Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Μυστικά για την ΔΕΠΥ που οι δάσκαλοί μου πρέπει να ξέρουν

Ένας μαθητής με ΔΕΠΥ εξηγεί στους δασκάλους τι μπορούν να κάνουν για να τον βοηθήσουν να «βγάλει» τον καλύτερο εαυτό του μέσα στην τάξη. 

Αγαπημένε μου δάσκαλε, καθώς προετοιμαζόμαστε για μια ακόμα μέρα στο σχολείο μαζί, μπορούμε να κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα; Είδαμε μαζί τη λίστα για τα όσα θα χρειαστώ για τα θέματα της ημέρας. Τη δική σου λίστα την είδαμε; Και οι δυό μας πρέπει να νιώθουμε ότι έχουμε πετύχει. Αφού με βοήθησες να καταλάβω το πώς θέλεις να προετοιμάζομαι για το σχολείο, ορίστε μια λίστα που θα βοηθήσει εσένα. 

Εκτεθειμένη...Ολοι ξέρουν


Η Τζέσικα είναι μαθήτρια.Είναι ανήλικη. Ερωτεύεται έναν συμμαθητή της. Όπως συνηθίζουν οι έφηβοι, βγάζουν συνεχώς φωτογραφίες από τις προσωπικές τους στιγμές. Τις δημοσιεύουν παντού. Τρυφερές στιγμές από μια τρυφερή ηλικία.

2ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Φυσικών Δημοτικού

Ντάνιελ Τάμετ, ο αυτιστικός ποιητής των αριθμών

Αυτιστικός, μεγαλοφυής, συγγραφέας, αριθμομνήμων, εραστής των μαθηματικών, γεφυροποιός της λογικής και των αισθήσεων: ο 35χρονος Βρετανός Ντάνιελ Τάμετ γράφει για την «ποίηση των πρώτων αριθμών».

7ος Μαθητικός Διαγωνισμός Ποίησης: «Οι Μαθητές Γράφουν Ποίηση

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης (21η Μαρτίου) προκηρύσσει τον 7ο Μαθητικό Διαγωνισμό Ποίησης, με θέμα «Οι Μαθητές Γράφουν Ποίηση». 
Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι μαθητές Γυμνασίων, Λυκείων και ΕΠΑΛ, των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων του Νομού Θεσσαλονίκης.

Φοιτητές με Ασπεργκερ - «Θέλουν επαφή, αλλά δεν ξέρουν πώς»

Ο Στέλιος σπούδαζε μηχανολόγος. Παρόλο που πήγαινε καλά ακαδημαϊκά, οι καθηγητές δεν μπορούσαν να κατανοήσουν τη δυσκολία του στην επικοινωνία. Ούτε γιατί διέκοπτε συνεχώς το μάθημα για διευκρινίσεις. Ενας συμφοιτητής του, του είπε μια φορά «σταμάτα, θα σε σκοτώσω». Το άγχος του εξελίχθηκε σε κατάθλιψη, φοβήθηκε και εγκατέλειψε τη σχολή. Το ίδιο και ο Δημήτρης. Παρά την εξαιρετική του ικανότητα και το ενδιαφέρον του στην ανάλυση ηλεκτρικών συστημάτων, είχε πολλές δυσκολίες στη γραπτή ανάλυση. Βαρέθηκε και σταμάτησε να πηγαίνει στο πανεπιστήμιο.

Φτιάξτε το δικό σας ηλεκτρονικό βιβλίο (9-12 ετών)

«O κόσμος μας προσφέρει πλήθος πληροφοριών σε όλες τις μορφές. Η πρόκληση είναι πως θα παρουσιάσουμε και θα αναπαραστήσουμε αυτές τις πληροφορίες με τη χρήση των υπολογιστών, μετατρέποντάς τες σε χρήσιμες πληροφορίες» (Joy Mountford, previously head of HCI group, Apple).

Σ` αυτή τη φιλοσοφία στηριχτήκαμε και διοργανώνουμε σε συνεργασία με το ινστιτούτο «ΝΟUS», εκπαιδευτικό πρόγραμμα με το οποίο με τρόπο διασκεδαστικό και συναρπαστικό, τα παιδιά δημιουργούν το δικό τους ηλεκτρονικό βιβλίο με κείμενα και φωτογραφίες της επιλογής του.

Συσκευή μετατρέπει το παιχνίδι στην αλάνα, σε video game -Για να ξεκολλήσουν τα παιδιά από τις οθόνες

Κάποτε κάθε παιδί ήθελε για δώρο μία μπάλα. Ακόμη και τώρα, βέβαια, υπάρχει στα παιδικά δωμάτια, αλλά κάπου καταχωνιασμένη. Οι πιτσιρικάδες, πλέον, προτιμούν να παίζουν μπροστά σε μία οθόνη, όχι σε αλάνες. Κάτι που φιλοδοξεί να αλλάξει ένα gadget που τα συμβιβάζει και τα δύο.

«Insta-bullying» Aνοιχτή συζήτηση με εφήβους...

Έλα να μιλήσουμε γι’ αυτούς που σε φοβίζουν στο σχολείο – και για εκείνους που μπορεί να φοβίζεις εσύ.
Έλα να συζητήσουμε αν και πώς το ίντερνετ κάνει το bullying ακόμα πιο τρομακτικό και τι μπορείς να κάνεις εσύ για να μη σε επηρεάζει τίποτε (σήμερα, αύριο, τώρα).

Στο στόχαστρο της Ε.Ε. τα «δωρεάν» παιχνίδια που περιλαμβάνουν αγορές μέσα από την εφαρμογή

Διαβουλεύσεις με την Google, την Apple και εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού για «έξυπνες» συσκευές θα ξεκινήσει άμεσα η Ε.Ε., ζητώντας μεγαλύτερη προστασία των καταναλωτών στην περίπτωση των παιδικών βιντεογκέιμ που περιλαμβάνουν αγορές μέσα από την εφαρμογή (in-app purchases).

Πρόωρη γήρανση των παιδικών αρτηριών προκαλεί το παθητικό κάπνισμα

Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στιςαρτηρίες των παιδιών, αυξάνοντας μετέπειτα τον κίνδυνο για εκδήλωση εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με διεθνή έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Heart Journal.

Η μούχλα στα σχολεία: Αιτίες πρόκλησης, συνέπειες για την υγεία και αντιμετώπιση

Η μούχλα που αναπτύσσεται σε τάξεις και άλλες εγκαταστάσεις των σχολείων μπορεί να δημιουργεί προβλήματα υγείας σε μαθητές και μέλη του εκπαιδευτικού ή άλλου προσωπικού.

Οι συχνότερες διαταραχές υγείας που προκαλούνται εξαιτίας της μούχλας στα σχολεία είναι οι αλλεργίες και οι αναπνευστικές παθήσεις.