Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Λάρισα: Επαγγελματικός Προσανατολισμός για μαθητές – Συμβουλές για γονείς

Συμβουλές, ειδικά τεστ και συζήτηση με ειδικούς μπορούν να κάνουν οι μαθητές στη Λάρισα , ώστε να επιλέξουν το καταλληλότερο επάγγελμα και σπουδές που τους ταιριάζουν.

Το Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού, υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, βρίσκεται στο κτίριο της β’ θμιας εκπαίδευσης Λάρισας στην οδό Καλλιθέας 11.

Η Έφη Βλαχοδήμου, υπεύθυνη του Κέντρου, μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, έδωσε το πλαίσιο λειτουργίας:

«Στον Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό υπάρχει ένα τρίπτυχο.
1. να βρεις τί σου αρέσει, πού τα πας καλά , με τί χαίρεσαι, πού θα αποδώσεις καλύτερα.
2. να μάθεις τί υπάρχει έξω, από σπουδές, σχολές, μεταπτυχιακά και αγορά εργασίας
3. να συνδυάσεις τα παραπάνω και να πάρεις τη σωστή απόφαση.

Οι υπηρεσίες που προσφέρουμε είναι δωρεάν.

Πάμε στα σχολεία κάνουμε ενημερώσεις κυρίως στην 3η λυκείου, όπως π.χ για αλλαγές στο μηχανογραφικό, μετονομασιες τμημάτων κλπ. Ενημερώσεις κάνουμε και στη β λυκείου αλλά και στην γ γυμνασίου
Φέτος, δεν υπάρχει το μάθημα ΣΕΠ στη γ γυμνασίου και μόνο με μια εκδήλωση θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τους μαθητές για τη μετάβασή τους στο Λύκειο.»

Ωστόσο, οι μαθητές μπορούν να κλείσουν ραντεβού και να πάνε ατομικά ή και ομαδικά, με 2-3 φίλους, στο Κέντρο και να μιλήσουν με τους ειδικούς στο ΣΕΠ για το τί τους ενδιαφέρει, τί τους προβληματίζει, πώς να επιλέξουν σπουδές και επάγγελμα.

«Κάνουμε συζήτηση με τα παιδιά αλλά και ειδικά τεστ του παιδαγωγικού ινστιτούτου στον υπολογιστή. Είναι πολλαπλής επιλογής, το συμπληρώνουν τα παιδιά , το τυπώνουμε και το ερμηνεύουμε. Τα τεστ αυτά βοηθάνε τα παιδιά να μάθουν τί τους αρέσει, επειδή συχνά δεν γίνεται και τόσο ξεκάθαρο μέσα απο την κουβέντα μόνο.» επισημαίνει η κα Βλαχοδήμου.

Ενημέρωση μπορούν να λάβουν και οι γονείς.

«Τον τελευταίο καιρό, μέσα στην κρίση και τη ρευστότητα που επικρατούν, παρατηρώ ότι μεταστροφή στη συμπεριφορά των γονιών. Δυσκολεύονται να πάρουν την απόφαση για το πού θα ωθήσουν το παιδί τους.»

Το Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού, από τον Οκτώβρη θα λειτουργεί 12.00-18.00 και την Τετάρτη 11.00-17.00
τηλ: 2410 258405,

Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου