Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Διδάσκοντας σε άτομα με Αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας.

- Τα άτομα με αυτισμό δυσκολεύονται πολύ στο τομέα των οργανωτικών δεξιοτήτων, ανεξάρτητα από την ευφυΐα και την ηλικία τους. Ακόμα και ένας άριστος μαθητής με αυτισμό που έχει φωτογραφική μνήμη μπορεί να μην θυμάται να φέρνει μολύβι στην τάξη ή να μην θυμάται την προθεσμία που έχουν για την παράδοση των εργασιών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η βοήθεια πρέπει να του παρέχεται με όσο το δυνατόν λιγότερο περιοριστικό τρόπο. Μια στρατηγική θα μπορούσε να είναι μια φωτογραφία ενός μολυβιού κολλημένη πάνω στο τετράδιο προκειμένου να μην το ξεχνάει ή να του υπενθυμίζουμε πότε πρέπει να παραδόσει τις εργασίες που έχει για το σπίτι. Πάντα να επαινείτε και να επιβραβεύετε τον μαθητή όταν θυμάται κάτι που στο παρελθόν ξεχνούσε. Ποτέ μην τον προσβάλλετε ή τον μαλώνετε όταν δεν τα καταφέρνει. Ένα κήρυγμα για αυτό το πράγμα όχι μόνο δεν θα βοηθήσει, αλλά μπορεί να κάνει το πρόβλημα πιο έντονο. Ίσως να αρχίσει να πιστεύει ότι δεν μπορεί να θυμάται να κάνει κάτι. 

«Φοβάμαι»: το παιδί και οι φοβίες του

Ο φόβος είναι ένα οικουμενικό συναίσθημα που κινητοποιεί τον άνθρωπο να αντιδράσει σε μια αληθινή εξωτερική απειλή. Οταν όμως ο φόβος αυτός είναι αδικαιολόγητος και δυσανάλογος, τότε περιγράφει μια παθολογική φοβία.

Τι πρέπει να προσέχετε στις αποκριάτικες στολές των παιδιών;

Για τις αποκριάτικες στολές των παιδιών μας, πρέπει να τηρούμε όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, που ισχύουν για τα παιδικά ρούχα, όπως ενημερώνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ):

Αποκριάτικη Κυριακή στο Μουσείο Πειραμάτων

Το Μουσείο Πειραμάτων περιμένει μικρούς αλλά και μεγάλους την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου να γιορτάσουν τις Απόκριες, όπου τα πολύχρωμα μπαλόνια, οι σερπαντίνες κι ο χαρτοπόλεμος θα αλλάξουν χρήση και στα χέρια των παιδιών θα γίνουν υλικά για πειράματα.

Πρόγραμμα ασφαλούς χρήσης ανελκυστήρων για παιδιά

Γονείς και δάσκαλοι θα εκπαιδευτούν δωρεάν από εθελοντές-εργαζομένους της εταιρίας, ώστε στη συνέχεια να εκπαιδεύσουν, με τη σειρά τους, παιδιά ηλικίας 6-12 ετών στην ασφαλή χρήση ανελκυστήρων και κυλιόμενων κλιμάκων.

Tablet και smartphones επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου των μικρών παιδιών

Όλο και περισσότεροι γονείς χρησιμοποιούν τους υπολογιστές - ταμπλέτες και τα «έξυπνα» κινητά, αντί για την τηλεόραση όπως έκαναν κάποτε, προκειμένου να κρατούν απασχολημένα τα μικρά παιδιά τους.

Ωτίτιδες. Προβλήματα λόγου στα παιδιά όταν είναι συχνές

Γράφει η Κάκια Πετεινού, Λογοπαθολόγος στο paidiatros.com

Πολλά παιδιά κατά τη διάρκεια της βρεφικής και της νηπιακής ηλικίας παρουσιάζουν συχνές μολύνσεις του μεσαίου αυτιού (ωτίτιδες). Τις περισσότερες φορές οι μολύνσεις αυτές προκαλούν τη συσσώρευση παχύρευστου υγρού στο μεσαίο αυτί με αποτέλεσμα την παρουσία εκκριτικής μέσης ωτίτιδας (ΕΜΩ) ή το “glue ear”. Το υγρό παρουσιάζεται και στα δύο αυτιά ταυτόχρονα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η πάθηση αυτή ΔΕΝ συνοδεύεται από πόνο γι’ αυτό και έχει χαρακτηριστεί ως «ο ύπουλος σιωπηρός εχθρός». Η συχνότητα της ωτίτιδας κυμαίνεται γύρω στο 15-20% σε παιδιά ηλικίας 0-2 ετών και αυξάνεται κατακόρυφα στο 40% στην ηλικία 3-4 ετών (Paradise, 1997; Rosenfield, 2005).

Δεκάδες χιλιάδες παιδιά εξαφανίζονται το χρόνο στην Τουρκία

Τέσσερις χιλιάδες παιδιά «εξαφανίζονται» κάθε μήνα στην Τουρκία, αποκαλύπτει ανακοίνωση κυβερνητικού οργανισμού για την προστασία της οικογένειας. Αναφέρεται επίσης ότι από τον περασμένο Οκτώβριο ως το τέλος Ιανουαρίου 2015 η αστυνομία "ανακάλυψε" συνολικά 2.600 άτομα τα οποία είχαν στο παρελθόν καταχωρηθεί ως «εξαφανισμένα».

2ο επιστημονικό συνέδριο πανελλήνιας ένωσης σχολικών συμβούλων

Η Πανελλήνια Ένωση Σχολικών Συμβούλων (Π.Ε.Σ.Σ) ανακοινώνει τη διοργάνωση του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη στις 27-29 Μαρτίου 2015, με θέμα «Εκπαιδευτικές πολιτικές για το σχολείο του 21ου αιώνα». Οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξαχθούν στους χώρους του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Περισσότερες πληροφορίες εδώ