Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Συμβουλές για διάβασμα λογοτεχνίας σε παιδιά με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού

Στα παιδιά με ειδικές ανάγκες, όπως αυτισμό, αρέσει πολύ να διαβάζουν και να τους διαβάζουν βιβλία, αλλά αν δεν ξέρει κανείς πώς μπορεί να γίνει αυτό, ιδίως στην αρχή, μπορεί να του προκαλέσει άγχος. 

Η Carrie Rogers – Whitehead, βιβλιοθηκάριος στη βιβλιοθήκη του Salt Lake County πραγματοποιεί συναντήσεις όπου διαβάζει σε παιδιά με ειδικές ανάγκες. Αυτές είναι κάποιες ιδέες και συμβουλές για το πώς μπορούν γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες να τους διαβάζουν στο σπίτι:

Μαθήματα μουσικής για καλύτερη σχολική επίδοση

Η έρευνα που παρουσιάστηκε στην ένωση αμερικανών ψυχολόγων (American Psychological Association) βρήκε πως η μουσική εκπαίδευση μπορεί να διαφοροποιήσει το νευρικό σύστημα και να δημιουργήσει καλύτερες δυνατότητες μάθησης. 

Σχέδιο νέου ΕΚΠΥ (Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας)

Στη σελιδα του ΕΟΠΥΥ εχει αναρτηθει προς διαβουλευση σε μορφη PDF ο υπο διαμορφωση νεος Εννιαιος Κανονισμος Παροχων Υγειας. Αλλαγες γινονται στο αρθρο 17 της ειδικης αγωγης. Στειλτε τις παρατηρησεις σας στο e-mail: ekpy@eopyy.gov.gr.

Πώς να διαλέξετε παιδίατρο για το παιδί σας

Μήπως το παιδί σας διαμαρτύρεται κάθε φορά που επισκέπτεστε τον παιδίατρο για τα εμβόλια; Μάλλον θα ξεχάσατε τον παιδίατρο από το παρακάτω βίντεο.

Αν κάθε φορά που πρέπει να πάτε στο γιατρό το παιδί σκέφτεστε τις φωνές και το κλάμα του, καλό θα ήταν να αναζητήσετε τον πρωταγωνιστή των σκηνών που είδαμε και πριν λίγο καιρό. Σύμφωνα με εκείνους που τον έχουν επισκεφτεί ο συγκεκριμένος παιδίατρος έχει ταλέντο στο να κάνει τα παιδιά να νιώθουν ευχάριστα μαζί του, ακόμη και όταν τους κάνει εμβόλιο. Απολαύστε τον άλλη μία φορά…

Για... 12 έγραψαν στις πανελλαδικές τα δημόσια λύκεια

Με 12, με άριστα το 20, βαθμολογείται το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Οι μαθητές των δημόσιων λυκείων στην κορυφαία στιγμή της δωδεκάχρονης εκπαιδευτικής τους διαδρομής, δηλαδή στις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, βαθμολογήθηκαν φέτος με μέσο όρο 12,2. Πολύ καλύτερη είναι η επίδοση των μαθητών των ιδιωτικών λυκείων, καθώς και των πρότυπων-πειραματικών λυκείων. Τι φταίει για τη μετριότητα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος;

«Γονείς, η βασική πηγή του άγχους των παιδιών»

Το άγχος των μαθητών προέρχεται από το συνδυασμό πολλών παραγόντων. Μερικοί από αυτούς είναι οι αγχώδεις γονείς, ο ανταγωνισμός με αδέρφια ή συμμαθητές, οι αγχώδεις εκπαιδευτικοί, η δυσκολία στη διαχείριση του χρόνου, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και το γενικότερο κλίμα ανασφάλειας που ενισχύεται από τα ΜΜΕ.

Πολυμορφία και κοινωνική μάθηση

Μέχρι πρόσφατα, οι έρευνες σχετικά με την κοινωνική πολυμορφία και τη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών αφορούσαν το άμεσο περιβάλλον των παιδιών, τους γονείς και τους φροντιστές. Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, μελέτησε εάν τα μωρά που εκτίθονται σε ποικίλλες γλώσσες μέσω των γειτόνων τους είναι πιο πρόθυμα στο να διδαχθούν από άτομα διαφορετικά από αυτά. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής συνέδεσαν την έκθεση των παιδιών σε διαφορετικούς πολιτισμούς στον ευρύτερο κοινωνικό τους περίγυρο (γειτονιά, μαγαζιά, μέσα μαζικής μεταφοράς, πάρκο) με την ανατροφή τους ως πιο ανοιχτόμυαλα σε θέματα κοινωνικής μόρφωσης.

Άποψη: Κ.Καλλίτσης "Το μέλλον αγγίζει την εκπαίδευση – δεν βλέπουμε…"

Ο μοχλός για την ανάπτυξη της καινοτομίας, για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της ανθρωπότητας, για το κλείσιμο της ψαλίδας σε μεγάλες ανισότητες είναι η Παιδεία. Το οικονομικό θαύμα των τίγρεων της Ασίας και η δραστική μείωση των ανισοτήτων σε εκείνες τις κοινωνίες δεν θα είχαν επιτευχθεί αν δεν είχε προηγηθεί μια μεγάλη επανάσταση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στη 10ετία του 1970. Οπως δεν θα είχε εκτοξευτεί η φινλανδική οικονομία, αν δεν είχε προηγηθεί η βαθιά μεταρρύθμιση στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.

Πρόσωπο: Μαρία Αγγελίδου

Συνέντευξη στην Αργυρώ Μουντάκη στοfractalart

Η Μαρία Αγγελίδου είναι πολυβραβευμένη συγγραφέας αλλά και μεταφράστρια βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας και όχι μόνο. Η νέα σειρά ιστορικών βιβλίων (Ιστορίες που τις είπε η Πέτρα, Ιστορίες που τις είπε ο Πόλεμος, Ιστορίες που τις είπε ο Δρόμος, Ιστορίες που τις είπε η Αγορά, Ιστορίες που τις είπε η Θάλασσα, εκδόσεις «Μεταίχμιο»), είναι πολυβραβευμένη. Με αφορμή το έργο και τις πρόσφατες βραβεύσεις της, συζητάμε στο Fractal.

Νέα ιστοσελίδα για την υποστήριξη ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση

Μια νέα ιστοσελίδα με τον τίτλο Pow Health αναρτήθηκε πρόσφατα στο διαδίκτυο, μέσω της οποίας τα άτομα που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση (ή σκλήρυνση κατά πλάκας), μια χρόνια ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, μπορούν να παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας τους.

Εγκύκλιος για την λειτουργία των ολοήμερων νηπιαγωγείων

Ο θεσμός του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου εντάχθηκε στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με το νόμο 2525/1997 (ΦΕΚ 188/1997,τ.Α'), με σκοπό να ανταποκριθεί στις σύγχρονες κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανάγκες, εξασφαλίζοντας σε όλα τα νήπια ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση. 
Δείτε την εγκύκλιο εδώ.