Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Βιβλιοκριτική: Μαθηματική Εκπαίδευση για την Προσχολική και Πρώτη Σχολική Ηλικία

Τι σημαίνει μαθαίνω Μαθηματικά σε παιδιά του νηπιαγωγείου; Τι μπορούν και τι πρέπει να μάθουν τα παιδιά αυτής της ηλικίας ; Πώς μπορώ να διδάξω τις βασικές έννοιες των Μαθηματικών; Ποιες δραστηριότητες μπορώ να οργανώσω στην τάξη; Ποιο υλικό μπορώ να χρησιμοποιήσω και πώς πρέπει να δουλεύουν τα παιδιά; Γιατί πρέπει να αρχίζει η επαφή των παιδιών με τα μαθηματικά από τόσο νωρίς; 

«Εγώ θέλω να φορέσω αυτό!»

«Να φορέσω ένα φούξια παντελονάκι με κρόσσια ή μήπως να βάλω ένα κίτρινο φόρεμα με τούλια;» αναρωτιέται η μικρή σας και εσείς προβληματίζεστε για τις… παράξενες προτιμήσεις της όσον αφορά στο ντύσιμο. Αλήθεια, πώς αποκτούν τα παιδιά αυτό το… αλλοπρόσαλλο γούστο και πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε εμείς τις… παράταιρες στυλιστικές τους επιλογές; 

Αν αγαπάτε τα παιδιά σας, χαρίστε τους την προσοχή σας

Όπως υποστηρίζει ο ψυχολόγος, συγγραφέας και δημοσιογράφος Ντάνιελ Γκόλμαν, στο βιβλίο του «Focus for Kids: Enhancing Concentration, Caring and Calm», το πιο σημαντικό πράγμα για ένα παιδί είναι να αισθάνεται ότι έχει την απόλυτη προσοχή των γονιών του. Κάθε βλέμμα, κάθε χαμόγελο, κάθε σχόλιο αποτελούν για εκείνο τη διαβεβαίωση ότι κάποιος νοιάζεται πραγματικά.

Κατασκευή: Ρολόι Τοίχου Διάστημα

Το κείμενο και η φωτογραφία προέρχονται από τον ιστότοπο kidsfun.gr

Υλικά Κατασκευής
DVD χαλασμένο, Μηχανισμός από ρολόι, Χρωματιστά χαρτιά
Ψαλίδι, Χάρακας, Μοιρογνωμόνιο, Κόλλα

Στάδια Κατασκευής
Κόψε από γαλάζιο χαρτί ένα κύκλο ίσο περίπου με τον εσωτερικό κύκλο του DVD. Κόλλα τον και άνοιξε μια τρύπα στο κέντρο του που να συμπίπτει με την τρύπα στο κέντρο του DVD. Κόψε μικρά κομμάτια από πράσινα χαρτιά στο σχήμα των Ηπείρων και κόλλα τα στον μπλε κύκλο ώστε να μοιάζει στη γη (αν θες, μπορείς να συμβουλευτείς έναν παγκόσμιο Άτλαντα).

Τι γίνεται όταν το παιδί "διοικεί" το σπίτι;

Όταν ένα παιδί έχει την «εξουσία» στο σπίτι, αυτό σημαίνει ότι οι γονείς ικανοποιούν όλες του τις επιθυμίες, είτε από φόβο, είτε επειδή επιθυμούν να του προσφέρουν τα πάντα, είτε επειδή δεν γνωρίζουν ή δυσκολεύονται να μπουν στη διαδικασία να του βάλουν σωστά όρια.

Προβολή: 14 λεπτά στο μυαλό ενός σχιζοφρενή

Τι θα γινόταν αν ένας μετεωρίτης 150 τόνων έπεφτε πάνω σου; Πώς είναι να είσαι εδώ, χωρίς να είσαι, στ’ αλήθεια, εδώ; Πώς θα ένιωθες αν βρισκόσουν 91 εκατοστά μακριά από το σώμα σου; Η τρέλα μπορεί να μετρηθεί σε εκατοστά;

Περιττό για εσάς, ευπρόσδεκτο από τη Μέριμνα!

Τώρα που όλοι τακτοποιούμε τις ντουλάπες της οικογένειας, αλλάζοντας τα ελαφριά με τα βαριά ρούχα, και ετοιμάζουμε το σπίτι για το χειμώνα, ένα καλό ξεκαθάρισμα μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο εσάς, αλλά και τα παιδιά που χρειάζονται συμβουλευτική φροντίδα στην αρρώστια και το θάνατο. Με ποιον τρόπο; Χαρίζοντας ό,τι σας είναι περιττό στους Φίλους της Μέριμνας Θεσσαλονίκης για το 2ο ανοιξιάτικο bazaar, που έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2014.

Το μυστήριο του 1729 και η σειρά «Futurama»

Το 1919 ξεκίνησε μια μοναδική σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων, του Σρινιβάσα Ραμάνουτζαν, ενός φτωχού ινδού υπαλλήλου, και του Γκ. Χ. Χάρντι, ενός κορυφαίου μαθηματικού στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στη Βρετανία. Η φιλία τους έμελλε να αλλάξει την ιστορία των μαθηματικών. Οπως γράφει σε άρθρο του στο βρετανικό BBC o ινδός φυσικός και συγγραφέας Σάιμον Σινγκ σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, η σχέση των δύο ανδρών αφήνει το αποτύπωμά της (και) στη διάσημη σειρά κινουμένων σχεδίων «Futurama».

Πάρκο στολίδι αποκτούν τα Κωνσταντινουπολίτικα

Ένα πάρκο στολίδι παραδίδεται επίσημα την Κυριακή, 20 Οκτωβρίου, στην καθημερινότητα των μικρών και μεγάλων φίλων του δήμου Πυλαίας Χορτιατη.

Είναι το καινούργιο πάρκο στη συμβολή των οδών Βισβίζη και Γληνού μπροστά από το 2ο Γυμνάσιο-Λύκειο και το 7ο Νηπιαγωγείο Πυλαίας στην περιοχή Κωνσταντινουπολίτικα. 

Η αδελφή του Μίστερ Facebook βγάζει παιδικό βιβλίο

Έκπληξη προκαλεί η είδηση ότι η αδελφή του ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, θα κυκλοφορήσει παιδικό βιβλίο που θα στηλιτεύει τις συνέπειες της εξάρτησης στα social media.

Το βιβλίο της Ράντι Ζάκερμπεργκ με τίτλο «Dot» θα κυκλοφορήσει στις 5 Νοεμβρίου. Ηρωίδα του βιβλίου είναι η μικρή Ντοτ, που είναι κολλημένη με την τεχνολογία και τα gadgets. Όμως, «με μια μικρή ώθηση θυμάται πως η ζωή είναι λίγο πιο πλούσια έξω από την οθόνη», αναφέρει η Ράντι το μπλογκ της.