Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Λίγα λόγια για το Σύνδρομο Down

Ιστορική αναδρομή/ Αιτιολογία 

Το σύνδρομο Down (Τρισωμία 21) αποτελεί τη συχνότερη γενετική αιτία νοητικής καθυστέρησης και την πιο γνωστή χρωμοσωμική ανωμαλία. Πρόκειται για μια κατάσταση, κατά την οποία το άτομο, εκ γενετής, εμφανίζει συγκεκριμένα σωματικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα καθώς και ιδιαίτερο γνωστικό προφίλ, το οποίο κάποιες φορές προκαλεί μαθησιακές δυσκολίες ή νοητική καθυστέρηση. 

Διπλωματική: "Νέα αστικά τοπία - Το εθνικό Κέντρο έγκαιρης παρέμβασης για Κωφά παιδιά"

Στo Φεστιβάλ ΑΝΑΜΕΣΑ / ANAMESA Festival, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 13-17 Μαρτίου 2013 στην Αθήνα παρουσιάστηκε η διπλωματική εργασία (πληροφορίες από την ΟΜΚΕ) "Νέα αστικά τοπία - Το εθνικό Κέντρο έγκαιρης παρέμβασης για Κωφά παιδιά", που εκπονήθηκε τον Μάρτιο 2011 στην σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου από τους σπουδαστές Αλέξανδρο Κιτρινιάρη και Εμμανουήλ Λέκκα και αποτελεί ίσως την πρώτη προσπάθεια καταγραφής ενός τέτοιου εγχειρήματος στην Ελλάδα.

Εκδήλωση: "δράκοι και βασιλοπούλες"

"Χρυσές κλωστές τα παραμύθια, μαλαματένιες βελόνες η μουσική,
το κέντημα γεμάτο παλάτια και πύργους αψηλούς,
δράκους τρομερούς, όμορφες γαϊτανοφρύδες,
κοκόρια χρυσόλειρα και...
μια φορά και έναν καιρό...σουτ!
Αρχίζει!"

Ομιλία: "Παίζουμε με κανόνες: Οικογένεια, σχολείο και παιδί"

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος «Ορφανοτροφείο Βόλου» σας προσκαλεί στην ομιλία του κ. Νίκου Σιδέρη Ψυχαναλυτή– Συγγραφέα με θέμα "Παίζουμε με κανόνες: Οικογένεια, σχολείο και παιδί".

Προβολή: Εκπαίδευση και μετανάστευση - Ελένη Χοντολίδου

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να χειριστεί το στρες

Το στρες είναι αναπόφευκτο μέρος της ζωής, ακόμα και για τα μικρά παιδιά. Ωστόσο οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν να το αντιμετωπίζουν με υγιή τρόπο.

Η 6η Biennale Παιδικής Ζωγραφικής έστειλε το μήνυμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας

Τα παιδιά του κόσμου έστειλαν και πάλι τα μηνύματά τους. Παιδιά όλων των ηλικιών, από κάθε γωνιά του πλανήτη, παρουσίασαν τον δικό τους κόσμο μέσα από τη ζωγραφική και οι ενήλικες, για πολλοστή φορά, "ανακάλυψαν" ότι ο παιδικός κόσμος κρύβει ομορφιά, αγωνία, ελπίδα, αγάπη.

Διάλεξη «Το αλλεργικό παιδί στο σχολείο»

Ο Δήμος Περιστερίου και το Αλλεργιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ» διοργανώνουν διάλεξη με θέμα: «Το αλλεργικό παιδί στο σχολείο», υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, την Δευτέρα 1 Απριλίου 2013, ώρα 19:00 στην αίθουσα ΚΥΒΕ (Εθνάρχου Μακαρίου 1) του Δήμου Περιστερίου.

Γνωριμία με τον κόσμο του βιβλίου

Μια είναι η ημέρα η αφιερωμένη στο παιδικό βιβλίο, αλλά μπορεί να γίνει στη διάρκειά της μια γνωριμία με έναν φίλο που θα μείνει κοντά στα παιδιά σ’ όλη τους την ζωή.

Εργαστήριο: «Διαβάζοντας τον Τρελαντώνη στο σχολείο»

«Διαβάζοντας τον Τρελαντώνη στο σχολείο»
Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013, 6-9 μ.μ. 

Εισηγήτρια: Ελένη Χοντολίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Σχολικής Παιδαγωγικής και Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Τα παιδιά του Δημοτικού εντρυφούν στην οικονομία

Η οικονομική κρίση έχει αλλάξει τις αποταμιευτικές και καταναλωτικές συνήθειες όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και πολλών Ευρωπαίων. Υπ' αυτό το πρίσμα φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ φέτος το πρόγραμμα «Οικονομία: Γνώση… με αξία!» που υλοποιείται για ένατη συνεχή χρονιά σε δημόσια και ιδιωτικά δημοτικά σχολεία της Αττικής και του Πειραιά με την πρωτοβουλία της Citibank και σε συνεργασία με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο.