Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Ο κανόνας της διακοπής -Μάθετε στο μικρό σας να διακόπτει ευγενικά μια συζήτηση ενηλίκων

Πόσες και πόσες φορές δεν έχει τρέξει το παιδάκι σας φωνάζοντας «μαμάααα…α» διακόπτοντας μια πολύ σημαντική συζήτηση που έχετε με κάποιον ενήλικο. Και καλά να είναι κάποιος φίλος ή συγγενής, αλλά εάν αυτός είναι ένας συνεργάτης, ένας στριφνός πελάτης ή ο προϊστάμενός σας;

Φυσικά και οι ανάγκες του παιδιού σας έχουν προτεραιότητα και πρέπει να καλύπτονται άμεσα, ωστόσο εξίσου σημαντικό είναι να μάθει το παιδί πότε πρέπει να διακόπτει μια συζήτηση άμεσα για κάτι ουσιώδες και πότε πρέπει να περιμένει υπομονετικά την σειρά του. Ένας πολύ καλός τρόπος για να γίνει αυτό είναι να του μάθετε τον «κανόνα της διακοπής».

Ζητήστε από το παιδί σας, κάθε φορά που θέλει να σας μιλήσει και εσείς είστε στα μισά μιας συζήτησης, να έρχεται και να σας ειδοποιεί βάζοντας το χέρι του στον ώμο σας. Άμα θέλει κάτι πολύ σημαντικό ζητήστε του να ασκεί πίεση, ώστε να επέμβετε άμεσα. Εάν, από την άλλη, χρειάζεται κάτι που μπορεί να περιμένει ζητήστε το να σας ακουμπάει απαλά και να περιμένει χωρίς να μιλάει κρατώντας το χέρι στην ίδια θέση.

Εσείς, από την μεριά σας, κάθε φορά που χρησιμοποιεί την συγκεκριμένη τακτική, καλό είναι να βάζετε το χέρι σας πάνω στο δικό του, για να δηλώσετε ότι έχετε αντιληφθεί την παρουσία του και να αναζητήσετε μια φυσική παύση για να ανταποκριθείτε. Με την πρώτη ευκαιρία πείτε του «Σε ευχαριστώ που περίμενες, πες μου τι θέλεις». Αυτός ο κανόνας λειτουργεί πολύ καλά και όταν μιλάτε στο τηλέφωνο.

Πότε πρέπει να σας διακόψει

Υπάρχουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που δεν υπακούουν σε κανόνες. Εάν η σωματική υγεία κάποιου κινδυνεύει άμεσα, πείτε στο παιδί σας να σας διακόψει χωρίς καθυστέρηση. Για να το διδάξετε ποιες είναι αυτές, φτιάξτε μια λίστα υποθετικών καταστάσεων και ζητήστε του να τις αξιολογήσει. Σας δίνουμε μερικά παραδείγματα:

«Θα με διέκοπτές; Ναι ή Όχι;
Η κουζίνα έπιασε φωτιά
Διψάς
Η αδελφή σου έπεσε από την σκάλα
Δεν βρίσκεις το αρκουδάκι σου
Το καζανάκι στο μπάνιο δεν σταματά να τρέχει
Άφησες την πόρτα ανοιχτή και έφυγε ο σκύλος»

Πηγή: Happy parenting

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου