Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Πώς οι μαθητές κατευθύνουν τη μάθησή τους στα Δημοκρατικά σχολεία: Η περίπτωση του Fairhaven School

Το διάστημα που ο Mark McCaig και η γυναίκα του δίδασκαν σε καθολικά ή δημόσια σχολεία (δεκαετία του ’90) ένιωθαν ολοένα και μεγαλύτερη απογοήτευση για το χρόνο που έπρεπε να αφιερώνουν καθημερινά για τη διαχείριση των προβλημάτων συμπεριφοράς που περοέκυπταν καθώς και για τη διδασκαλία θεμάτων που δεν ενδιέφεραν τα παιδιά. Άρχισαν να διαβάζουν για άλλες προσεγγίσεις και ενθουσιάστηκαν από το Sudbury Valley School, ένα δημοκρατικό σχολείο στη Μασσαχουσέττη όπου οι μαθητές καθόριζαν το τι θα μάθουν και πώς θα το μάθουν. Μετά από επίσκεψη στο σχολείο παραιτήθηκαν από τις δουλειές τους για να δηιουργήσουν ένα τέτοιο σχολείο στο Maryland. 

Οι άγνωστες ιστορίες των κωφών του Α' Παγκοσμίου Πολέμου

Πολλές εκδηλώσεις μνήμης έχουν λάβει χώρα φέτος για τα εκατό χρόνια από την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, μία από τις πλέον θανατηφόρες συγκρούσεις στην ιστορία όπου χάθηκαν εκατομμύρια ζωές. Στη λήθη χάθηκαν όμως και τα κωφά άτομα της εν λόγω περιόδου, με τις ιδιαίτερες ιστορίες τους να έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό κρυμμένες. Πολλοί έχουν την εντύπωση ότι τα κωφά άτομα ήταν τυχερά επειδή δεν θα χρειαζόταν να υπηρετήσουν, ήταν όμως;

Ανικανοποίητοι από τη ζωή τους οι Έλληνες έφηβοι

Όλο και λιγότεροι έφηβοι δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους. Ο ένας στους πέντε αναφέρει ότι τουλάχιστον ο ένας από τους δύο γονείς έχασε την εργασία του εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ενώ περίπου ο ένας στους δέκα αναγκάστηκε να μετακομίσει σε άλλη περιοχή μαζί με την οικογένειά του.

Πιο επιθετικά τα μικρά παιδιά όταν οι μαμάδες δεν θέτουν όρια

Ποιο είναι το στυλ της Ελληνίδας μάνας; Υποστηρικτική, αυταρχική ή επιτρεπτική; Και πώς αντανακλάται αυτό στη συμπεριφορά του παιδιού της;

Η “καρικατούρα” της μάνας, που τρέχει πίσω από τον γιο με ένα τάπερ γεμιστά και κυνηγάει την κόρη να μην ξεχάσει τη ζακέτα της, μπορεί να κάνει θραύση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όμως στην πραγματική ζωή το πρότυπο της μητέρας είναι αυτό που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.

Μικροί αθλητές: Ο σωστός ρόλος των γονέων

Όπως είναι λογικό, βέβαια, να συμβαίνει, ο ρόλος των γονέων είναι πάρα πολύ σημαντικός στην πορεία ενός αθλητή junior, ειδικά στο άθλημα του τένις το οποίο είναι ατομικό και τα νεαρά παιδιά χρειάζονται στήριξη, κυρίως ψυχολογική όπως υποστηρίζει και ο εκ των κορυφαίων προπονητών στον κόσμο, Νικ Μπολετιέρι. 

Συζητώντας για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση

Εχει διενεργήσει χιλιάδες δικανικές συνεντεύξεις σε παιδιά-θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, αλλά αρνείται να ξεχάσει μία που έλαβε χώρα στις αρχές της δεκαετίας του '90: «Ηταν με ένα 13χρονο κορίτσι που είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά από τον πατέρα του. Αποκάλυψε σχεδόν αμέσως τι είχε συμβεί και ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιοι φορείς (αστυνομία, εισαγγελείς, κοινωνικοί λειτουργοί κ.ο.κ.) που διαχειρίζονται τέτοια περιστατικά. Τώρα, όμως, το κορίτσι με κοίταζε στα μάτια και μου έλεγε: "Αν ήξερα τι θα γινόταν, δεν θα μιλούσα ποτέ"».

Η μακροχρόνια εργασία σε βάρδιες γερνάει τον εγκέφαλο

Η μακροχρόνια εργασία σε βάρδιες έχει αρνητικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο και στο νου των ανθρώπων, σύμφωνα με μια νέα γαλλοβρετανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι εργάζονται -ή εργάστηκαν για καιρό στο παρελθόν- σε εναλλασσόμενες βάρδιες, έχουν χειρότερη μνήμη, μικρότερη ταχύτητα σκέψης και συνολικά χειρότερες νοητικές επιδόσεις.

Παιδιά θύματα και θύτες… του σχολικού εκφοβισμού

Της Σοφίας Ορφανιώτη

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού ή school bullying, όπως είναι διεθνώς γνωστός ο όρος.

Στη Νότια Κορέα ζουν οι πιο δυστυχισμένοι μαθητές του κόσμου

Τα παιδιά στη Νότια Κορέα είναι τα λιγότερο ευτυχισμένα σε σχέση με τα παιδιά σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες, ανακοίνωσε την Τρίτη η κυβέρνηση της Σεούλ, επικαλούμενη ως αιτία πρόκλησης αυτού του φαινομένου το αυστηρό εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.

Χωρίς τηλεόραση μέχρι τα 2

Χαριτωμένα μωράκια που χειρίζονται αριστοτεχνικά tablet και latptop. Μια εικόνα που βλέπουμε όλο και συχνότερα. Και φυσικά υπάρχει και κάτι πιο παραδοσιακό: μωρά και νήπια... αποβλακωμένα να παρακολουθούν μπροστά στη μικρή οθόνη.

Οι ζωές των εφήβων

Η Κατερίνα είναι 15 ετών. Ζει στο κέντρο της Αθήνας και μετράει κάτι λιγότερο από δύο μήνες στην πρώτη τάξη του λυκείου. Είναι καλή μαθήτρια, ιδιαιτέρως στα θεωρητικά, και σκέφτεται πολύ σοβαρά να προσπαθήσει για τη Νομική. Το δωμάτιό της είναι βαμμένο ροζ, ενώ όταν κάποιος τη ρωτά για τα αγόρια στην τάξη της, το πρόσωπό της, με εμφανή την εφηβική ακμή, παίρνει ένα ντροπαλό ύφος. Κάθε σαββατόβραδο συναντάει τις φίλες της και είτε πηγαίνουν σινεμά είτε βόλτα, χωρίς να απομακρύνονται πολύ από το Παγκράτι, όπου μένουν. Οι γονείς της τής ζητούν να είναι σπίτι ως τις 12 και εκείνη είναι συνήθως συνεπής.

Τα παιδιά ξεπερνούν τους γονείς στη χρήση του διαδικτύου

Νομίζετε ότι μπορείτε να έχετε υπό έλεγχο το τι κάνουν τα παιδιά σας όταν είναι συνδεδεμένα διαδίκτυο; Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που επικαλείται η Jenna Kagel σε άρθρο της στο fastcolabs.com, τα παιδιά γνωρίζουν πολύ περισσότερα από τους γονείς τους σε ό,τι αφορά τη χρήση του διαδικτύου και σίγουρα γνωρίζουν πολύ καλά πώς να… παρακάμψουν το… γονικό έλεγχο!

Υπάρχει κακοποίηση του εφήβου προς το γονέα;

Γράφει η Μαρία Παναγιωτάκη στο ιστολόγιο του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Β'Βάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου

Ο γιός της Ιωάννας, ξεκίνησε να τη χτυπάει όταν ήταν 14 ετών. «Δεν ήξερα τι να κάνω. Αν κάποιος άλλος με είχε χτυπήσει θα καλούσα την Αστυνομία αλλά μιλάμε για τον γιό μου. Δεν ήθελα να τον συλλάβουν, το μόνο που ήθελα ήταν να σταματήσει να με δέρνει. Ντρεπόμουν να το πω ακόμη και στους πιο δικούς μου ανθρώπους και φοβόμουν, μην το καταγγείλουν» λέει.

Δράσεις της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βέροιας

Περιμένοντας την αλλαγή του καιρού μαζευόμαστε στη ζεστασιά της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βέροιας και των βιβλίων, για να διαβάσουμε, να συζητήσουμε, να κάνουμε καινούργιους φίλους, να παίξουμε, να δημιουργήσουμε ρομπότ και να ονειρευτούμε μικροί και μεγάλοι. Δείτε τις νέες μας δράσεις, βρείτε τη δράση που σας ταιριάζει και δηλώστε συμμετοχή.

Α.Σ.Κ.Τ. – Ενεργοποίηση επταμελών επιτροπών για εισαγωγή στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών

Ενεργοποίηση επταμελών επιτροπών, για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις και θέλουν να εισαχθούν στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών σε ορισμένο αριθμό θέσεων.

1ο Πανευρωπαϊκό Βραβείο στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Οι μαθητές της Α΄& Β΄ τάξης του Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης με την καθοδήγηση του Καθηγητή Φυσικής Ρούγγου Γεώργιου, κέρδισαν το πρώτο βραβείο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Energy Future που διοργανώθηκε από την Ολλανδικό-Βρετανική εταιρία πετρελαιοειδών Shell σε συνεργασία με τον οργανισμό European Schoolnet το δίκτυο των Υπουργείων Παιδείας των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια του προγράμματος Ingenious του FP7.