Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Τεχνολογία και smartphones θα εκπαιδεύσουν τα παιδιά-πρόσφυγες

Με crowdfunding επιδιώκει να συγκεντρώσει 75.000 δολάρια η οργάνωση Aliim, προκειμένου να εκπαιδεύσει 250 παιδιά με το πιλοτικό της πρόγραμμα, που θα προσφέρει την ευελιξία που χρειάζονται οι πρόσφυγες που συνεχώς μετακινούνται.

Καθώς περισσότεροι πρόσφυγες ταξιδεύουν στην Ευρώπη και έχουν εκτοπιστεί από τις συρράξεις στη Μέση Ανατολή, πολλές οργανώσεις προσπαθούν να λύσουν ένα σημαντικό πρόβλημα: Πώς να εκπαιδεύσουν χιλιάδες παιδιά-πρόσφυγες.

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου: Μια ημέρα με τα παιδιά μου στα βιβλιοπωλεία!

Έξι ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία παίρνουν την πρωτοβουλία να γιορτάσουν και στην Ελλάδα μία ημέρα αφιερωμένη στους γονείς, τα παιδιά και τα βιβλιοπωλεία. Η ημέρα λέγεται «Take your child to the bookshop day”, και έρχεται από τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία στις Η.Π. Α, απ’ όπου και ξεκίνησε η ιδέα.

Η Κάρμεν Ρουγγέρη σκηνοθετεί την Ιλιάδα για παιδιά

Πως αποφασίσατε να κάνετε την Ιλιάδα, παράσταση για παιδιά;
«Δεν είναι η πρώτη φορά. Και τα δύο έπη του Μεγάλου μας ποιητή είναι μέσα στο ρεπερτόριο μας. Η Ιλιάδα και η Οδύσσεια διδάσκεται στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο. Είναι απόλυτα μελετημένες και τεκμηριωμένες οι παραστάσεις μας ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά. Βλέποντας τους Ομηρικούς ήρωες να ζωντανεύουν σίγουρα το μάθημα θα γίνει πιο ευχάριστο και πιο εύκολο. Και ακόμα ίσως η παράσταση δώσει το ερέθισμα, ώστε να πάρει το παιδί το βιβλίο στο χέρι και να διαβάσει περισσότερα. Πιστεύω και το τονίζω το θέατρο που απευθύνεται στα παιδιά πρέπει να είναι πηγή γνώσης».

Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για το σεξ;

Η Στέλλα Σμπώκου, Κοινωνιολόγος - Ψυχολόγος, Εθελόντρια στο "Μαζί για το παιδί", αναφέρει στο Υγείαonline.gr, με ποιους τρόπους θα πρέπει να εξηγήσουν οι γονείς στο παιδί τους τα θέματα που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα. 

Είναι καλό οι γονείς να ξεκινούν συζητήσεις για το σεξ και τη σεξουαλικότητα αρκετά νωρίς, καθώς τα παιδιά από μικρά είναι περίεργα να μάθουν για το σώμα τους και πώς αυτό αλλάζει όσο μεγαλώνουν (π.χ. γιατί τα κοριτσάκια και τα αγοράκια διαφέρουν μεταξύ τους, πώς ονομάζονται τα μέρη του σώματός τους, κ.α.). 

Barbie «κατάσκοπος» απειλεί το απόρρητο των παιδιών

Το νέο μοντέλο της παγκοσμίως δημοφιλούς κούκλας Barbie, με την ονομασία Hello Barbie, περιλαμβάνει τεχνλογία Wi-Fi και ενσωματωμένο μικρόφωνο που μπορεί να καταγράψει οποιοδήποτε ήχο ή συνομιλία ακούγεται εντός της εμβέλειάς της. 

Ένα στα τέσσερα παιδιά ζει στα όρια της φτώχειας στην Ευρώπη

Ένα στα τέσσερα παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε την προηγούμενη εβδομάδα ψήφισμα, με 569 ψήφους υπέρ, 77 κατά και 49 αποχές, με το οποίο ζητά να αυξήσουν τα κράτη μέλη την υποστήριξη και τα κοινωνικά δικαιώματα που απευθύνονται στα παιδιά και να προωθήσουν εργατική νομοθεσία, που να εξασφαλίζει τα κοινωνικά δικαιώματα και την ασφάλιση των οικογενειών.

Στα άδυτα των εργοστασίων του Μπαγκλαντές: Εκεί όπου παιδιά, για 0,28 ευρώ την ημέρα, ράβουν τα τζιν που φοράμε εμείς στη Δύση

Από το πρωί μέχρι το βράδυ, μέσα σε χώρους εργοστασίων, ανάμεσα σε ρούχα και ραπτομηχανές, παιδιά εργάζονται σκληρά, ράβοντας ετικέτες για τα ρούχα της Δύσης, παίρνοντας το ελάχιστο μεροκάματο. Αυτή είναι η ζωή των παιδιών του Μπαγκλαντές, που δουλεύουν σκληρά για 0,28 ευρώ την ημέρα.

Η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα συλλογής πληροφοριών για την υγεία των παιδιών

Το Ινστιτούτο Prolepsis συμμετέχει ως εθνικός εκπρόσωπος στο νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα MOCHA – Models of Child Health Appraised. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2015, είναι διάρκειας 3 ετών και υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Έρευνας και Καινοτομίας – Ορίζοντας 2020 (Horizon 2020). Συντονιστής του προγράμματος, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Horizon 2020, είναι το Imperial College στο Λονδίνο, ενώ συμμετέχουν 19 επιστημονικοί οργανισμοί από 10 ευρωπαϊκές χώρες, την Αυστραλία, την Ελβετία και τις ΗΠΑ.

Χριστουγεννιάτικα μπαζάρ από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Για μια ακόμα χρονιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διοργανώνει τα χριστουγεννιάτικα μπαζάρ του και καλεί τον κόσμο να τα επισκεφθεί και να στηρίξει το δύσκολο έργο του.

Μικροί και μεγάλοι, μπορούν να κάνουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους σε προσιτές τιμές και να χαρίσουν χαμόγελα στους φίλους και την οικογένειά τους αλλά και στα παιδιά που στηρίζει ο οργανισμός.

3o Πανελλήνιο Συνέδριο Γνωσιακών - Συμπεριφοριστικών Προσεγγίσεων σε Παιδιά και Εφήβους

Το Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς (Τμήμα Θεραπειών Παιδιών και Εφήβων) διοργανώνει το 3o Πανελλήνιο Συνέδριο Γνωσιακών - Συμπεριφοριστικών Προσεγγίσεων σε Παιδιά και Εφήβους από 1 έως 3 Απριλίου 2016 στην Αθήνα.

Ιταλία: Διευθυντής σχολείου ματαιώνει τα Χριστούγεννα

Ο διευθυντής του σχολείου Γκαροφάνι, λίγο έξω από το Μιλάνο, αποφάσισε να ματαιώσει το χριστουγεννιάτικο κονσέρτο του σχολείου «για να μην προσβάλει τους μη -χριστιανούς μαθητές του σχολείου» όπως εξήγησε στην ανακοίνωσή του.