Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

"Ελένη" του Ευριπίδη και Asperger: μια μεγάλη πρόκληση (ή Ο εφιάλτης της Ελένης)

Η Ελένη του Ευριπίδη, τα αρχαία από μετάφραση της Γ’ Γυμνασίου, θεωρείται από την πλειοψηφία των μαθητών εύκολο μάθημα. Ιδίως σε σύγκριση με τα αρχαία από το πρωτότυπο, αφού μέσα στο κείμενο που δίνεται στους μαθητές υπάρχουν όλες σχεδόν οι πληροφορίες που χρειάζεται για να απαντήσει κανείς στις περισσότερες ερωτήσεις που θα του γίνουν. Αρκεί να έχει διαβάσει το κείμενο, να έχει καταλάβει το νόημά του και να έχει ασχοληθεί λίγο με τα σχόλια και τις ερωτήσεις του βιβλίου. Τα πράγματα όμως δεν είναι πάντα έτσι απλά, ιδίως για κάποιους μαθητές με Σύνδρομο Asperger. 

Δράσεις κατά του ρατσισμού σε σχολεία απομακρυσμένων περιοχών

Πολιτιστικό πρόγραμμα σε σχολεία απομακρυσμένων περιοχών με σκοπό την καταπολέμηση των διακρίσεων, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και την ενημέρωση-ευαισθητοοποίηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων πραγματοποιεί ο πολυπολιτισμικός θίασος ΑΝΑΣΑ.

Γιατί τα παιδιά είναι τόσο αδέξια;

Σίγουρα ένα παιδί που τρέχει και παίζει σε μια παιδική χαρά ή έναν παιδότοπο... ακόμα και στην αυλή του σπιτιού, είναι πολύ πιθανό να πέσει και να χτυπήσει. Γιατί όμως είναι τα παιδιά πιο αδέξια κι άρα επιρρεπή σε ατυχήματα; Μια νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων μας δίνει την απάντηση.

Έγραψαν βιβλίο για να σωθούν

Τέσσερα αδέλφια από το Αφγανιστάν, ηλικίας 6 ως 12 χρόνων, έγραψαν ένα βιβλίο για την οδύσσεια που έζησαν στο μακρύ ταξίδι από την πατρίδα τους μέχρι τη Μυτιλήνη και με τα χρήματα που μάζεψαν, πουλώντας το στους κατοίκους και τους τουρίστες του νησιού, κατάφεραν να αποφυλακίσουν τον πατέρα τους, ο οποίος έμεινε έναν χρόνο στις ελληνικές φυλακές κατηγορούμενος για παράνομη διακίνηση μεταναστών και παράλληλα να εξασφαλίσουν τα εισιτήρια για τη Γερμανία.

Πώς θα λειτουργήσουν τα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία

Την εγκύκλιο με την οποία καθορίζεται η λειτουργία των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2015-2016 εξέδωσε το Υπουργείο Παιδειας
Διαβάστε την στον ιστότοπο www.dikaiologitika.gr

Συμβουλευτική υποστήριξη παιδιών με διαβήτη μέσω του προγράμματος «ΖΩ»

Τα πρόγραμμα Διατροφικών Συμβουλών «ΖΩ» του club προνομίων για άτομα με διαβήτη «Χαράζω» προσαρμόζεται στις απαιτήσεις μαθητών, γονέων και δασκάλων και τη νέα σχολική χρονιά.

Το πρόγραμμα «ΖΩ» υποστηρίζεται καθημερινά από ειδικούς επιστήμονες και προσφέρει χρήσιμη ενημέρωση στα άτομα με διαβήτη, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Είναι ένα πρόγραμμα ειδικά προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων που ακολουθούν θεραπεία με ινσουλίνη, παρέχοντας απαραίτητες συμβουλές, πλούσιο ενημερωτικό υλικό, αλλά και διαδικτυακά σεμινάρια. 

Εγγραφές καταρτιζομένων στα Δ.ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι επιθυμούν να εγγραφούν και να παρακολουθήσουν μαθήματα κατάρτισης στις παρακάτω ειδικότητες, να καταθέσουν αίτηση εγγραφής στο Δ.Ι.Ε.Κ. Ειδικής Αγωγής της επιλογής τους:

Μάθημα σε εικονική πραγματικότητα

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, συμμετέχει στην ανάπτυξη εικονικού περιβάλλοντος πόλης μέσα από το οποίο μαθητές και φοιτητές μπορούν να αναπτύσσουν δεξιότητες σε θετικές επιστήμες, μαθηματικά, και τεχνολογία.

Πρόσωπο: Kanya Sesser

Η Kanya Sesser γεννήθηκε χωρίς πόδια, αλλά παρά την αναπηρία της ζει μια ζωή ζηλευτή και κάνει πολύ επιτυχημένη καριέρα. Σήμερα η ιστορία της κάνει το γύρο του ίντερνετ μετά από μια συνέντευξη που έδωσε και γίνεται έμπνευση για χιλιάδες ανθρώπους. 

Εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης ξεκίνησαν ήδη από το 1996. Σχεδιάζονται και υλοποιούνται από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου και προσφέρονται εντελώς δωρεάν στους μαθητές. Το κόστος της προετοιμασίας και της υλοποίησής τους βαρύνει εξ ολοκλήρου την οργανώτρια Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών.