Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Αστυνομικοί, πυροσβέστες και τραυματιοφορείς μαθαίνουν για τα άτομα με αυτισμό

Καθώς περισσότερες δραστηριότητες και ευκαιρίες ένταξης γίνονται διαθέσιμες για τα άτομα με αυτισμό, αυξάνεται ο κίνδυνος να παρεξηγηθούν ή να αντιμετωπιστεί με λανθασμένο/ μη κατάλληλο τρόπο ο συγκεκριμένος πληθυσμός από τους αστυνομικούς (ή τους υπόλοιπους που προσεγγίζουν πρώτοι τα άτομα σε έκτακτες καταστάσεις) λόγω άγνοιας για τη διαταραχή αυτή και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να επιμορφώνονται οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι τραυματιοφορείς κοκ για τον αυτισμό και τις πρακτικές που πρέπει να χρησιμοποιούν προκειμένου να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες αντιδράσεις σε περίπτωση που κάποιο άτομο με αυτισμό βρεθεί σε κίνδυνο. 

Η τηλεόραση ακόμα πρώτη για τα παιδιά

ΣΙΔΝΕΪ. Απ’ όλες τις οθόνες που κατακλύζουν τα παιδικά δωμάτια και διεκδικούν την προσοχή των ανηλίκων (τηλεόραση, υπολογιστής, κινητό κ.ά.) τα παιδιά συνεχίζουν να προτιμούν -και μάλιστα με διαφορά- την τηλεόραση, σύμφωνα με μία νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα. Η μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι τα κορίτσια «κολλάνε» περισσότερες ώρες σε σχέση με τα αγόρια μπροστά σε κάποια οθόνη. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το μέγιστο των δύο ωρών τη μέρα μπροστά σε μία οθόνη, που εδώ και χρόνια αποτελεί τη σύσταση των ειδικών, στην εποχή μας πολύ εύκολα καταστρατηγείται από τα παιδιά, ιδίως από τα κορίτσια.

Επιχειρηματικότητα και εκπαίδευση

Η επιχειρηματικότητα είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομίας. Επομένως, η απόκτηση γνώσεων σε αυτόν τον τομέα δεν υπήρξε ποτέ πιο σημαντική. Κάποια πρότζεκτς δίνουν την ευκαιρία της πρακτικής εξάσκησης.

Ουγκάντα: Αυτοπεποίθηση μέσω της επιχειρηματικής εκπαίδευσης

Λίγο έξω από την πόλη Καμπάλα, στην Ουγκάντα, βρίσκεται το εκπαιδευτικό κέντρο «Stand Tall». Το δημοτικό σχολείο του προσφέρει στους 70 μαθητές του, οι οποίοι προέρχονται από τα πιο φτωχά στρώματα, επιχειρηματική αγροτική εκπαίδευση.

Μέσω της μεθόδου αυτής, οι νέοι έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν επιχειρηματικές και διοικητικές δεξιότητες, οι οποίες αυξάνουν εκθετικά τις πιθανότητές τους για επαγγελματική αποκατάσταση.

Οι γονείς που βλέπουν ταινίες με σκηνές σεξ και βίας απευαισθητοποιούνται

Πολλοί πιστεύουν πως οι ταινίες και οι τηλεοπτικές σειρές που περιέχουν πολλές σκηνές βίας σεξ και βίας είναι ακατάλληλες για παιδιά και εφήβους. Σωστά. Μια νέα μελέτη όμως Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως βλάπτονται και οι γονείς που παρακολουθούν συχνά και συστηματικά τέτοιες ταινίες και σειρές. 

Εκπαίδευση: Τι πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι για την κατηγορία 10%

Απόφοιτοι του 2013 και 2014 μπορούν να διεκδικήσουν μια θέση εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ χωρίς νέα εξέταση με την κατηγορία 10%. Οι θέσεις που αντιστοιχούν στο 10% του αριθμού εισακτέων κατανέμονται στους αποφοίτους του έτους 2013 σε ποσοστό 40% και στους αποφοίτους του έτους 2014 σε ποσοστό 60%.

Το multitasking βλάπτει τον… εγκέφαλο!

Στην εποχή μας κατά την οποία γινόμαστε κυριολεκτικά χίλια κομμάτια, ανάμεσα σε επαγγελματικές, κοινωνικές και... διαδικτυακές υποχρεώσεις, ο εγκέφαλός μας καλείται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πάντων... χθες! Με τους ρυθμούς της καθημερινότητας να καλπάζουν σε ιλιγγιώδεις ταχύτητες, τα «έξυπνα» κινητά και οι εύχρηστες ηλεκτρονικές συσκευές έχουν δημιουργήσει μια ζωή hi-tech που δεν «κοιμάται» ποτέ. Τα e-mail ταξιδεύουν όλες τις ώρες, τα μηνύματα δεν γνωρίζουν χρονικούς περιορισμούς, τα social media «βράζουν» τη σούπα τού τώρα και οι χρήστες ναυαγούν στην τρικυμία των διαρκών ενημερώσεων πάσης φύσεως.

Βάζω «πράσινους» στόχους

Φέτος θα φορεθούν πολύ οι λέξεις «μειώνω», «υποστηρίζω», «ενημερώνομαι». Γι’ αυτό ψάξαμε να βρούμε τους πιο απλούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλοι μας αυτές τις τρεις λεξούλες. Μειώνω την κατανάλωση ενέργειας: Τι πιο απλό από το να σβήνουμε τα φώτα που καίνε άσκοπα ή να βγάζουμε από την πρίζα την τηλεόραση ή τον υπολογιστή; Να τοποθετήσουμε λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας;

Πώς να επιβιώσετε την «ώρα του παιδιού»

Είναι αυτές οι ώρες της ημέρας που κάθε μαμά φοβάται - μεταξύ περίπου 4 και 8 το απόγευμα - όταν τα παιδιά γίνονται πιο άτακτα, θορυβώδη και γκρινιάρικα.

Ένας υπνάκος αυτές τις ώρες είναι ό,τι πρέπει βέβαια αλλά επειδή δεν έρχεται κατά παραγγελία τι μπορεί να κάνει αυτές τις ώρες μια κουρασμένη μαμά; Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές, διατηρήστε την ψυχραιμία σας και η δυσκολότερη στιγμή της ημέρας με τα ζωηρά παιδάκια σας θα περάσει ανέπαφα.

Κανένα παιδί δεν είναι ίδιο…

Γονικές πρακτικές βάσει της ιδιοσυγκρασίας του παιδιού
Οι γονείς πρέπει να χρησιμοποιούν πρακτικές λαμβάνοντας υπόψη τον χαρακτήρα του παιδιού

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ που αναστατώνονται εύκολα από τα εξωτερικά ερεθίσματα ωφελούνται από γονικές πρακτικές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από έντονη προστασία, καθοδήγηση, επίβλεψη και σταθερό έλεγχο

Ελλειψη χώρων και υποδομών για ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες

Εγκλωβισμένα παραμένουν δεκάδες ασυνόδευτοι, ανήλικοι μετανάστες - κυρίως από το Αφγανιστάν και τη Συρία - περιμένοντας το «πράσινο φως» από το ΕΚΚΑ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τις ευάλωτες ομάδες) για να εισέλθουν σε μια από τις δομές φιλοξενίας που λειτουργούν στη χώρα μας. Μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει ημέρες, εβδομάδες αλλά και μήνες. Έως τότε κρατούνται σε εγκαταστάσεις της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες η ζήτηση για μια θέση στις δομές μπορεί να είναι έως και 2,5 φορές μεγαλύτερη από την προσφορά.