Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Μετά από τρεις μέρες καθισιό, αδιάβαστος στο σχολείο. Τι φταίει και τι μπορεί να γίνει;

Είναι ιδιαίτερα συχνό το φαινόμενο οι μαθητές μετά από Σαββατοκύριακο ή πολυήμερες αργίες/ διακοπές να πηγαίνουν αδιάβαστοι και άγραφοι στο σχολείο. Το δυστύχημα είναι ότι πολλοί εκπαιδευτικοί (δάσκαλοι και καθηγητές) προγραμματίζουν αμέσως μετά τις «διακοπές» διαγωνίσματα, με το σκεπτικό ότι τα παιδιά έχουν χρόνο για διάβασμα και θα μπορέσουν να κάνουν την επανάληψή τους χωρίς πίεση και άγχος προκειμένου να γράψουν καλά!

Η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική, ιδίως για τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι οποίοι συνήθως πηγαίνουν αδιάβαστοι ή ελάχιστα διαβασμένοι την τελευταία στιγμή και συχνά μετά από ομηρικούς καβγάδες στο σπίτι. 

Τι φταίει και τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για αυτό;

Τα iPads βοηθούν τα παιδιά με αυτισμό να μάθουν να μιλάνε

Τα παιδιά με αυτισμό μπορούν να μάθουν να μιλάνε αργότερα από ό,τι πιστεύαμε και οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα iPads μπορεί να είναι το κλειδί για αυτή την κατάκτηση. 

Τα αρχικά ευρήματα μιας νέας έρευνας υποδεικνύουν ότι τα iPads μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με αυτισμό ακόμα και στα 8 τους χρόνια να αποκτήσουν γλώσσα. 

Γιατί το παιδί μου έχει πρώιμη εφηβεία;

Σοβαρά προβλήματα υγείας μπορεί να κρύβονται πίσω από την πρώιμη εφηβεία των παιδιών (αγοριών και κοριτσιών), γι' αυτό οι γονείς θα πρέπει να απευθύνονται έγκαιρα σε εξειδικευμένο παιδίατρο-ενδοκρινολόγο.

Τα Σαββατοκύριακα του Γιάννη

Τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκαν κατά 75% οι αιτήσεις των γονιών που απευθύνονται σε κάποιο κέντρο παιδικής μέριμνας, μη μπορώντας οι ίδιοι να αναλάβουν την ανατροφή του παιδιού τους. «Μόνη μου δεν θα μπορούσα να τον μεγαλώσω. Δεν γίνεται. Παίρνω ένα επίδομα 626 ευρώ το δίμηνο από την Πρόνοια και έχω τέσσερα παιδιά με ειδικές ανάγκες που με περιμένουν στο σπίτι». Η Χριστίνα Μ. είναι πολύτεκνη μητέρα 6 παιδιών και γιαγιά του Γιάννη. Για την Πολιτεία, όπως φαίνεται, είναι αμελητέα ποσότητα.

Σε ποια σχολεία απαγορεύονται οι πολυήμερες σχολικές εκδρομές

Απογοήτευση γέμισε μαθητές και καθηγητές του Ειδικού Γυμνασίου-Λυκείου Κωφών-Βαρήκοων Αργυρούπολης η αρνητική απάντηση του Υπουργείου Παιδείας σε αίτημά τους να πραγματοποιήσουν πολυήμερη εκδρομή. Το Υπουργείο Παιδείας, όπως αναφέρει η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, επικαλέστηκε το Προεδρικό Διάταγμα 603/1982 το οποίο στο άρθρο 9 δίνει το δικαίωμα στους μαθητές των σχολείων της Ειδικής Αγωγής να πραγματοποιούν εκδρομές διάρκειας μισής ή μίας μέρας ενώ στο εδάφιο 3 που παρατίθεται ακολούθως από το news.gr τονίζεται ότι «Πολυήμερες εκδρομές για μαθητές ειδικών σχολείων δεν επιτρέπονται».

Οι δήμοι προσλαμβάνουν εκπαιδευτικούς

Θέσεις γυμναστών, νηπιαγωγών, δασκάλων και άλλων ειδικοτήτων προσφέρονται σε Βελεστίνο και Γλυφάδα. Επίσης στο Δήμο Νεάπολης στη Θεσσαλονίκη προσφέρεται μια θέση εργασίας σε πτυχιούχο Ειδικής Αγωγής ενώ και ο ΟΑΕΔ θα προσλάβει δάσκαλό ή ή φιλόλογο ή ειδικό παιδαγωγό με διδακτορικό ή μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή.

Εργαστήριο: Μηδενική ανοχή στη σεξουαλική παρενόχληση

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014, στις 16:00 στον Πύργο της Παιδαγωγικής, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Η πρόληψη του εκφοβισμού και της βίας, για ένα σύγχρονο, ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο»

Συντονισμός: Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Α.Π.Θ. 
Υπεύθυνες εργαστηρίου: Δήμητρα Κογκίδου, Καθηγήτρια στο ΠΤΔΕ του ΑΠΘ, Νανά Μιμιλίδου, Σχολική Σύμβουλος Κοινωνιολόγων, Βάσω Αγκαθίδου, κοινωνιολόγος, διοικητική υπάλληλος στην Κοσμητεία της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ

Εννιάωρα διαγωνίσματα για μαθητές στα σχολεία-«βιτρίνα» της Σανγκάης!

Εχουν εξαιρετικές επιδόσεις σε ό,τι κι αν αποφασίσουν να κάνουν: στα μαθηματικά, στις φυσικές επιστήμες, στη μουσική ή στον αθλητισμό. Μαζί όμως με τις όποιες εκπαιδευτικές πρωτιές, οι κινέζοι μαθητές γυμνασίου και λυκείου συχνά κληρονομούν από το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας τους και... ψυχοσωματικά προβλήματα. Σκληρή μελέτη, εννιάωρα διαγωνίσματα και αφόρητη πίεση είναι η καθημερινότητα, ιδίως σε όσα σχολεία έχει επιλέξει ως «βιτρίνα» το καθεστώς του Πεκίνου. 

Θεσσαλονίκη: Δωρεάν Ιατρικές εξετάσεις σε ανασφάλιστες γυναίκες

Σε συνεργασία με το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο», προχώρησε, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, προκειμένου ανασφάλιστες γυναίκες να εξετασθούν δωρεάν, με στόχο την ενημέρωση και πρόληψη γύρω από τον καρκίνο του μαστού.

Δωρεά Μαλλιών-Μπορείς και εσύ να βοηθήσεις!

Από το StoryBox.gr

Aγαπητοί αναγνώστες,
Ανανεώνω το άρθρο μου με περισσότερες πληροφορίες...
Θυμάμαι όταν πήγαινα δημοτικό η μαμά μου έκανε φιόγκους από δαντέλα στα μαλλιά, όπως κοσμούσαν κάθε ρώσικο κοριτσίστικό κεφαλάκι, όμως σαν αναρχική το έλυνε στην στροφή για το σχολείο αφήνοντας τα μαύρα μου μαλλιά να ανεμίζουν. Τώρα τα μαλλιά μου με το ζόρι κρύβουν τα αυτιά μου και για μέρες ένιωθα λιγότερο θηλυκό. Ώσπου μια μέρα ένας στο δρόμο μου σφύριξε «αν πας στρατό θα έρθω μαζί σου» και το ξεπέρασα.