Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Δ. Κογκίδου: Πέρα από το ροζ και το γαλάζιο

Είναι αγόρι ή κορίτσι;

Η παγίδα του φύλου αρχίζει από πολύ νωρίς, πριν ακόμα γεννηθεί το παιδί, από το υπερηχογράφημα. Ίσως το πιο κοινό τελετουργικό στις δυτικές κοινωνίες σχετικά με τη γέννηση ενός μωρού είναι η προετοιμασία του παιδικού δωματίου και η αγορά των ‘’κατάλληλων για το φύλο’’ του μωρουδιακών και διαφόρων αντικειμένων. Διαφορετικά στυλ και χρώματα στα πρώτα ρουχαλάκια, στα σεντόνια και στις κουβέρτες, στη διακόσμηση του δωματίου και στα πρώτα παιχνίδια που αντανακλούν τις απόψεις των ενηλίκων για τους έμφυλους ρόλους. Πηγαίνοντας σε ένα κατάστημα παιχνιδιών για τα πρώτα βρεφικά παιχνίδια, βλέπεις ταυτόχρονα και τους διαφορετικούς διαδρόμους ή ορόφους για τα παιχνίδια ‘’για αγόρια’’ ή ‘’για κορίτσια’’. Ροζ για τα κορίτσια και γαλάζιο για τα αγόρια. Ήδη από τις κλινικές τα μωρά αντιμετωπίζονται διαφορετικά με μπλε και ροζ βραχιολάκια στα χεράκια τους.

Απίστευτη καμπάνια από τη Νορβηγία κατά του γάμου παιδιών

«Γεια σας. Με λένε Thea, είμαι 12 χρονών και παντρεύομαι». Με αυτές τις φράσεις γεννήθηκε ένα μπλογκ, φαινομενικά γραμμένο από ένα κορίτσι που ετοιμάζεται να ντυθεί νύφη σε λίγες ημέρες. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια νορβηγική καμπάνια που εστιάζει στο θέμα του γάμου παιδιών.

Εσείς θα εμβολιάσετε το παιδί σας;

Όλο και περισσότερο αυξάνονται τα παιδιά που μένουν ανεμβολίαστα τόσο γιατί τα εμβολιαστικά κέντρα παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης εμβολίων, και οι ανασφάλιστοι γονείς δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος τους, όσο και γιατί πλέον καταγράφεται και στην Ελλάδα η τάση της αποχής από τον εμβολιασμό.

Μήπως η τελειομανία καταστρέφει εσάς (και τα παιδιά σας);

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που καθημερινά πιέζονται να είναι τέλειες σε όλα: στη δουλειά τους, στο σπίτι, με τα παιδιά και τον σύντροφό τους. Παρόλο που υπάρχουν αρκετές γυναίκες που έχουν αποδεχτεί ότι είναι ανθρώπινο να κάνουν λάθη, υπάρχουν και πολλές που επιδιώκουν να τα κάνουν όλα τέλεια. Δυστυχώς, έρευνες έχουν δείξει ότι η τελειομανία κάνει περισσότερο κακό από ότι κακό, όχι μόνο σε εμάς αλλά και στα παιδιά μας.

Γιατί τα μικρά παιδιά πρέπει να έχουν πρόγραμμα;

Πολλές φορές θα έχετε ακούσει για την ανάγκη ύπαρξης ενός καθημερινού προγράμματος ή αλλιώς ρουτίνας, που θα πρέπει να ακολουθεί το παιδί σας, από την βρεφική ακόμα ηλικία. Γιατί, όμως, κάτι τέτοιο θεωρείται απαραίτητο και ποια είναι τα οφέλη που προσφέρει στο παιδί;

Βρείτε το κατάλληλο παιχνίδι για το παιδί σας!

Ένα από τα ερωτήματα που συχνά ταλανίζουν τους γονείς, είναι το ποιο παιχνίδι είναι κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού τους. Και είναι γεγονός ότι το παιχνίδι από τη βρεφική ακόμη ηλικία, πέρα από ένα μέσο ψυχαγωγίας, είναι και ένα μέσο εξέλιξης, τόσο ψυχολογικής , όσο και νοητική.

Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο, που ακολουθεί, ποιο είναι το κατάλληλο παιχνίδι ανά ηλικία.
Της Φωτεινής Β. Παπαδημητρίου

Πότε μπορεί το παιδί μου να μασήσει τσίχλα;

Τα παιδιά τρελαίνονται για τις τσίχλες. Όταν πηγαίνουμε μία βόλτα σε ένα περίπτερο το μάτι τους θα πέσει πάνω τους και θα μας ζητήσουν να τους αγοράσουμε.

Πότε όμως μπορεί το παιδί να τη μασήσει; Υπάρχει κατάλληλη ηλικία; Κι όμως ναι. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν επιστήμονες μετά από έρευνες που έχουν κάνει.

Εφηβεία και ψυχογενής ανορεξία – Συμπτώματα

Το παιδί σας ξαφνικά άρχισε να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υγιεινή διατροφή, απέκτησε τελετουργίες στο φαγητό και σε λίγο χρονικό διάστημα έχασε αρκετά κιλά. Του επισημαίνετε ότι δεν πρέπει να αδυνατίσει άλλο, εκείνο όμως επιμένει ότι θέλει να χάσει λίγο ακόμα βάρος. Αναρωτιέστε εάν όλα αυτά είναι ενδείξεις για ψυχογενή ανορεξία;

Μελέτη: Οι γονείς, λόγω κρίσης, κόβουν το ιδιωτικό σχολείο στα παιδιά τους

Μια άλλη παράμετρος της οικονομικής κρίσης που συνεχίζει να μαστίζει πολλά ελληνικά νοικοκυριά, εμφανίζεται σε μια πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat και δείχνει πως υπάρχει εκροή μαθητών από την ιδιωτική εκπαίδευση.