Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Επικίνδυνη η έλλειψη ύπνου και στα παιδιά

Τα παιδιά που δεν κοιμούνται επαρκείς ώρες ή έχουν διαταραγμένο ύπνο είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν ψυχικές διαταραχές ως ενήλικες σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η κλινική ψυχολόγος Candice Alfano και ο διευθυντής του Κέντρου ύπνου και Αγχωδών Διαταραχών του Πανεπιστημίου του Χιούστον μελετούν με ποιους τρόπους ο ύπνος και οι διαταραχές ύπνου επηρεάζουν την υγεία, αλλά κυρίως την ψυχική υγεία των παιδιών.

Για να καταλήξουν σε κάποια συμπεράσματα προς το παρόν οι ερευνητές διεξάγουν πειράματα όπου στερούν τον ύπνο σε 50 παιδιά ηλικίας 7-11 ετών.

Τα πρώτα συμπεράσματα του μάλλον … σκληρού πειράματός τους είναι ότι η στέρηση ύπνου επηρεάζει την ψυχική υγεία των παιδιών όχι μόνο προκαλώντας περισσότερα αρνητικά συναισθήματα, αλλά παράλληλα αλλοιώνοντας ακόμη και τις θετικές εμπειρίες. Με άλλα λόγια τα παιδιά που στερούνταν ύπνο δεν έπαιρναν την ίδια ευχαρίστηση με δραστηριότητες που υπό άλλες συνθήκες (υπό συνθήκες κανονικού ύπνου) τους ευχαριστούσαν, ενώ όποια ευχαρίστηση είχαν διαρκούσε λιγότερο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα παιδιά που συστηματικά κοιμούνται ανεπαρκείς ώρες είναι πιο πιθανό να βιώσουν κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές ως ενήλικες.

Πηγή: vita

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου