Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Βρεφικά παιχνίδια: ένας ανεκτίμητος θησαυρός.

Απαραίτητα, εντυπωσιακά, ανθεκτικά και … πανάκριβα. Δεν λείπουν (ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να λείπουν) από κανένα μωράκι. Παιχνίδια πολύχρωμα που αντέχουν σε όλες τις ταλαιπωρίες που μπορεί να φανταστεί κανείς, χωρίς να χάνουν την αρχική τους λάμψη. Παιχνίδια που στοχεύουν στη γνωστική, κινητική, κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών και ...ξεχνιούνται πολύ γρήγορα σε κάποια γωνια. Όχι γιατί δεν είναι ενδιαφέροντα ή πολύτιμα, αλλά γιατί «έδωσαν ό,τι ήταν να δώσουν», βοήθησαν το παιδί να περάσει στο επόμενο στάδιο και πλέον του είναι πολύ εύκολα. 

Και πετιούνται ή μένουν σε μια γωνιά μέχρι κάποια γνωστή οικογένεια να κάνει μωράκι... Μπορεί να περάσουν μήνες ή χρόνια μέχρι να τα θυμηθεί κανείς. Ένας θησαυρός ξεχασμένος. Γιατί αυτά τα παιχνίδια μπορούν να αποτελέσουν πραγματικό θησαυρό για ένα ίδρυμα ή ειδικό σχολείο. Παιδιά με Νοητική Καθυστέρηση, Αυτισμό ή πολλαπλές αναπηρίες μπορούν να κάνουν με αυτά τα πρώτα τους «βήματα», να βάλουν τις βάσεις της ανάπτυξής τους. Τι και αν λέει το κουτί 8-12 μηνών; Μπορεί αυτό το παιχνίδι να αποτελέσει ένα από τα βασικά εργαλεία μάθησης για παιδιά 5 ετών για έναν ολόκληρο χρόνο, μέχρι να δώσει τη θέση του στο επόμενο παιχνίδι που μπορεί να είναι για 18-24 μηνών. 

Ας μην αφήνουμε ανεκμετάλλευτους τέτοιους θησαυρούς. Βρείτε ιδρύματα, ειδικά σχολεία, ειδικούς παιδαγωγούς/ εργοθεραπευτες/φυσιοθεραπευτές/ λογοθεραπευτες, δώστε τους τα βρεφικά παιχνίδια σας και χαρίστε στα παιδιά ευκαιρίες και ελπίδα. 

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου