Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Βιβλιοκριτική: Η αρουροσυμμορία επιτίθεται.

Ο Πετρής, ο Παυλής και η Άννα περιμένουν πώς και πώς να γευτούν τη ζάχαρη που έχει χυθεί στο σουπερμάρκετ. Έλα όμως, που ο Τάκης, Σάκης και η συμμορία τους θέλουν να την κρατήσουν όλη για τον εαυτό τους! Πόλεμος θα ξεσπάσει. Θα καταφέρει, άραγε, η μικρή ποντικοπαρέα να τα βγάλει πέρα με την άγρια αρουροσυμμορία;

Μολονότι το βιβλίο ανήκει στη σειρά “Φραουλίτσα” των Εκδόσεων Ψυχογιός που απευθύνεται σε παιδιά από 4 ετών και πάνω, είναι ένα από τα βιβλία που μπορεί κανείς ανεπιφύλακτα να προτείνει για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας (μέχρι και 12 ετών) που έχουν Μαθησιακές Δυσκολίες ή είναι απλά αδύναμοι αναγνώστες. 

Προβολή: Όσο μπορείς...

Μια παραγωγή του Αρχείου Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση σε σενάριο Σοφίας Βγενοπούλου και σκηνοθεσία Γρηγόρη Ρέντη. Το «Όσο μπορείς» είναι εμπνευσμένο από το ομότιτλο ποίημα του Κ. Π. Καβάφη. Γυρίστηκε στο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Αθηνών.

Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού από 1 έως 7 Νοεμβρίου

Η ανάδειξη της αξίας του μητρικού θηλασμού για την προστασία της υγείας του παιδιού αποτελεί για ακόμη μια χρονιά τον κεντρικό στόχο της εκστρατείας της UNICEF, με την ευκαιρία της «Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού 2013», 1η έως 7 Νοεμβρίου. Με σύνθημα «Υποστήριξη του Μητρικού Θηλασμού - Κοντά στις μητέρες», η UNICEF Ελλάδος ενώνει τη φωνή της με άλλους παγκόσμιους φορείς και συνεργάτες σε μια κοινή έκκληση για ενίσχυση της προστασίας, της προώθησης και υποστήριξης του μητρικού θηλασμού, ώστε οι νέοι να κατανοήσουν την σημασία της σωτήριας και φυσικής αυτής πρακτικής προτού γίνουν οι ίδιοι γονείς.

Ο διαδικτυακός διάλογος βοηθά ψυχολογικά τους απομονωμένους νέους

Βρετανοί επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανέλυσαν 14 διαφορετικές μελέτες σχετικές με τους νέους και την επιρροή του διαδικτύου σε αυτούς και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο διαδικτυακός διάλογος (online forum chatting) βοηθά ψυχολογικά απομονωμένα και δυστυχισμένα άτομα.

Νέα Υόρκη: Αυξήθηκε το όριο ηλικίας για την αγορά τσιγάρων

Η πόλη της Νέας Υόρκης ψήφισε χθες, Τετάρτη, να αυξηθεί από τα 18 στα 21 χρόνια η νόμιμη ηλικία για την αγορά καπνού και τσιγάρων και έγινε έτσι η πρώτη μεγάλη αμερικανική πόλη που παίρνει ένα τέτοιο μέτρο για να προστατεύσει τους νέους από το κάπνισμα.

Ακούστε τη μουσική των αρχαίων Ελλήνων

Η ανασύνθεση της αρχαίας ελληνικής μουσικής έτσι ώστε να την ακούμε για πρώτη φορά έτσι όπως ακριβώς ακουγόταν πριν από χιλιάδες χρόνια αποτελεί το αντικείμενο μελέτης που έχει ξεκινήσει από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ο επιστήμονας που έχει αναλάβει αυτό το έργο έδωσε ήδη ένα δείγμα του, συνοδεύοντας το σχετικό άρθρο που έγραψε για την ιστοσελίδα του BBC με ένα ηχητικό απόσπασμα το οποίο και μπορείτε να ακούσετε στο βίντεο.

Λίστα 43 μόνιμων και μη αναστρέψιμων παθήσεων (Υπουργική Απόφαση)

Υπουργική απόφαση υπογράφτηκε σήμερα από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση σύμφωνα με την οποία καθορίζονται οι 43 μόνιμες και μη αναστρέψιμες παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον και πλέον χιλιάδες συμπολίτες μας, πάσχοντες των παραπάνω ασθενειών και αναπηριών, δεν χρειάζεται να επαναξιολογηθούν από τις Υγειονομικές Επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). 

Ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του μοντέλου "friends’ play" στο Σ.ΚΕ.ΨΥ.Σ

Το μοντέλο "friends’ play" ειναι ένα ψυχο-εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών με σύνδρομο Asperger. Τα τελευταία 2 χρόνια διδάσκεται από την δημιουργό του Νατάσσα Γιάννακα στα Πανεπιστήμια Paris V Réné Descartes και Université Catholique στο Παρίσι, ενώ ευρεία εκπαίδευση θεωρητική και πρακτική γίνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, σε ψυχοπαιδαγωγικά κέντρα, κέντρα ημέρας και νοσοκομεία στην Γαλλία.