Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Πόσα πρόσθετα σάκχαρα μπορούν να καταναλώνουν τα παιδιά;

Τα παιδιά και οι έφηβοι δεν θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από έξι κουταλάκια του γλυκού πρόσθετων σακχάρων την ημέρα, συμβουλεύει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία σε σύσταση που δημοσιεύει στο επιστημονικό έντυπο Circulation

Με τον όρο «πρόσθετα σάκχαρα» εννοούμε την ζάχαρη, την φρουκτόζη και το μέλι, καθώς και άλλες γλυκαντικές ουσίες που εμπεριέχουν τα κατεργασμένα και προπαρασκευασμένα τρόφιμα και αναψυκτικά, ή που προστίθενται στο φαγητό κατά την κατανάλωσή του, ή τέλος αυτά που καταναλώνονται και μεμονωμένα. 

«Για τα περισσότερα παιδιά, ο περιορισμός της ημερήσιας κατανάλωσης στα έξι κουταλάκια του γλυκού είναι ένας εφικτός και υγιεινός στόχος» εξηγεί η συγγραφέας της νέας κατευθυντήριας οδηγίας Δρ Μίριαμ Βος, επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Emory της Ατλάντα. 

Βάσει της νέας οδηγίας τα παιδιά κάτω των δύο ετών δεν θα πρέπει να καταναλώνουν καθόλου τρόφιμα και αναψυκτικά με πρόσθετα σάκχαρα. Ενώ, τα παιδιά και οι έφηβοι δύο έως 18 ετών δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 226 γραμμάρια πρόσθετων σακχάρων την εβδομάδα, μέσω της κατανάλωσης σακχαρωδών ροφημάτων. 

Η γνωμοδοτική επιτροπή της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας εξέτασε όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για τις επιδράσεις των πρόσθετων σακχάρων στην παιδική υγεία και διαπίστωσε ότι η αυξημένηκατανάλωση τους μπορεί να συντελέσει στην εκδήλωση υπέρτασης, παχυσαρκίας και διαβήτη, παθήσεις που με τη σειρά τους αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. 

«Τα παιδιά που τρώνε τροφές πλούσιες σε πρόσθετα σάκχαρα τείνουν να κάνουν λιγότερο υγιεινή διατροφή, με χαμηλή περιεκτικότητα σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και γαλακτοκομικά προϊόντα με λίγα λιπαρά που κάνουν καλό στην καρδιακή υγεία» σημειώνει η Δρ Βος. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, επικρατεί ασάφεια και επιστημονική διχογνωμία σχετικά με την ποσότητα των πρόσθετων σακχάρων που μπορεί να καταναλώνει με ασφάλεια ένα παιδί. Κι έτσι, τα πρόσθετα σάκχαρα παραμένουν το συχνότερο πρόσθετο σε τρόφιμα και ποτά, ενώ η κατανάλωσή τους από τον παιδικό πληθυσμό παραμένει υψηλή. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ ένα παιδί καταναλώνει τριπλάσια ποσότητα πρόσθετων σακχάρων από την συνιστώμενη. 

Στις ΗΠΑ από τον Ιούλιο του 2018 όλα τα είδη διατροφής θα πρέπει να αναγράφουν την ποσότητα των πρόσθετων σακχάρων που περιέχουν στην ετικέτα με τα διατροφικά χαρακτηριστικά τους. 

Μαίρη Μπιμπή
Πηγή: health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου