Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Εκπαίδευση προσφυγόπουλων: «Μπορεί να αποκαταστήσει την ελπίδα για καλύτερη ζωή»

«Εκπαίδευση για τα παιδιά των προσφύγων - Τρέχουσες πρακτικές και προοπτικές» ήταν το θέμα συνεδρίου που διοργάνωσε στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες η ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κυρίου Στέλιου Κούλογλου για την ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση. Η Ελλάδα μπορεί να χαρακτηριστεί πρωτοπόρος σε θέματα ανθρωπιάς όπως η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Στη χώρα μας υπάρχουν 22.000 ανήλικοι πρόσφυγες. «Είναι καθήκον μας που προκύπτει από τις αρχές της Ευρώπης η μόρφωση των παιδιών» επεσήμανε ο ευρωβουλευτής.

«Γνωρίζω ότι στη Βόρεια Ελλάδα έχει χιονόπτωση, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των προσφύγων για φιλοξενία σε αξιοπρεπείς συνθήκες», δήλωσε κατά τη διάρκεια των εργασιών διεθνούς συνεδρίου στις Βρυξέλλες, ο διευθυντής προγράμματος έκτακτης βοήθειας στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ),Λουντοβίκο Γκαμαρέλι.

Μιλώντας για την ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση, ο κ. Γκαμαρέλι τόνισε ότι όταν ζητήθηκε, τον Φεβρουάριο του 2016, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να φτιάξει ένα σύστημα άμεσης βοήθειας, ανταποκρίθηκε και αποφασίσθηκε η εκταμίευση 700 εκατομμυρίων ευρώ για 3 χρόνια.

«Το 2016 διαθέσαμε 200 εκατομμύρια ευρώ και είμαστε σε συζήτηση για την επιπλέον διάθεση άλλων 50 εκατομμυρίων», είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, ο κ. Κούλογλου, υπογράμμισε ότι «δεν είναι μόνο ένα ανθρωπιστικό καθήκον, δεν είναι μόνο μια υποχρέωσή μας που προκύπτει από τη διεθνή νομοθεσία αλλά και από τις αξίες της ΕΕ».

«Η εκπαίδευση μπορεί να σώσει ζωές», είπε, από την πλευρά του, ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Χρήστος Στυλιανίδης, εξηγώντας ότι «είναι ο παράγοντας που μπορεί να αποκαταστήσει την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή».

Στην παρέμβασή της, η κυρία Αλεξάνδρα Ανδρούσου, αντιπρόεδρος της επιτροπής του υπουργείου Παιδείας για τη στήριξη των παιδιών των προσφύγων, σημείωσε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 22.000 ανήλικοι πρόσφυγες και έχουν δημιουργηθεί 425 τάξεις υποδοχής, που λειτουργούν στην πρωινή ζώνη και έχουν πολύ υψηλή αποδοχή από τους γονείς των μικρών προσφύγων.

Για το μοναδικό σχολείο στον Δήμο Θεσσαλονίκης, το 67ο Δημοτικό Ξηροκρήνης, που λειτουργούν τάξεις υποδοχής προσφύγων, μίλησε ο διευθυντής του κ. Δημήτρης Γουλής, ο οποίος τόνισε ότι «όχι μόνο δεν τα κουράζει το σχολείο, αλλά ζητούν και περισσότερο και οι Ελληνες συμμαθητές τους, τα έχουν αγκαλιάσει».

Για το Σχολείο της Ελπίδας, που λειτουργεί στο κέντρο φιλοξενίας του Σκαραμαγκά, μίλησε ο Σύρος πρόσφυγας Λουάι Κομμάμ Αλμπαμπιλί ο οποίος όταν αναγκάστηκε να έρθει στην Ελλάδα προκειμένου να ξεφύγει από τον πόλεμο και βρέθηκε στον Σκαραμαγκά, αποφάσισε να ιδρύσει το σχολείο για τα προσφυγόπουλα.
Αίσθηση προκάλεσε και η παρέμβαση της Άνχελα Μαρία Αρμπελάες, μετανάστριας η ίδια από την Κολομβία, η οποία τα τελευταία δεκαοχτώ χρόνια ζει στην Ελλάδα και όταν ως δημοσιογράφος επισκέφθηκε τη Λέσβο, αποφάσισε να μη φύγει από κει. Θέλοντας μαζί με την κόρη της να συνεισφέρουν στα παιδιά που έβλεπαν να έρχονται καθημερινά με τις βάρκες, αποφάσισαν να τους μιλήσουν σε μια γλώσσα που δε γνωρίζει σύνορα, αυτή της μουσικής. Έτσι, ίδρυσαν τη μη κυβερνητική οργάνωση Art Angels Relief Team και καθημερινά μαθαίνουν στα παιδιά να παίζουν με το βιολί τους Χατζιδάκι, Θεοδωράκη και Ξυλούρη, αλλά και μουσικές της πατρίδας τους.

Στο συνέδριο παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των οργανώσεων North West Migrants' Forum (Ιρλανδία), Be Aware and Share (Chios Island), Secondary School (Στοκχόλμη), Γιατροί του Κόσμου, ΠΡΑΞΙΣ (Αθήνα) μεταξύ άλλων.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου