Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Πρόσωπο: Χαράλαμπος Κορδάκης

Πηγή: lifo.gr
Τον έβλεπα τα τελευταία δύο χρόνια. Να κατεβαίνει με την μπάλα την Καλλιδοπούλου. Και μετά στο φανάρι. Όλγας και Σχολή Τυφλών να χάνεται στο βάθος. Ήταν το «αγόρι με την μπάλα». Ένα απόγευμα αποφάσισα να του μιλήσω. Το «αγόρι με την μπάλα» έδωσε τη θέση του στον Χαράλαμπο Κορδάκη. Για τους φίλους Χάρης. 

«Στη Σχολή Τυφλών άρχισα να έρχομαι πριν από περίπου πέντε χρόνια. Ήταν μία καθαρή ανάγκη να κοινωνικοποιηθώ, να αποκτήσω φίλους, παρέες, ενδιαφέροντα, να κάνω κάτι. Και τα κατάφερα. Από την αρχή δέθηκα με τα υπόλοιπα παιδιά και άρχισα να δοκιμάζω διάφορα αθλήματα. Παρότι αγαπώ το ποδόσφαιρο δεν ασχολήθηκα με το ποδόσφαιρο τυφλών. Δεν μου άρεσε. Αρκετά βίαιο. Mε κέρδισε το Goalball». 

Φοιτητές έφτιαξαν μηχανικό χέρι



Ανοίξτε τα παράθυρα του μυαλού


Φανταστείτε έναν παιδικό σταθμό, όπου χαρούμενα πεντάχρονα γράφουν, διαβάζουν, προσθέτουν τετραψήφιους αριθμούς και παίζουν σκάκι με άνεση τύπου Κασπάροφ. Υπάρχει. Είναι η Μοντεσσοριανή Σχολή Ζαφρανά στη Θεσσαλονίκη. Συνάντησα την κυρία Μαρία Ζαφρανά, την ιδρύτρια της Σχολής και ομότιμη καθηγήτρια Ψυχολογίας της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια ημερίδας σχετικά με την προσχολική ηλικία και τη λειτουργία του εγκεφάλου, που οργάνωσε οΜοντεσσοριανός Πολυχώρος στην Αθήνα. Ενθουσιώδης και ακούραστη, μίλησε για τα παιδιά και τις ανεξάντλητες δυνατότητές τους, καθώς και τις προκλήσεις που εμείς οι γονείς συναντάμε στην ανατροφή τους. Μετά τη συνάντησή μας γέμισα το μυαλό και το τετράδιό μου με πολύτιμες πληροφορίες και συμβουλές και την καρδιά μου με μία λέξη: ΣΕΒΑΣΜΟΣ.

Πώς να μάθουμε τα παιδιά να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις!

Η λήψη αποφάσεων είναι πολύ σημαντική δεξιότητα για τη μελλοντική ευτυχία και επιτυχία του παιδιού μας. Ο Dr. Jim Taylor, κλινικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Denver, μας δίνει τους τρόπους για να μάθουμε στα παιδιά μας να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις από τη νηπιακή ακόμη ηλικία.

Ετοιμάστε το παιδί για την επιτυχία του στο σχολείο

Για να «επιτύχει» ένα παιδί στο σχολείο, γονείς και δάσκαλοι πρέπει να υιοθετήσουν μια στάση που θα δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον στους μικρούς μαθητές. Ανταλλαγή εμπειριών και συναισθημάτων, εκδήλωση εκτίμησης και ενδιαφέροντος, προσδοκίες, πειθαρχία, υποστήριξη και ενθάρρυνση είναι οι λέξεις κλειδιά.

«Ένας πλανήτης…. μια ευκαιρία» 4ος Πανελλήνιος διαγωνισμός ταινιών μικρού μήκους

Η Δ/νση Α/θμιας Εκπαίδευσης Σερρών, στο πλαίσιο των δράσεων του Εθνικού Δικτύου Αγωγής Τηλεόρασης, η Ελληνική Ραδιοφωνική Τηλεόραση, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και η Δ/νση Ραδιοτηλεόρασης συνδιοργανώνουν τον 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών μικρού μήκους «Ένας πλανήτης… μια ευκαιρία». Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων (Δ΄-Ε΄-ΣΤ΄ Δημοτικού), Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας.

Φθινοπωρινό Bazaar για τα τραυματισμένα παιδιά της Ελλάδας!

Ένα bazaar για τα παιδιά που έχουν υποστεί ατυχήματα διοργανώνει στις 18 και 19 Οκτωβρίου η ΜΚΟ "Αντιμετώπιση παιδικού τραύματος", στηρίζοντας τις οικογένειές τους και τα νοσοκομεία της χώρας. Από τις 10.00 μέχρι τις 17.00 το απόγευμα, η πλατεία Βασιλέως Γεωργίου Β' στο Π. Ψυχικό θα γεμίσει με τουλάχιστον 10 πάγκους γεμάτους με δώρα που προορίζονται... για καλό σκοπό!

Κοινότητα einai2030.gr

Το κείμενο που ακολουθεί είναι αναδημοσίευση της ανάρτησης "#einai2030. Τι θα γινόταν αν…;"  από το blog Aspa Online.

Αγαπητές φίλοι και φίλοι,

Για 30 χρόνια η εκπαίδευση και τα νιάτα στη χώρα είναι «στον αυτόματο». Όλα λειτουργούν με το «έτσι είναι»: οι δάσκαλοι ακολουθούν ένα «σύστημα», οι γονείς εκπληρώνουν το καθήκον τους πληρώνοντας, και το κράτος υπόσχεται συνεχώς αλλαγές. Ενώ όμως αλλάζει ο κόσμος και καθετί από το παρελθόν δεν είναι βιώσιμο, η Παιδεία που δίνεται στα Ελληνόπουλα δεν επαρκεί.

Τσάι Αγάπης για το ΚΔΑΠ ΜΕΑ

Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013, στις 6μ.μ. στο κέντρο “ΘΕΑΤΡΟ”, ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών με... αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) και η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Κιλκίς (ΚΔΕΚ) του Δήμου Κιλκίς διοργανώνουν φιλανθρωπική εκδήλωση-τσάι αγάπης.

Ελισάβετ Κίντερ: Ζώντας με τη Πολλαπλή Σκλήρυνση

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας μπορεί να αλλάζει τη ζώη σου αλλά με κανένα τρόπο δεν πρέπει να τη σταματήσει. Η 40xρονη Αγγλιδα Ελισάβετ Κίντερ μιλώντας στο 29ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για την Πολλαπλή Σκλήρυνση στην Κοπεγχάγη (2-5 Οκτωβριου), αναφέρθηκε στο πως μπήκε στη ζωή της η ασθένεια και πως έμαθε να ζει με αυτή. Το healthview.gr ήταν εκεί και άκουσε την Ελισάβετ η οποία ξεκίνησε την ομιλία της συστήνοντας και παρουσιάζοντας τον εαυτό της.

Το κάπνισμα στην Ελλάδα σήμερα και η σχέση του με το σύγχρονο σχολείο

Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, τοΝΟΗΣΙΣ και το πρόγραμμα HEART II του ΙΙΒΕΑΑ, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Π.Ε.& Δ.Ε Κεντρικής Μακεδονίας, οργανώνουν δύο επιμορφωτικές συναντήσεις την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου.