Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Η οικογένεια συμβάλλει περισσότερο από τους φίλους στη μακροζωία

Σε νέα έρευνα, άνθρωποι που δεν είχαν στενές σχέσεις με την οικογένεια είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Γράφει: Ψωμιάδου Εύη στο iatronet

Στους ηλικιωμένους, οι σχέσεις με τη στενή οικογένεια φαίνεται πιο σημαντική από τους φίλους όσον αφορά το προσδόκιμο επιβίωσης, αναφέρει νέα έρευνα.

Ηλικιωμένοι που ήταν πολύ κοντά με την οικογένεια (εκτός των συζύγων) είχαν τουλάχιστον 6% ποσοστό κινδύνου θνησιμότητας εντός 5 ετών σε σύγκριση με 14% σε όσους δεν ήταν πολύ κοντά με μέλη της οικογένειας, ανακάλυψαν ερευνητές.

Ο James Iveniuk, του University of Toronto School of Public Health, δήλωσε ότι οι κοινωνικές σχέσεις παίζουν πράγματι ρόλο.
Ωστόσο, οι οικογενειακές σχέσεις φαίνονται πιο σημαντικές από τις φιλίες. Μπορεί να νιώθεις κοντά με τους φίλους σου αλλά αυτό δεν έχει μεγάλη επίδραση, αλλά αν δεν είσαι κοντά με τα μέλη της οικογένειας έχεις μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, δήλωσε.

Συγκεκριμένα, άνθρωποι που δεν ήταν κοντά με την οικογένεια είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, δήλωσε ο Iveniuk.

Η οικογένεια φαίνεται πιο σημαντική από τους φίλους λόγω αυτών που περιμένουν οι άνθρωποι από αυτήν.
Ο Iveniuk εξήγησε ότι υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες σχετικά με τη φροντίδα κάποιου από την οικογένεια, ιδιαίτερα όταν υπάρχει ένα δυσάρεστο γεγονός ή αρρώστια-η οικογένεια αναμένεται να βοηθήσει.

Αντίθετα, οι φίλοι είναι πιο πιθανό να εισέρχονται και να αποχωρούν από το δίκτυο, ιδιαίτερα αν κάποιος δύσκολα είναι προσβάσιμος.
Ο Iveniuk σημείωσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η οικογένεια είναι πάντα καλύτερη για κάποιον.

Αλλά για τους περισσότερους, τον περισσότερο χρόνο, οικογένεια είναι άνθρωποι με τους οποίους είμαστε πιο κοντά και πιο ανοιχτοί σχετικά με θέματα όπως η υγεία- είναι δυνητικά άνθρωποι που αναβάλλουν το θάνατο των ανθρώπων με τους οποίους είναι κοντά.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του American Sociological Association.

Η ερευνητική ομάδα ζήτησε από ηλικιωμένους να καταγράψουν έως 5 από τους πιο έμπιστους ανθρώπους τους, να περιγράψουν τη φύση της κάθε σχέσης και να δείξουν πόσο στενά ένιωθαν με καθέναν από αυτούς.

Εξαιρώντας τους συζύγους, οι συμμετέχοντες είχαν κατά μέσον όρο 3 στενούς –έμπιστους ανθρώπους και οι περισσότεροι δήλωσαν ότι είχαν υψηλά επίπεδα στήριξης από τις κοινωνικές τους επαφές.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν παντρεμένοι, με καλή υγεία και δήλωσαν ότι δεν ήταν πολύ μόνοι, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν ότι όσοι ανέφεραν περισσότερα μέλη της οικογένειας στο δίκτυό τους, άσχετα από το πόσο στενές σχέσεις είχαν, εμφάνιζαν μικρότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου σε σχέση με όσους ανέφεραν ότι είχαν λιγότερα μέλη οικογένειας.
Επιπλέον, οι ερευνητές πρόσεξαν 4 παράγοντες να σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Το να είναι κάποιος παντρεμένος, να έχει μεγάλο δίκτυο οικογένειας και φίλων, να συμμετέχει σε κοινωνικούς οργανισμούς και να αισθάνεται κοντά στους έμπιστους ανθρώπους του.





Πηγές: Συνέδριο American Sociological Association.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου