακρύνοντας έτσι τον κίνδυνο πρόωρης εμφάνισης των συμπτωμάτων της νόσου Αλτσχάιμερ.

Μειοψηφία ως το 2050 στη Βρετανία τα παντρεμένα ζευγάρια

Λιγότερα θα είναι τα παντρεμένα ζευγάρια με παιδιά από τα ανύπαντρα σε λίγο περισσότερο από μία γενιά, στη Βρετανία, σύμφωνα με νέα έκθεση του Κέντρου Κοινωνικής Δικαιοσύνης (CSJ). Οπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία, ο γάμος διαφυλάσσεται ολοένα και περισσότερο την μεσαία και την ανώτερη τάξη, ενώ μόλις το 50% των νέων γονέων με χαμηλά εισοδήματα είναι παντρεμένοι.

Πρόσληψη 730 αναπληρωτών νηπιαγωγών και δασκάλων ΕΑΕ

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε την πρόσληψη εκατόν δέκα επτά (117) αναπληρωτών νηπιαγωγών ΕΑΕ, πεντακοσίων είκοσι δύο (522) αναπληρωτών δασκάλων ΕΑΕ και ενενήντα ένα (91) αναπληρωτών δασκάλων του ενιαίου πίνακα γενικής εκπαίδευσης στο πλαίσιο των Πράξεων «Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες – Άξονας Προτεραιότητας 1», «Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες – Άξονας Προτεραιότητας 2» και «Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες – Άξονας Προτεραιότητας 3» του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», για το διδακτικό έτος 2012-2013.

Της ζήτησαν να μη μαγειρεύει τόσο καλά!

Οι Αρχές μιας από τις πόλεις στην κεντρική Σουηδία ζήτησαν από τη μαγείρισσα εστιατορίου σε σχολείο της πόλης να σταματήσει να ψήνει σπιτικό ψωμί και να προτείνει στα παιδιά 15 είδη λαχανικών για το γεύμα, γράφει η εφημερίδα The Local.

Τάξεις από όλον τον κόσμο

To 2004 στην Αγγλία ξεκίνησε ο  Julian Germain να φωτογραφίζει σχολικές τάξεις. Έτσι γεννήθηκε το "Classroom Portraits" που πλέον αποτελεί τη φωτογραφική καταγραφή τάξεων από όλον τον κόσμο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Archive Magazine, ο Germain παρουσιάζοντας διαφορετικούς μαθητές, σχολεία, ηλικιακές ομάδες κλπ, θέτει ερωτήματα σχετικά με τις εκπαιδευτικές πρακτικές και τα σχολεία. Η δουλειά αυτή έχει κυκλοφορήσει και σε βιβλίο.

Πρόσωπο: Μαλάλα Γιουσουφζάϊ

Μία μόλις 14χρονη ακτιβίστρια, που έκανε δημόσια εκστρατεία υπέρ της εκπαίδευσης των κοριτσιών, δέχθηκε πυρά και τραυματίστηκε, στο κεφάλι, στην κοιλάδα Σουάτ, στο βορειοδυτικό Πακιστάν. Η Μαλάλα Γιουσουφζάϊ δέχθηκε την επίθεση καθώς επέστρεφε στο σπίτι από το σχολείο της στην Μινγκόρα, την μεγαλύτερη πόλη της περιοχής.

Απέβαλαν 14χρονη που είχε πέσει θύμα βιασμού από το σχολείο για να μην «χαλάσει την εικόνα του»

Σχολείο στην Ινδονησία απέβαλε 14χρονη μαθήτρια την οποία κατηγόρησε ότι «αμαύρωνε την εικόνα του» επειδή είχε πέσει θύμα βιασμού, κατήγγειλε σήμερα οργάνωση για την προστασία των παιδιών.

Βραβεία σε Αειφόρα Σχολεία

Ευρηματική ανακύκλωση, δημιουργία λαχανόκηπων, αλλά και «κίτρινες σημαίες» στις αυλές
Της Ιωαννας Φωτιαδη