Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Η δύναμη ενός θετικού τηλεφωνήματος στο σπίτι

Όταν άρχισα να διδάσκω, ένιωσα πραγματικά να πνίγομαι από τις απαιτήσεις και την πολυπλοκότητα της δουλειάς μου. Για να επιβιώσω, άκουγα τις συμβουλές που μου έδιναν και τις εφάρμοζα. Έτσι, όταν ο μέντοράς μου μου πρότεινε μετά το τέλος της πρώτης μέρας της σχολικής χρονιάς να πάρω τηλέφωνο τους γονείς όλων των μαθητών μου, το έκανα. 

Παρά τη μεγάλη μου κούραση, πήρα κάθε οικογένεια και συστήθηκα. Ρώτησα μερικά πράγματα για το παιδί τους. Τους είπα ότι τα πήγε πολύ καλά την πρώτη μέρα και ότι ανυπομονώ να δουλέψουμε όλοι μαζί. 

Βοηθήστε το μικρό σας να ξεπεράσει τους γιορτινούς φόβους και αποφύγετε τα ξεσπάσματα

Τα Χριστούγεννα δεν είναι η αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων; Το σπίτι σας είναι πιο ζεστό, χρωματιστό και γιορτινό, το επισκέπτεται κόσμος, ετοιμάζετε λαχταριστά γλυκά και γευστικά φαγητά για το γιορτινό τραπέζι και γενικότερα είστε όλοι χαρούμενοι… ή σχεδόν όλοι. Γιατί μπορεί να σας φαίνεται παράξενο -πώς είναι δυνατόν ένα νήπιο να μην αντέχει τα Χριστούγεννα;- αλλά κάποια παιδάκια μοιάζουν να έχουν «αλλεργία» στην εν λόγω γιορτή.

Το ανθρώπινο μάτι μπορεί να δει και το αόρατο υπέρυθρο φως

Τα επιστημονικά βιβλία λένε ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν το υπέρυθρο φως, το οποίο, μαζί με τις ακτίνες Χ, τα ραδιοκύματα και άλλες ακτινοβολίες, βρίσκονται έξω από το οπτικό φάσμα των ματιών μας. Όμως, μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα δείχνει ότι, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, το ανθρώπινο μάτι έχει σούπερ όραση, είναι δηλαδή σε θέση να αντιληφθεί και το υπέρυθρο φως.

Χριστουγεννιάτικα δέντρα με κουτιά από γάλα αντί για στολίδια σε σταθμούς του μετρό

Αντί για στολίδια κουτιά από γάλα θα κοσμούν το χριστουγεννιάτικο δέντρο στον χώρο πολλαπλών χρήσεων στο σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα, αλλά και στους σταθμούς «Ελληνικό» και «Πειραιάς» και για το σκοπό αυτό οι Γιατροί του Κόσμου σε συνεργασία με τις Συγκοινωνίες Αθηνών, ζητούν τη συνδρομή του κόσμου.

Οι Γιατροί του Κόσμου καλούν γονείς με τα παιδιά τους την ερχόμενη Παρασκευή, από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, στους σταθμούς του μετρό «Σύνταγμα», «Ελληνικό» και «Πειραιάς» για τον στολισμό του δέντρου.

"Δίαιτα" ή "διατροφή" στο παχύσαρκο παιδί;

Αρχικά είναι καλό να αναφερθεί ότι οι ειδικοί δεν συνιστούν περιοριστικές δίαιτες στα παιδιά. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στη "δίαιτα" και στη "διατροφή".

Ο όρος "δίαιτα" έχει επικρατήσει να χρησιμοποιείται για μια ειδική διατροφή που περιλαμβάνει ένα συγκεκριμένο σύνολο τροφών και αποβλέπει σε κάποιο σκοπό π.χ. απώλεια βάρους, βελτίωση λιπιδίων στον οργανισμό, αλλά, ουσιαστικά, δεν διαφέρει σε κάτι από την ισορροπημένη "διατροφή" που καλείται να ακολουθήσει το παιδί. Στην ουσία, η δίαιτα είναι η ίδια η διατροφή του κάθε ανθρώπου, είναι δηλαδή ο τρόπος που τρέφεται. Η λέξη δίαιτα έχει εντυπωθεί λανθασμένα στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων ως στερητική ή/και άγευστη.

7.000 βιβλία σε 250 σχολεία

Θα σας τρόμαζε ένα σχολείο με άγρια θηρία; Με φίδια και τέρατα; Με εξωγήινους, μάγισσες, πειρατές και δράκους; Εμάς θα μας τρόμαζε ένα σχολείο χωρίς βιβλία». Αυτό το μότο, σε μια μεγάλη αφίσα, είναι το πρώτο που προσέχω μπαίνοντας στο Μουσείο Μπενάκη.

Το Χαμόγελο κατά του σχολικού εκφοβισμού

Περισσότεροι από 200 συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αναλύσουν το ρόλο της τέχνης στην αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού και της βίας στα σχολεία στη Διημερίδα που διοργανώθηκε από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και την Πρεσβεία της Σουηδίας στις 25 και 26 Νοεμβρίου στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Φινλανδία: Το «τυφλό σύστημα» στα υποχρεωτικά σχολικά μαθήματα

Το «τυφλό σύστημα» θα προστεθεί από το φθινόπωρο του 2016 στα υποχρεωτικά σχολικά μαθήματα στη Φινλανδία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Savon Sanomat.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, θα αντικαταστήσει το μάθημα της καλλιγραφίας, δεδομένου ότι πλέον όλο και λιγότερο νέοι γράφουν με μολύβι.

Η "Αμυμώνη- Σύλλογος Θεσσαλονίκης" στο "Χωριό των αστεριών"

Στο “Χωριό των αστεριών” θα βρεθούν την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014,  παιδιά, γονείς και φίλοι του Συλλόγου “Η ΑΜΥΜΩΝΗ – ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ” για να ζήσουν τη μεγάλη αυτή γιορτή που ετοίμασε η  εκπαιδευτική κοινότητα του Κολεγίου “ΔΕΛΑΣΑΛ”, στα Πεύκα (Ρετζίκι)  Θεσσαλονίκης.

Κορυφαία η παιδεία στην Κούβα

Η Κούβα είναι η μόνη χώρα στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική που προσφέρει ένα εκπαιδευτικό σύστημα υψηλής ποιότητας, αντάξιο με αυτά της Φινλανδίας και της Ελβετίας. Σε αυτό το πόρισμα καταλήγει η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που κυκλοφόρησε πρόσφατα και εξετάζει τα δημόσια εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών της ηπείρου και τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. 

Συμβουλές της Πυροσβεστικής για τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση

Αναστάτωση προκλήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο λύκειο της Νέας Ιωνίας Βόλου όταν ενώ στόλιζαν μαθητές καραβάκι για τις γιορτές των Χριστουγέννων ξαφνικά τυλίχτηκε στις φλόγες. Η πυρκαγιά αν και μικρής εστίας προκάλεσε πυκνό καπνό και όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης οι καθηγητές ζήτησαν από τους μαθητές για προληπτικούς λόγους να εκκενώσουν τις αίθουσες. Στο σημείο έφτασαν πυροσβέστες που έσβησαν τη φωτιά.

Με αφορμή το περιστατικό αυτό συμβουλές για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς τη περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων έδωσε στη δημοσιότητα η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ειδικότερα για τα χριστουγεννιάτικα φωτιστικά συνιστάται στους πολίτες:

Δωρεάν βιβλία από τις εκδόσεις Πατάκης για εκπαιδευτικούς

Το Βιβλιοπωλείο Πατάκη για την περίοδο των εορτών προσφέρει ορισμένα βιβλία δωρεάν στους πελάτες του εκπαιδευτικούς. Συγκεκριμένα, κάθε εκπαιδευτικός με οποιαδήποτε αγορά από το Βιβλιοπωλείο Πατάκη (Ακαδημίας 65, Αθήνα) λαμβάνει δωρεάν βιβλία της επιλογής του των Εκδόσεων Πατάκη, ίσης ή χαμηλότερης αξίας με τα αγορασθέντα, μέχρι του ποσού των 20 € για κάθε αγορά. Η παραπάνω προσφορά ισχύει από 01/12/2014 μέχρι 10/01/2015.