Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Κάνουν τα συμπτώματα της δυσλεξίας καλύτερα τα παιδιά στα ηλεκτρονικά παιχνίδια; - Η μη αναμενόμενη σύνδεση ανάμεσα στη δυσλεξία και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Όταν σκέφτεστε ένα παιδί με συμπτώματα δυσλεξίας, τι βλέπετε; Κάποιον που παλεύει στον πίνακα της τάξης να γράψει ή απλώς έναν αναστατωμένο μαθητή που προσπαθεί να κάνει ανάγνωση; Αν και αυτά είναι πραγματικά πολύ συνηθισμένα σενάρια για τα παιδιά με δυσλεξία, υπάρχει ένα σενάριο που δεν προβλέψατε: το σενάριο ενός παιδιού με δυσλεξία που τα καταφέρνει πάρα πολύ καλά στα βιντεοπαιχνίδια.

Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου: «Το παιδί, μικρό ή μεγάλο, έχει ανάγκη την ελπίδα, όσο και το ψωμί»

Συνέντευξη στην Τέσυ Μπάιλα // στο fractalart

«Ακόμα και τα μονοζυγωτικά δίδυμα διαφέρουν μεταξύ τους». H συγγραφέας Λότη Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου μιλά στο fractal με αφορμή το βιβλίο της «Αμίλητη αγάπη», για την διαφορετικότητα, την θεματολογία των βιβλίων της, για την παιδική και την εφηβική λογοτεχνία και την εποχή, για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, για τις «Διαδρομές», τον Κύκλο Παιδικού Βιβλίου, για την Φιλαναγνωσία, τις φιλίες του διαδικτύου, την φωτογραφία και το κολάζ.

Μεγάλο κόστος για τους γονείς

Το πρώτο κουδούνι των σχολείων θα ηχήσει και οι γονείς έχουν ήδη βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τα έξοδα των παιδιών τους, είτε αφορούν τις σχολικές ανάγκες, είτε τις πολυποίκιλες εξωσχολικές δραστηριότητες. Τις πρώτες ημέρες της νέας σχολικής χρονιάς τα παιδιά θα γυρίσουν στο σπίτι με μία λίστα αγορών, από τετράδια και μολύβια, όργανα γεωμετρίας και είδη ζωγραφικής. Κι όμως τα συγκεκριμένα έξοδα είναι ένα πολύ μικρό μέρος των 2,791 δισ. ευρώ που δαπάνησαν το 2013 οι γονείς στην Ελλάδα για εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Αναπτυξιακής Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ - ΓΣΕΕ).

Πρόσωπο: Άγγελος Γκέτσης

Ο Άγγελος Γκέτσης είναι μαθητής στην Γ' Λυκείου στο 3ο Λύκειο της Άρτας, ονειρεύεται να περάσει στο τμήμα Μηχανικών Υ/Η και Πληροφορικής στα Ιωάννινα και πρόσφατα διακρίθηκε με το Local Prize (1ο στην Ελλάδα) στον διαγωνισμό Google Science Fair 2014, που απευθύνεται σε παιδιά από 13-18 ετών. Τι άλλο μπορείς να ζητήσεις από ένα παιδί-θαύμα;

Γιατί οι μπαμπάδες δεν «ακούν» το κλάμα του μωρού;

Δεν υπάρχει γυναίκα που δεν έχει αναρωτηθεί πως ο άντρας της μπορεί να κοιμάται ενώ δίπλα του ουρλιάζει το νεογέννητο μωρό. Κι όμως σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι γεγονός ότι οι άνδρες δεν ακούνε!

Βob goes to the Parthenon

O Βοb είχε ταξιδέψει από το Ιλινόις στην Ελλάδα μαζί με τη σύζυγό του Νancy και ανέβαινε στον ιερό βράχο της Ακρόπολης για να βρεθεί μπροστά στον Παρθενώνα. Κάποια στιγμή η Nancy του εξήγησε πως είχαν φτάσει στο τέλος της διαδρομής και πως τα όρια του αρχαιολογικού χώρου δεν του επέτρεπαν να προχωρήσει. 

Πώς θα εισαχθούν στη Σχολή Καλών Τεχνών άτομα ειδικών κατηγοριών

Το Τμήμα Εικαστικών της Σχολής Καλών Τεχνών ανακοινώνει ότι επειδή τo γvωστικό αvτικείμεvo της Σχoλής έχει ιδιαιτερότητα σε σχέση με τo γvωστικό αvτικείμεvo άλλωv ΑΕI, απαιτείται, δηλαδή, ιδιαίτερη καλλιτεχvική πρoδιάθεση από τoυς εvδιαφερόμεvoυς για vα φoιτήσoυv στη Σχoλή, oι εμπίπτovτες στηv κατηγoρία τωv ειδικώv διατάξεωv της παρ. 24 του άρθρου 39 του ν. 4186/2013 μπορούν να εισαχθούν 5 σπουδαστές για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015. 

Εκτός σχολείου 30 εκατομμύρια παιδιά που πλήττονται από κρίσεις

Δεν υπάρχει επιστροφή στα θρανία για 30 εκατομμύρια παιδιά που πλήττονται από συγκρούσεις και κρίσεις ανακοινώνει η UNICEF. Η κρίσιμη έλλειψη πόρων δυσχεραίνει περαιτέρω τις προσπάθειες για να παραμείνουν τα παιδιά στη μάθηση.