Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Παιδικά προβλήματα συμπεριφοράς από τη χρήση αναλγητικού κατά την κύηση

Οι γυναίκες που παίρνουν παρακεταμόλη κατά τη διάρκεια της κύησης ενδεχομένως να είναι πιθανότερο να αποκτήσουν παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο JAMA Pediatrics

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, με επικεφαλής την Δρ Εύη Στεργιακούλη, ανέλυσε στοιχεία που αφορούσαν περίπου 7.800 μητέρες και διαπίστωσαν ότι περισσότερες από τις μισές είχαν πάρει παρακεταμόλη σε κάποια φάση της κύησης. 

Συνολικά, το 5% των παιδιών είχαν προβλήματα συμπεριφοράς μέχρι την ηλικία των επτά ετών. 

Αναλυτικά, για να διερευνήσουν τη σχέση προγεννητικής έκθεσης στην παρακεταμόλη και των συμπεριφορικών προβλημάτων στα παιδιά οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν στην χρήση της αναλγητικής ουσίας κατά την 18η και 32η εβδομάδα της κύησης, καθώς και όταν τα παιδιά ήταν πια πέντε ετών. Επίσης, αξιολόγησαν δεδομένα που αφορούσαν τη χρήση της παρακεταμόλης από τους συντρόφους/συζύγους των μητέρων.

Στην 18η εβδομάδα της κύησης, 4.415 έγκυες ανέφεραν ότι είχαν πάρει παρακεταμόλη, καθώς και 3.381 γυναίκες στην 32η εβδομάδα. 

Όταν τα παιδιά ήταν πέντε ετών, πάνω από το 80% των μητέρων και των συντρόφων/συζύγων τους είχαν πάρει επίσης τη συγκεκριμένη αναγλητική ουσία. 

Δεν εντοπίστηκε συσχετισμός μεταξύ της μεταγεννητικής χρήσης της παρακεταμόλης από τους γονείς και των προβλημάτων συμπεριφοράς στα παιδιά, ή οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της χρήσης της ουσίας από τον σύντροφο κατά τη διάρκεια της κύησης. 

Όμως, οι πιθανότητες υπερδραστηριότητας, ζητημάτων αλληλεπίδρασης και συναισθηματικών προβλημάτων ηταν μεγαλύτερες μεταξύ των απογόνων των γυναικών που είχαν αναφέρει ότι είχαν κάνει χρήση παρακεταμόλης ενώ ήταν έγκυες.

«Αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι οι μέλλουσες μητέρες θα πρέπει να αποφεύγουν την λήψη παρακεταμόλης, καθώς η χρήση της ενδείκνυται σε καταστάσεις, όπως η αντιμετώπιση μιας εμπύρετης κατάστασης ή του πόνου κατά τη διάρκεια της κύησης. Και εξάλλου, άλλα αναλγητικά δεν θεωρούνται ασφαλή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης» επισημαίνει η Δρ Στεργιακούλη.

Ο Δρ Χαλ Λορενς εκτελεστικός αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Αμερικανικού Κολεγίου Γυναικολόγων-Μαιευτήρων (ACOG) συμπληρώνει ότι «τα προβλήματα συμπεριφοράς ειναι πολυπαραγοντικό ζήτημα και πολύ δύσκολα μπορεί να συνδεθεί με μια συγκεκριμένη αιτία. Ο εγκέφαλος συνεχίζει να αναπτύσσεται μέχρι και τον 15ο μήνα, δίνοντας χώρο στα βρέφη να εκτεθούν σε έναν αριθμό παραγόντων που μπορεί να οδηγήσουν σε συμπεριφορικά προβλήματα». 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η μελέτη έχει αρκετά αδύνατα σημεία ως προς την μεθοδολογία της, καθώς δεν συμπεριέλαβε στοιχεία για την δοσολογία και τη διάρκεια χρήσης της παρακεταμόλης, ενώ οι ερευνητές βασίστηκαν στις απαντήσεις των γονέων για την χρήση του αναλγητικού και τα προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών τους. 

Μαίρη Μπιμπή
Πηγή: health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου