Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Βιβλιοκριτική: Μου μαθαίνετε να χαμογελάω, σας παρακαλώ;

Το βιβλίο αυτό έχει για ηρωίδα μια Ιφιγένεια. Μα είναι γραμμένο για όλες τις Ιφιγένειες του κόσμου που, κυνηγώντας την περιβόητη επιτυχία στο πανεπιστήμιο, διάβασαν ένα καράβι βιβλία, γέμισαν το κεφάλι τους μ΄ανώμαλα ρήματα και τύπους της φυσικής, αλλά δεν πρόλαβαν να μάθουν πώς ο άνθρωπος στηρίζει τη ζωή του πάνω σε πόδια από πηλό, αν στα χρυσά χρόνια της εφηβείας δεν μάθει, πριν από όλα, τον ίδιο τον εαυτό του. Κι αν ο δρόμος που διάλεξε η ηρωίδαγια να γνωρίσει επιτέλους το δικό της εαυτό φανεί λιγάκι ασυνήθιστος, σίγουρα για τον καθένα υπάρχει ένας δρόμος που του ταιριάζει, φτάνει να καταλάβει κάποια στιγμή, όπως εκείνη, πως η πραγματική επιτυχία στη ζωή ξεκινάει μονάχα από το τέρμα του. 

Ερευνα: Γιατί τα σημερινά παιδιά δεν μπορούν να τρέξουν όσο γρήγορα έτρεχαν οι γονείς τους

Η φυσική κατάσταση των σύγχρονων παιδιών εμφανίζει πτωτική τάση παγκοσμίως, με συνέπεια πολλά από τα σημερινά παιδιά να μην μπορούν να τρέξουν τόσο μακριά ή τόσο γρήγορα όσο έτρεχαν οι γονείς τους, όταν ήσαν στην ίδια ηλικία.

Παράνομα και «εκλεκτά»: πώς ζουν τα δεύτερα παιδιά στην Κίνα

Εχει πάθος με την μάθηση, αλλά δεν έχει πάει ούτε μια μέρα στο σχολείο. Η 20χρονη Λι Σουέ μελετάει με βιβλία που δανείζεται από την βιβλιοθήκη με την κάρτα της μεγαλύτερης αδελφής της.

Ως δεύτερο παιδί που γεννήθηκε υπό την αυστηρή πολιτική του ενός παιδιού της Κίνας, δεν είχε δικαίωμα στην δημόσια παιδεία. Ούτε πρόσβαση στην επιδοτούμενη ιατρική περίθαλψη, όπως οι περισσότεροι κάτοικοι του Πεκίνου. Χρησιμοποιούσε την ταυτότητα της μητέρας και της αδελφής της για να παίρνει φάρμακα, όποτε αρρώσταινε.

Αποκλεισμένοι και από τις εκκλησίες

Απρόσιτος αποδεικνύεται για άτομα με κινητικά προβλήματα
ο Αγιος Διονύσιος στη Σκουφά
Περιπέτεια αποδεικνύεται η πρόσβαση στις περισσότερες εκκλησίες για τους πιστούς με κινητικά προβλήματα, αφού ελάχιστες είναι αυτές στις οποίες έχουν τοποθετηθεί ράμπες για αναπηρικά αμαξίδια.

Πρόκειται για μία απόλυτα υποτιμητική κατάσταση, που τους αναγκάζει να βασιστούν στην καλοσύνη των άλλων πιστών οι οποίοι τους μεταφέρουν στα χέρια για να τους βάλουν στην εκκλησία.

Φίλοι του Παιδιού: 14ο Διεθνές Χριστουγεννιάτικο Παζάρι

Οι «Φίλοι του Παιδιού» διοργανώνουν για 14η χρονιά το Διεθνές Χριστουγεννιάτικο Παζάρι του σωματείου και σας περιμένουν για τις χριστουγεννιάτικες αγορές σας, αλλά και για να σας γνωρίσουν από κοντά! 
Στις 23 και 24 Νοεμβρίου 2013 στο Helexpo Palace (Λ. Κηφισίας 39, Μαρούσι) με τη συμμετοχή των πρεσβειών και υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, ελάτε να μάθετε από κοντά για τη δράση του σωματείου και να το στηρίξετε μέσα από τις αγορές σας.
Οι ώρες λειτουργίας είναι από τις 10:00 μέχρι και τις 20:00 και η είσοδος ελεύθερη.
Πηγή: NOESI.gr 

Κίνδυνος από καλλυντικά για πρόωρο τοκετό

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή περιβαλλοντικής υγείας Τζον Μίκερ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό παιδιατρικής «JAMA Pediatrics» του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, συνέκριναν δύο ομάδες γυναικών, μία από 130 μητέρες που γέννησαν πρόωρα (πριν την 37η εβδομάδα της κύησης) και μία από 350 που γέννησαν στην ώρα τους (39 εβδομάδες κύησης).

Το στρες της εγκύου «στρεσάρει» το παιδί

Το στρες της εγκύου περνά στο έμβρυο που κυοφορεί μέσω αλλαγών στη βακτηριακή χλωρίδα του κόλπου της. Μια νέα μελέτη σε ποντίκια έδειξε ότι κάτι τέτοιο είναι άκρως σημαντικό αφού μπορεί να επηρεάσει το πόσο καλά «εξοπλίζεται» ο εγκέφαλος του βρέφους ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει το στρες στην ενήλικη ζωή του.

Σεμινάριο ρίχνει «φως» στα σεξουαλικά προβλήματα των εφήβων

Οι διαταραχές της περιόδου είναι ο πιο συχνός λόγος που οδηγεί τις έφηβες στο γιατρό. Το 40% των νέων κοριτσιών που επισκέπτεται γυναικολογικό ιατρείο αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα με την έμμηνο ρύση, ενώ έχει υπολογιστεί ότι το 54% των εφήβων κοριτσιών 13,5- 19 ετών είναι θετικές σε κάποιον τύπο του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)!

Ημερίδα ΕΛΕΠΑΠ: "Η επίδραση της αναπηρίας του παιδιού στη δυναμική της οικογένειας"

Δεκατριάχρονος διδάκτορας στο MIT

Σε λιγότερο από τρία χρόνια, ο δεκατριάχρνος Quin Etnyre έμαθε ηλεκτρονικό προγραμματισμό, ίδρυσε τη δική του εταιρεία και σήμερα στον ελεύθερο χρόνο του παραδίδει μαθήματα στους αποφοίτους του MIT. 

Εφηβοι και γονείς στο ίδιο αδιέξοδο

Ευάλωτοι, αυτοκαταστροφικοί, παράφοροι, πολυαγαπημένοι. Οι έφηβοι, παιδιά μας, παιδιά φίλων μας, φίλοι δικοί μας, ζωντανά μέλη της κοινωνίας. Τα φώτα είναι στραμμένα πάνω τους. Ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, θέατρο για εφήβους, «Μήνας εφηβείας» ο Νοέμβριος για τις εκδόσεις Πατάκη, ενασχόληση από ειδικούς και μη, σε πολλούς τομείς. Μέσα σε αυτό τον σίφουνα πράξεων που στόχο έχουν να κατανοήσουν το σύμπαν ενός εφήβου, ένα μικρό διαμάντι μάς φέρνει την άποψη της ψυχανάλυσης. Πρόκειται για το βιβλίο «Ψυχανάλυση και εφηβεία. Κλινικά και θεωρητικά ορόσημα» (Εστία), το οποίο επιμελήθηκε ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Γεράσιμος Στεφανάτος. Η «Κ» συζήτησε μαζί του.

Βιντεοπαιχνίδια και κοινωνικά δίκτυα στις βιβλιοθήκες

Παρά την πτώση της θερμοκρασίας, είχε λιακάδα. Οι επτά οικόσιτες χελώνες του Ευγενίδειου Ιδρύματος στη λεωφόρο Συγγρού είχαν βγει από τις κρυψώνες τους και μασουλούσαν αργά το γεύμα τους στον κήπο, την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, ενώ στο υπερσύγχρονο αμφιθέατρο στο εσωτερικό του κτιρίου ξεκινούσε το διήμερο 9ο Διεθνές Συνέδριο της Οργανωτικής Επιτροπής Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών (ΟΕΕΒ) με θέμα «Εκπαίδευση και βιβλιοθήκες στον ψηφιακό κόσμο». Το παρακολούθησαν περισσότερα από 700 άτομα, στην πλειονότητά τους γυναίκες νεαρής ηλικίας, βιβλιοθηκονόμοι, εκπαιδευτικοί και πληροφορικοί. Ενημερώθηκαν για τις τεχνολογικές εξελίξεις που βρίσκουν εφαρμογή στις βιβλιοθήκες αλλά και για προγράμματα και δράσεις που μπορούν να υλοποιήσουν στο σχολείο ή στη βιβλιοθήκη τους.