Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Η ζωή μετά το σχολείο: 10 δεξιότητες που πρέπει να διδάξετε στα παιδιά σας με Διαταραχή στο Φάσμα του Αυτισμού.

Η διδασκαλία προσαρμοστικής συμπεριφοράς (adaptive behavior) είναι μια περιοχή η οποία συχνά δεν τυγχάνει ιδιαίτερης προσοχής στα αυτιστικά άτομα υψηλής λειτουργικότητας. Ωστόσο, οι προσαρμοστικές συμπεριφορές επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την ικανότητά μας να χρησιμοποιούμε τις δεξιότητές μας σε απλές καταστάσεις της καθημερινής ζωής. Οι ακόλουθες δραστηριότητες είναι βασικές για να μπορεί το άτομο να τα καταφέρνει καθημερινά στηριζόμενο κυρίως στις δυνάμεις του, χωρίς να χρειάζεται συνέχεια την βοήθεια άλλων. Φυσικά, κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Συχνά, κάποια παιδιά δεν μπορούν να τα καταφέρουν στο συγκεκριμένο τομέα όταν τελειώνουν το σχολείο. Ωστόσο, τα περισσότερα μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά και να γίνουν πιο ανεξάρτητα αν εξασκούνται συνεχώς και από μικρή ηλικία στις δεξιότητες αυτές. 

Πιλοτικές παρεμβάσεις ΑΠΘ σε 83 σχολεία

Σχεδιασμένες το 1895 και κατάλληλες να υποστηρίξουν τις διδακτικές μεθόδους της εποχής εκείνης είναι στην πλειοψηφία τους οι αίθουσες διδασκαλίας των ελληνικών σχολείων. Εδώ και 120 χρόνια τα λειτουργικά χαρακτηριστικά των σχολικών αιθουσών δεν έχουν υποστεί ουσιαστικές αλλαγές, καθώς το πρότυπο σχήμα τους παραμένει ορθογώνιο, ο άμεσος φυσικός φωτισμός είναι από την αριστερή πλευρά (ταιριάζει μόνο σε δεξιόχειρες) και η διαρρύθμισή τους παραμένει η ίδια.

Πότε θα μείνουν κλειστά τα σχολεία λόγω εκλογών

Λόγω εκλογών τα σχολεία αναμένεται να κλείσουν την Παρασκευή 23 καθώς και τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου.

Διευκόλυνση εκπαιδευτικών για την άσκηση εκλογικού δικαιώματος

Άποψη: Στ. Κάσδαγλη "Πώς να μεγαλώσετε παιδιά με στερεότυπα"

Ψάχνω ευκαιρία να παραχώσω κάπου το βιβλίο μέχρι να ξεχαστεί, να μην το διαβάσουμε για έκτο βράδυ στη σειρά, να μη βρεθούμε ξανά στο τρομαχτικό σύμπαν του με τις αργόσχολες γυναίκες που περνάνε τη μέρα τους στο κομμωτήριο και ζητάνε για χριστουγεννιάτικο δώρο, από το μεροκαματιάρη σύζυγο, μια γούνα τσιντσιλά.

Τα παιδιά γεννιούνται καλά ή όχι; Από που πηγάζει ο αλτρουισμός;

Τα παιδιά γεννιούνται καλά ή όχι; Το ζήτημα του κατά πόσο ο αλτρουισμός είναι αποτέλεσμα της φύσης ή της ανατροφής είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα στο χώρο της ψυχολογίας.

Μια ομάδα ψυχολόγων από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ διεξήγαγε μια σειρά πειραμάτων, τα οποία έδειξαν ότι ο αλτρουισμός σχετίζεται με παράγοντες του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται κανείς και πως δεν είναι κάτι με το οποίο γεννιέται κανείς.

Σιγκαπούρη: Μάθε γονιέ μου γράμματα για να βοηθήσεις το παιδί σου

Μια τάση γνωρίζει άνθηση στη Σιγκαπούρη, όπου οι γονείς παρακολουθούν φροντιστήρια, προκειμένου να φρεσκάρουν (ή να μάθουν από την αρχή) μαθηματικά, ώστε να είναι σε θέση να βοηθήσουν τα παιδιά τους στο διάβασμα.

Δημοτικά σχολεία με ύλη... Πανεπιστημίου - Νευρική κρίση για μαθητές και δασκάλους

Της Xαράς Kαλημέρη στην Ημερησία

Yπερφορτωμένα, με λεπτομέρειες άχρηστες και ύλη η οποία σε πολλά σημεία είναι δυσνόητη και ταιριάζει σε μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας, είναι πολλά βιβλία του δημοτικού σχολείου.

«Σπαζοκεφαλιά» όχι μόνο για τους μαθητές, αλλά ακόμη και για έμπειρους εκπαιδευτικούς είναι τα μαθηματικά της E΄ τάξης, η Iστορία της Στ΄ τάξης και τα Mαθηματικά της B΄ τάξης δημοτικού των οποίων η ύλη είναι τόσο εκτεταμένη και πυκνή που οι ώρες του ωρολογίου προγράμματος δεν επαρκούν για την κάλυψή της.

Τα 7 οφέλη της μουσικής στην ανάπτυξη των παιδιών

Η μουσική εκπαίδευση μπορεί να μην είναι υποχρεωτική στα δημόσια σχολεία αλλά ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητη για τα παιδιά. Σύμφωνα με μια καινούρια έρευνα που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιου του Vermont, η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου μπορεί να βελτιώσει την προσοχή των παιδιών, τον συναισθηματικό έλεγχο αλλά και να μειώσει το άγχος . Οι ψυχίατροι και οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι η μουσική έχει 6 σημαντικά οφέλη για τα παιδιά:

Πώς το παιχνίδι βοηθά τα παιδιά και στα μαθήματα

Μέχρι σήμερα ξέραμε πως το παιχνίδι δεν βοηθά τις επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο επειδή δεν τα αφήνει να διαβάσουν. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων έρχεται να ανατρέψει αυτή τη θεωρία δεκαετιών. 

Πρόσωπο: Nathan Mattick

Η Αγγλία είναι μια χώρα που κυριολεκτικά προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους και το αποδεικνύει για ακόμα μια φορά, αφού πρόσφατα έδωσε την ευκαιρία σε έναν 19χρονο νέο με Εγκφαλική Παράλυση να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα, να γίνει Επίσημος Διαιτητής Ποδοσφαίρου, αν και για να κινηθεί χρειάζεται αναπηρικό αμαξίδιο!!

Πρόκειται για τον Nathan Mattick, 19χρονών, φοιτητή στο National Star College, ο οποίος είναι επίσημος διαιτητής ποδοσφαίρου και διευθύνει αγώνες και τουρνουά στην τοπική ένωση του Gloucestershire. 

Τα κατοικίδια βελτιώνουν τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών με αυτισμό

Ένα κατοικίδιο μέσα στην οικογένεια μπορεί να ωφελήσει τα παιδιά με πολλούς τρόπους, αφού βοηθά στο να παραμένουν τα παιδιά δραστήρια, να δημιουργήσουν συναισθήματα αποδοχής και κατανόησης προς τους άλλους (ενσυναίσθηση), χτίζει την αυτοπεποίθηση και καλλιεργεί το συναίσθημα της υπευθυνότητας. Ειδικά για τα παιδιά που πάσχουν από αυτισμό, τα σκυλιά μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα «κοινωνικό μπαστουνάκι» που βοηθά το παιδί να γίνει πιο δεκτικό και να έχει αυτοπεποίθηση όταν συναναστρέφεται με τους γύρω του.

3 παραστάσεις με θέμα την υγεία

Μία γαμήλια τούρτα γίνεται το όπλο της Δόνας Τερηδόνας, η αϋπνία έχει σχέδια για τον οργανισμό μας και ένας γρίφος της ενέργειας γίνεται η αφορμή να ξανασκεφτούν τα παιδιά τη διατροφή τους. Όλα αυτά σε τρεις παιδικές παραστάσεις που έχουν στόχο να μυήσουν τα παιδιά στα μυστικά της σωστής διατροφής και να δώσουν ερεθίσματα ώστε να ακολουθήσουν υγιεινές συνήθειες.