Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Τι δημητριακά να επιλέξω για τα παιδιά μου;

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά τα οποία δεν τρώνε πρωινό έχουν μικρότερη επίδοση στις εργασίες που απαιτούν συγκέντρωση και εγρήγορση και επίσης μοιάζουν πολλές φορές πιο κουρασμένα και νωχελικά.

Σε χώρες όπου τα σχολεία καθιέρωσαν πρόγραμμα προγεύματος για όλα τα παιδιά εντός του σχολείου, οι επιδόσεις των μαθητών παρουσίασαν βελτίωση. Ακόμη, μελέτη έδειξε πως τα παιδιά που κατανάλωναν δημητριακά πρωινού είχαν χαμηλότερο βάρος σε σχέση με το ύψος τους και μικρότερη πιθανότητα να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Τι δημητριακά να επιλέξω για τα παιδιά μου;
Πρόσφατη έρευνα μελέτησε γνωστές μάρκες δημητριακών για παιδιά κατέληξε στο συμπέρασμα πως αρκετές επιλογές, είναι «υπερφορτωμένες» με σάκχαρα, σε ποσοστά υψηλότερα από ενός γλυκίσματος. Εκτός τωννιφάδων βρώμης που δεν έχουν ίχνος επιπρόσθετων σακχάρων, τα δημητριακά προγεύματος για παιδιά έχουν περισσότερη ζάχαρη και νάτριο και λιγότερες φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, από αυτά τα δημητριακά που προορίζονται για ενήλικες.

Η υψηλή κατανάλωση δημητριακών πλούσιων σε σάκχαρα, σχετίζεται με χαμηλή αποδοτικότητα και με έλλειψη προσοχής. Ο γονιός να ελέγχει τις διατροφικές ετικέτες και να επιλέγει αυτά με τα χαμηλότερα ποσοστά σακχάρων και νατρίου.

Να είναι «ολικής άλεσης». Εξ ορισμού χαμηλά σε λιπαρά και υψηλής περιεκτικότητας σε Φυτικές ίνες.

Θυμηθείτε τον κανόνα των πέντε
Τουλάχιστον 5gr Φυτικές Ίνες ανά μερίδα, λιγότερο από 5 gr ζάχαρης.
Αποφύγετε αυτά που περιέχουν υδρογονωμένα έλαια, τεχνητά χρώματα και χημικά συντηρητικά σαν συστατικά
Ένα ισορροπημένο πρωινό γεύμα
1 ποτήρι γάλα ή γιαούρτι με δημητριακά ολικής αλέσεως + 1 φρούτο
1 αυγό, 1-2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως, λίγο τυρί + 1 φρούτο
1 ποτήρι γάλα, 1 κομμάτι σπιτικό κέικ + 1 φρούτο
1 τόστ με γαλοπούλα και τυρί και 1 φρούτο ή 1 ποτήρι φυσικό χυμό

Της Έλενας Τρουλλίδου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος (BSc (Hons.), MSc (Hons.)), με ειδικευση στη Νοσογόνο Παχυσαρκία

Πηγή: mustonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου