Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Συμβουλές για να βοηθήσετε τα παιδιά με αχρωματοψία στην τάξη σας.

Η αχρωματοψία/δυσχρωματοψία είναι ένα από τα θέματα που μέχρι σήμερα δεν έχουν απασχολήσει την εκπαιδευτική κοινότητα. Ελάχιστοι εκπαιδευτικοί μπορούν να αναγνωρίσουν την ύπαρξη προβλήματος στην αντίληψη των χρωμάτων και να προσαρμόσουν την διδασκαλία τους αλλά και τη σχολική καθημερινότητα στην ειδική αυτή εκπαιδευτική ανάγκη. Τι είναι όμως πραγματικά η αχρωματοψία και τι μπορούμε να κάνουμε στην τάξη;

Δωρεάν ηλεκτρονικά παιχνίδια για τυφλά παιδιά

Η τρίλιζα, το τένις και ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι, είναι τα τρία ηλεκτρονικά παιχνίδια για τυφλά παιδιά, που υλοποιούνται στο πλαίσιο του έργου LEAP (Listen-Learn-Play).

Το έργο αναπτύσσει μια σειρά ηλεκτρονικών ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών παιχνιδιών για μερικώς βλέποντα και τυφλά παιδιά. Πρόκειται για μια συνεργασία της SciFY, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, του τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και του CafeBabel.

Σε 26 χώρες τα περισσότερα ανήλικα κορίτσια παντρεύονται αντί να πηγαίνουν σχολείο

Τα κορίτσια είναι πιθανότερο να έχουν παντρευτεί πριν συμπληρώσουν τα δεκαοκτώ τους χρόνια παρά να φοιτούν σε δευτεροβάθμιο σχολείο σε 26 χώρες του κόσμου, στοιχείο που μια διεθνής φιλανθρωπική οργάνωση χαρακτήρισε την Παρασκευή «ιδιαίτερα ανησυχητικό». 

Yπέροχες φωτογραφίες δείχνουν πόσο γεμάτα χαρά και αγάπη είναι τα παιδιά με Σύνδρομο Down

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η φωτογράφος από το Ρόουντ Άιλαντ Λόρα Κίλγκους, προσέφερε δωρεάν φωτογραφήσεις σε παιδιά με Σύνδρομο Down και στις οικογένειές τους.

Δουλεύοντας με την Down Syndrome Society of Rhode Island , η Κίλγκους συνάντησε και φωτογράφησε πολλά παιδιά. Την 1η Οκτωβρίου, βοήθησε στην έναρξη του Μήνα Ενημέρωσης για το Σύνδρομο Down, εκθέτοντας τις φωτογραφίες της στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Warwick.

«Ρεσάλτο» στην Playmobil για ρατσιστική μινιατούρα σε πειρατικό

Έντονη κριτική δέχεται τις τελευταίες ώρες μέσω διαδικτύου η Playmobil, μετά από την ανάρτηση μιας μητέρας στη σελίδα της εταιρείας στο facebook, με την οποία κατηγορεί την παιχνιδοβιομηχανία για ρατσισμό.

Οι εκπαιδευτικοί της άγονης γραμμής

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς - ή και μερικές εβδομάδες αργότερα - αφήνουν πίσω οικογένειες και φίλους, προκειμένου να μπουν στις σχολικές αίθουσες κάποιου απομακρυσμένου χωριού ή κάποιου μικρού νησιού της άγονης γραμμής. Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί - κυρίως αναπληρωτές - στελεχώνουν τα σχολεία των παραμεθόριων περιοχών, διδάσκοντας στους λιγοστούς μαθητές.

Η ένδειξη για θέση αναπήρων δεν είναι απλά μια πινακίδα

Μια έξυπνη και στοχευμένη καμπάνια, κάποιες φορές μπορεί να κάνει περισσότερα απ' ότι η ανθρώπινη κοινή λογική. Όταν ο οδηγός δεν μπορεί να κατανοήσει και να σεβαστεί ανάλογα μια πινακίδα θέσης αναπήρων και πάει να παρκάρει, εκεί αναλαμβάνουν δράση τα ολογράμματα του διαφημιστικού πρακτορείου Bird Strategy σε συνεργασία με την οργάνωση που υπερασπίζεται τα δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες, Dislife.

Ψηφιακή επανάσταση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Από το Pac-Man, το Super Mario και το Tetris μέχρι το «Gravity» και το «Inception», από την Björk μέχρι τον will.i.am των Black Eyed Peas, από τον Στιβ Τζομπς και τον Στιβ Βόζνιακ μέχρι την Επαυξημένη Πραγματικότητα και τη βιομηχανική επανάσταση του 3D printing, η πρωτοποριακή έκθεση «Digital Revolution» («Ψηφιακή Επανάσταση») παρουσιάζει την επίδραση της ψηφιακής τεχνολογίας στην εξέλιξη των Τεχνών, του ντιζάιν, της μουσικής, της μόδας, του κινηματογράφου και των videogames.

Τα παιδιά στο Τόκιο κυκλοφορούν μόνα τους από 3 ετών και κανείς δεν ανησυχεί

Στην Ιαπωνία το να βλέπεις μικρά παιδιά στο μετρό εντελώς μόνα τους ή και σε παρέες είναι μια πολύ συνηθισμένη εικόνα. Ντυμένα με τις σχολικές τους στολές και με την τσάντα στην πλάτη, 6χρονα γιαπωνεζάκια πηγαινοέρχονται στους δρόμους του Τόκιο, χρησιμοποιώντας τα μέσα μεταφοράς ανάμεσα σε ορδές ενηλίκων που δεν δείχνουν καμία μα καμία έκπληξη στο θέαμα. 

Η απίστευτη ιστορία με το «Κωσταλέξι» της Γαλλίας - Πώς το 8χρονο παιδί έμεινε έγκλειστο επί τρία χρόνια

Έγκλειστο και απομονωμένο στο ανθυγιεινό περιβάλλον ενός διαμερίσματος στην ανατολική Γαλλία για τρία ολόκληρα χρόνια, χωρίς να πηγαίνει σχολείο και εγκαταλελειμμένο στη μοίρα του, ένα αγοράκι ηλικίας σήμερα 8 ετών υπήρξε το θύμα ενός θυελλώδους διαζυγίου σε μια υπόθεση που συγκλονίζει την χώρα.