Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Παιδιά εκτός ελέγχου: Πώς να τα χειριστείτε

Πεισμώνει, επιμένει, στυλώνει τα πόδια, απαιτεί... Για να κερδίσετε τον πόλεμο του «θέλω», αρκεί να υιοθετήσετε τις σωστές τακτικές. 

«Ποτέ μην τσακώνεσαι με ένα παιδί», λέει ένα παλιό αφρικανικό ρητό. Σοφή συμβουλή, μια που συχνά εμείς οι μεγάλοι ξεχνάμε πως ένα παιδί δεν μπορεί να κατανοήσει, να επεξεργαστεί ή να συζητήσει όπως ένας ώριμος ενήλικος. Εννοείται πως ένα παιδί έχει δύο τρόπους για να διαπραγματευτεί: τη φωνή και το πείσμα. Οι ψυχολόγοι πάντως συμφωνούν: Δεν υπάρχουν πεισματάρικα παιδιά. Απλώς γύρω στα δύο τους χρόνια τα παιδιά ανακαλύπτουν ότι έχουν και αυτά προσωπικότητα και έτσι αρχίζουν να εκδηλώνουν τα «θέλω» τους. Το παιδί μας δεν είναι πλέον το γλυκό ανυπεράσπιστο και άβουλο μωράκι που δεν μπορεί να κάνει βήμα χωρίς εμάς και μετά το κλάμα μας χαμογελάει σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Τώρα πατάει πόδι και βγάζει φωνή, διεκδικεί και απαιτεί. 

Νέα ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών

Η νέα ιστοσελίδα είναι αναρτημένη στη διεύθυνση http://ins.web.auth.gr/index.php?lang=el

Στη νέα ιστοσελίδα θα βρείτε επιπλέον:

Μια πλούσια Βιβλιογραφία για την ελληνική γλώσσα.

Το Μουσείο της Ακρόπολης τιμά την επέτειο της 25ης Μαρτίο

Ειδικές εκδηλώσεις και εργαστήρια έχει προγραμματίσει για την επόμενη Δευτέρα το Μουσείο της Ακρόπολης ώστε να τιμήσει την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Το μουσείο θα λειτουργήσει από τις 9 το πρωί ώς τις 5 το απόγευμα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το παιδικό βιβλίο γιορτάζει στο ΟΞΥΓΟΝΟ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, το ΟΞΥΓΟΝΟ σας περιμένει με πολλές εκδηλώσεις όλη την ημέρα. 
Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013, από τις 12:30 το μεσημέρι

Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου

Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου φιλοξενείται στην ηλεκτρονική εφημερίδα: Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΩ 
Τον Νοέμβρη του 2011 βγήκε στον αέρα ο πρώτος «Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου», μια σελίδα αφιερωμένη στο παιδικό/εφηβικό βιβλίο.Παρουσιάζονται νέα θέματα δύο φορές το μήνα.

Αξίζει να το δείτε!!

Γυναίκες και κορίτσια με αναπηρία

Διεθνής Σύμβαση (ΟΗΕ 2007) για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία «Τα συμβαλλόμενα κράτη αναγνωρίζουν ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρίες υπόκεινται σε πολλαπλές διακρίσεις και, εν προκειμένω, λαμβάνουν μέτρα προκειμένου να διασφαλίζουν την πλήρη και ίση απόλαυση, από αυτά, όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών»

Τι να κάνουμε όταν το παιδί αρνείται να πάρει το φάρμακο του;

Το ερώτημα αυτό απασχολεί πολλούς γονείς, που νιώθουν ανίσχυροι και τα χάνουν μπροστά στην άρνηση του μικρού τους παιδιού να πάρει το φάρμακο του όταν είναι άρρωστο. Κάποιοι διαθέτουν αρκετή υπομονή προκειμένου να “λυγίσουν” την άκαμπτη αντίσταση του μικρού άρρωστου μπόμπιρα και να τον πείσουν ότι πρέπει να πάρει το φάρμακο του. Κάποιοι άλλοι δεν είναι τόσο υπομονετικοί και επιχειρούν να εφαρμόσουν αυστηρότερους (και καταδικασμένους από την αρχή σε αποτυχία) τρόπους για να λάβει το φάρμακο.

Ε.Ε.: Οι προϋπολογισμοί για την εκπαίδευση υπό πίεση στα κράτη μέλη

Οι επενδύσεις στην εκπαίδευση μειώθηκαν σε οκτώ από τα 25 κράτη μέλη που αξιολογήθηκαν στο πλαίσιο μιας μελέτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τον αντίκτυπο της κρίσης στους προϋπολογισμούς εκπαίδευσης από το 2010 και μετά. Περικοπές άνω του 5 % περίπου επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, την Ουγγαρία1, την Ιταλία2, τη Λιθουανία και την Πορτογαλία, ενώ στην Εσθονία, την Πολωνία3, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο (Σκωτία), οι μειώσεις κυμάνθηκαν από 1 έως 5 %. Ωστόσο, πέντε κράτη μέλη αύξησαν τις δαπάνες για την παιδεία κατά άνω του 1 %: η Αυστρία, η Δανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Σουηδία, καθώς και η γερμανόφωνη περιοχή του Βελγίου. Η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες δεν παρείχαν στοιχεία για την περίοδο από το 2010 και μετά.