Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Ριψοκίνδυνες δραστηριότητες για αγόρια και κορίτσια με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ)

Πολλά παιδιά με ΔΕΠΥ χαρακτηρίζονται από την ανάγκη τους να κινούνται, μια τάση να είναι υπερβολικά κοινωνικά και τις –μερικές φορές- επικίνδυνες δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν. Οι γονείς πολύ μικρών παιδιών, περίπου δύο ετών, συχνά αναφέρουν παρορμητική συμπεριφορά, όπως το να μιλούν σε κάθε άτομο που συναντούν και να αγγίζουν όλα τα αντικείμενα που βλέπουν σε ένα μαγαζί κατά τη διάρκεια των αγορών της οικογένειας. Ριψοκίνδυνες συμπεριφορές μπορεί να είναι η αναρρίχηση σε ψηλά μονόζυγα ή άλλα παιχνίδια στην παιδική χαρά και η σύναψη φιλιών με παιδιά που δεν γνωρίζουν. Οι επικίνδυνες αυτές δραστηριότητες μπορεί να οδηγήσουν τα παιδιά στο κοντινό νοσοκομείο ή στα επείγοντα, αλλά πολύ πιο συχνά έχουν σαν αποτέλεσμα να ανησυχούν τόσο πολύ οι γονείς τους ώστε να μην τολμούν να τα αφήσουν από τα μάτια τους κάθε φορά που βρίσκονται εκτός σπιτιού. 

Τα 5 ψέματα επιβίωσης που (ΟΛΟΙ οι γονείς) λέμε στα παιδιά μας

Όλοι ξέρουμε ότι τα ψέματα είναι κακό πράγμα, ειδικά όταν τα λέμε στα παιδιά. Όμως κάποιες φορές αυτά τα «κατά συνθήκη ψέματα» είναι απλώς θέμα επιβίωσης. Ποια είναι αυτά; 

Στρογγυλή τράπεζα με θέμα: «Καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις στην κουλτούρα του σχολείου»

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί στην στρογγυλή τράπεζα με θέμα: «Καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις στην κουλτούρα του σχολείου» την οποία υποστηρίζει με τη συνεργασία των σχολικών συμβούλων Γαλλικής Γλώσσας της Κεντρικής Μακεδονίας κ. Θεοδώρα Βονιτσάνου-Guilloteau (Aνατ. και Δυτ. Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής) και κ. Λεωνίδα Παρτσανάκη (Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Σερρών) και της Επιστημονικής συνεργάτιδας του Α.Π.Θ κ. Αργυρώ Μουμτζίδου.

Η προϊστορική γλώσσα των κόμικς

Πολύχρωμα ή ασπρόμαυρα, για ενηλίκους ή για παιδιά, βίαια ή αισθησιακά, με πολιτικές ανησυχίες ή ηθικοπλαστικά, έχουν φανατικούς θαυμαστές, φανατικότερους συλλέκτες και μελετητές και έχουν κατακτήσει τον τίτλο της «ένατης τέχνης». Μιλούν όμως και τη δική τους γλώσσα;

Αύξηση των «κακών» μαθητών στην Ελλάδα δείχνει έκθεση του ΟΟΣΑ

Αύξηση του ποσοστού των μαθητών με χαμηλές επιδόσεις στην κατανόηση κειμένου, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες καταγράφει έκθεση του ΟΟΣΑ που παρουσιάστηκε την Τρίτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πτώση της Ελλάδας στη διεθνή κατάταξη ως προς τις δεξιότητες των 15χρονων μαθητών.

Charity Aid Foundation: Τελευταία η Ελλάδα σε φιλάνθρωπα αισθήματα...

Στην τελευταία θέση της τέταρτης ετήσιας έκδοσης του Παγκόσμιου Δείκτη Προσφοράς βρίσκεται η Ελλάδα. 

Ο δείκτης καταγράφει την προσφορά δωρεών σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, την προσφορά χρόνου σε εθελοντική εργασία και την προσφορά βοήθειας σε αγνώστους σε 135 χώρες. Η Ελλάδα κατετάγη 135η με μόλις 13 βαθμούς από τη μέγιστη δυνατή βαθμολογία των 100.

Οι φοβίες μπορεί να περνάνε από γενιά σε γενιά, μέσω βιολογικής μνήμης

Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα για πρώτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο φόβος είναι δυνατό να μεταφερθεί, μέσω αλλαγών στο σπέρμα, από τους γονείς στα παιδιά και στα εγγόνια - και πιθανώς ακόμα πιο βαθιά στο χρόνο.

Oρμόνη βοηθά τα παιδιά με αυτισμό να γίνουν πιο κοινωνικά

Μία και μόνη δόση εισπνοής της ορμόνης ωκυτοκίνης, μέσω ρινικού σπρέι, βελτιώνει την εγκεφαλική δραστηριότητα των αυτιστικών παιδιών, κάνοντάς τα πιο κοινωνικά, όπως ανακοίνωσαν αμερικανοί επιστήμονες, που αισιοδοξούν ότι η λεγόμενη «ορμόνη της αγάπης» θα μπορούσε να βοηθήσει τα άτομα με διαταραχές αυτισμού. 

Χριστούγεννα στο ΝΟΗΣΙΣ 2013

Για μια ακόμα χρονιά το ΝΟΗΣΙΣ για τις μέρες των χριστουγεννιάτικων σχολικών διακοπών έχει ετοιμάσει για τους μικρούς και μεγάλους φίλους του ποικιλία δραστηριοτήτων, που συνδυάζουν την επιστήμη και την τεχνολογία με τη μαγεία των παραμυθιών και το χριστουγεννιάτικο πνεύμα των ημερών.

Μία συμμορία για τα παιδιά: Μηχανόβιοι φύλακες άγγελοι προστατεύουν τα θύματα κακοποίησης

Οι συμμορίες με τα δερμάτινα και τις μηχανές προκαλούν φόβο και δέος στους περαστικούς, παραπέμποντας στην καλύτερη περίπτωση στη γνωστή σειρά Sons of Anarchy. Ωστόσο υπάρχει μία συμμορία, η οποία όχι μόνο δεν έχει κακό σκοπό, αλλά μοναδική αποστολή της είναι να προστατεύει τα κακοποιημένα και τρομαγμένα παιδιά.

Ένα διαφορετικό παζάρι

Σε αναβρασμό συναντήσαμε τα παιδιά, τους εργαζόμενους και τις εθελόντριες του Κέντρου Μέριμνας Δήμου Βέροιας, που εδώ και πολύ καιρό δεν "σηκώνουν κεφάλι", καθώς προετοιμάζονται πυρετωδώς για το Χριστουγεννιάτικο bazaar.

Χριστουγεννιάτικο Bazaar Εεπαα

Το Δ.Σ του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων , που αποτελείται από γονείς παιδιών , εφήβων και ενήλικων ατόμων με Αυτισμό σας προσκαλεί στο χριστουγεννιάτικο Bazaar, με δημιουργίες και έργα των παιδιών μας.

«Serious Games» με στόχο την μάθηση

Η διδασκαλία, το μάρκετινγκ και η επικοινωνία είναι δύσκολοι τομείς. Όμως το παιχνίδι ίσως κάνει τα δύσκολα εύκολα