Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Μπορούν μερικά χο,χο, χο (και όχι ΧΟ, ΧΟ, ΧΟ) να κάνουν ευτυχισμένα τα παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος.

Άγιος Βασίλης… Ο ήρωας των Χριστουγέννων όλων των παιδιών… Μια φιγούρα συνδεδεμένη με την αγάπη και την χαρά. Ποιο παιδάκι δεν θα ήθελε να καθίσει στην αγκαλιά του και να ζητήσει το δώρο των ονείρων του; Και όμως! Για μερικά παιδιά μια τέτοια συνάντηση είναι επώδυνη και όχι απολαυστική. 

Τα παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος δυσκολεύονται πολύ να χαρούν τη γνωριμία τους με τον Άγιο Βασίλη. Ξαφνικά, και χωρίς καμία ιδιαίτερη προετοιμασία καλούνται να περιμένουν στη σειρά και να καθίσουν τελικά στην αγκαλιά ενός αγνώστου σε ένα χώρο όπου το επίπεδο θορύβου είναι εξαιρετικά υψηλό, τα έντονα φώτα και το πλήθος παιδιών και ενηλίκων συμπληρώνουν αυτή την εικόνα, καθιστώντας την όλη διαδικασία μαρτύριο. 

Ευγένιος Τριβιζάς: Πώς νιώθει ένας χρόνος που έχει αποτύχει;

Ολοκαίνουργιο θεατρικό παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά. Ποιος θα μπορούσε να το αγνοήσει; «12 παρά 12»: ένα Μουσικό Ονειρόδραμα σε μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου. Κεντρικά πρόσωπα ο Παλιός και ο Νέος Χρόνος, με δύο απρόσμενες επιλογές, όπως αρμόζει σε έργο του Τριβιζά. Ο Γρήγορης Βαλτινός και ο Πάνος Μουζουράκης. Ποιος θα μπορούσε να μη στρέψει το βλέμμα και τα αφτιά του;

Φάρμακο για τον καρκίνο μπορεί να ωφελεί παιδιά με αυτισμό

Ένα πειραματικό φάρμακο που δοκιμάζεται για την αντιμετώπιση ορισμένων μορφών καρκίνου, μπορεί να αντιμετωπίζει και μία συχνή μορφή αυτισμού, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ στον Καναδά, με επικεφαλής τον Έλληνα νευροεπιστήμονα δρα Χρήστο Γκόγκα, εντόπισαν ένα χημικό μονοπάτι στον εγκέφαλο που δεν λειτουργεί σωστά στους πάσχοντες από σύνδρομο εύθραυστου χρωμοσώματος Χ.

44 χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στο «Σπίτι των Παραμυθιών»

Με την έναρξη του χειμερινού ηλιοστασίου στις 21 Δεκεμβρίου, «Το Σπίτι των Παραμυθιών», το μουσείο αλλιώς, ξεκινά τις δραστηριότητές του για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, έως και τα Θεοφάνεια (21 Δεκεμβρίου 2014 έως 6 Ιανουαρίου 2015).

Ένα δωδεκαήμερο γεμάτο με αφηγήσεις παραμυθιών, εκπαιδευτικά προγράμματα, κουκλοθέατρο και καλανταρίσματα για μικρούς και για μεγάλους. 

Αναγνώριση προϋπηρεσίας ιδιωτικών εκπαιδευτικών

Υλοποίησε ο υπουργός Παιδείας τη δέσμευσή του για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, καταθέτοντας σχετική τροπολογία στο σχέδιο νόμου για την Έρευνα.

Με την τροπολογία λύθηκε ένα πρόβλημα πολλών νυν και πρώην ιδιωτικών εκπαιδευτικών, καθώς με το ν.4024/2011 δεν μπορούσε να αναγνωριστεί μισθολογικά η προϋπηρεσία τους, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρει και η ΟΙΕΛΕ, αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που εργάζονταν για χρόνια στην ιδιωτική εκπαίδευση να κατατάσσονται μισθολογικά στη ΣΤ' βαθμίδα, ενώ ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που αναζητούσαν άλλο σχολείο με καλύτερους όρους εργασίας αντιμετωπίζονταν ως πρωτοδιόριστοι, παρά την προϋπηρεσία τους.

Αντιεμβολιαστικό κίνημα προκαλεί παρενέργειες

Κάποιοι δεν θα διαβάσουν παρακάτω, αφού «ως πολίτες αυτής της καπιταλιστικής κοινωνίας, το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να μάθουμε την αλήθεια από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των οποίων χορηγοί αποτελούν μεγάλες εταιρείες». Ετσι ξεκινάει το κείμενο με τίτλο «Αυτισμός: Οι παρενέργειες των εμβολίων αποκαλύπτονται και σοκάρουν...», το οποίο παρουσιάζει «επιστημονικά τεκμηριωμένες» απόψεις σχετικά με τη συνωμοσία των φαρμακευτικών που σκορπάει τον αυτισμό και τον θάνατο, το οποίο έχει αναρτηθεί τελευταία από πολλά σάιτ και μπλογκ (π.χ. Εναλλακτική Δράση), ενώ διαμοιράζεται και μέσω Facebook. Το λεγόμενο «αντιεμβολιαστικό κίνημα» έχει βρει αξιοσημείωτη απήχηση στη χώρα μας, με τις πρώτες παρενέργειες να έχουν ήδη εμφανιστεί.

Η επιλογή Επιστημονικών Πεδίων

Οι υποψήφιοι (είτε με το 10% είτε με το 90%), οι οποίοι απέκτησαν ή θα αποκτήσουν τη Βεβαίωση Πρόσβασης και επιθυμούν την εισαγωγή τους σε σχολές ή τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μέχρι δύο (2) επιστημονικά πεδία ως εξής:

Beat that! Τα κορίτσια επικρατούν στο «γράψιμο» βιντεοπαιχνιδιών

Τα κορίτσια είναι ικανότερα από τα αγόρια στο να γράφουν πολύπλοκα προγράμματα για παιγνίδια σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάσεξ, με επικεφαλής τις δρες Κέιτ Χάουλαντ και Τζούντιθ Γκουντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Computers and Education (Υπολογιστές και Εκπαίδευση), σύμφωνα με τη βρετανική «Telegraph», πειραματίστηκαν με μια ομάδα μαθητών 12 έως 13 ετών, που επί δύο μήνες κλήθηκαν να αναπτύξουν σε υπολογιστή το δικό τους βιντεοπαιχνίδι.

Το κουτάλι που υπόσχεται να "νικήσει" το τρέμουλο των χεριών

Ένα κουτάλι που σταθεροποιεί τα χέρια που τρέμουν και υπόσχετια να βελτιώσει την καθημερινή ζωή για τους ασθενείς με Πάρκινσον λανσάσει αμερικανικό εργαστήριο υποστηριζόμενο από τη Google. 

Οι νευρολόγοι και μηχανικοί του εργαστηρίου έλεγξαν πάνω από 100 αλγόριθμους για να καταλήξουν σε μια συσκευή που αντιλαμβάνεται τον τρόμο (τρέμουλο) των χεριών με ειδικούς αισθητήρες και σταθεροποιεί την κίνηση ώστε το φαγητό να μένει στο κουτάλι. 

Ιταλία: Ακροδεξιά οργάνωση εμπόδισε παιδιά Ρομά να πάνε σχολείο

Μια ακροδεξιά οργάνωση στην Ιταλία, η Casapound, και φοιτητές της ίδιας ιδεολογίας εμπόδισαν παιδιά Ρομά να πάνε στο σχολείο τους στη βόρεια Ρώμη, όπως μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης και ανακοίνωσε η δημαρχία της πόλης. 

Η Κίνα απαγορεύει τα λογοπαίγνια

Η κρατική υπηρεσία ελέγχου του τύπου και των ραδιοτηλεοπτικών μέσων στην Κίνα απαγόρευσε τα λογοπαίγνια επειδή «είναι παραπλανητικά» και «προκαλούν γλωσσικό χάος».


Η διαταγή τονίζει πως «όλες οι παραγωγές και διαφημίσεις θα πρέπει στο εξής να τηρούν την τυπική ορθογραφία και φρασεολογία χωρίς να αποκλίνουν από αυτές».