Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Στην προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία αφιερωμένο το TEDxSalon 2016

Μια διεισδυτική ματιά σε κάθε πτυχή της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία θα επιχειρήσει να ρίξει το TEDxAthensSalon, μια συμπαραγωγή με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και τη συμβουλευτική υποστήριξη του Σ.Κ.Ε.Π. (Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους), στις 18 Δεκεμβρίου και ώρα 17.30- 20.30.

Ενδεικτικά, ερωτήματα που θα συζητηθούν είναι:
  • Πώς αντιλαμβανόμαστε την προσβασιμότητα;
  • Με πόσους τρόπους μπορούν άνθρωποι με αναπηρία να ξεπεράσουν τα εμπόδια που συναντούν στη δουλειά τους, τις σπουδές τους, τις κοινωνικές τους σχέσεις, την καθημερινότητά τους;
  • Πώς το περιβάλλον στο οποίο όλοι ζούμε θέτει διαχωριστικές γραμμές και με ποιο τρόπο μπορούμε να τις υπερβούμε;
  • Μπορεί η διαφορετικότητα να αποτελέσει ανάχωμα στην προσωπική εξέλιξη ενός ανθρώπου;
  • Πόσο δρόμο οφείλουμε να διανύσουμε για να αγκαλιάσουμε τους ανθρώπους με αναπηρία και να τους δώσουμε την ελευθερία να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους;

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα ακούσουμε την ιστορία του Μάνθου, της Μέντης, του Μιχάλη και άλλων. Αφηγήσεις που αποδεικνύουν ότι η αναπηρία δεν μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο. Διηγήσεις που θα αποτελέσουν εστία προβληματισμού, πηγή έμπνευσης για λύσεις, αλλά και έναυσμα για μια νέα προσέγγιση στο πάντοτε επίκαιρο ζήτημα της κοινωνικής ένταξης ανθρώπων με αναπηρία και ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να υπάρξει μια διεισδυτική ματιά σε κάθε πτυχή προσβασιμότητας και να αναδειχθεί η διαρκής προσπάθεια που πρέπει όλοι να καταβάλλουμε, ώστε οι όροι κοινωνική ένταξη και ίσα δικαιώματα να περάσουν από το στάδιο της θεωρίας στην απόλυτη πράξη.

Με αφετηρία το TEDxAthensSalon στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι ισότιμα, ανεξάρτητα από το αν έχουν ή δεν έχουν αναπηρία, το TEDxAthens εντάσσει συστηματικά στη μεθοδολογία του και το λεξιλόγιό του το μήνυμα «εκδηλώσεις ανοιχτές σε όλους».

Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν. Απαιτείται προεγγραφή μέσα από την ιστοσελίδα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (στη διεύθυνση www.SNFCC.org/events) από τις 9 Δεκεμβρίου (περιορισμένος αριθμός θέσεων).

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και σε live streaming μέσα από το επίσημο κανάλι του TEDxAthens στο Youtube και την προαναφερόμενη ιστοσελίδα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ξέρετε ότι... Το TEDxAthens ξεκίνησε τη δράση του το 2009 και είναι μία από τις πρώτες TEDx εκδηλώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Στόχος του TEDxAthens, είναι να αναδείξει και να προωθήσει την εμπειρία του TED σε τοπικό επίπεδο, παρουσιάζοντας ομιλητές που εμπνέουν με τις ιδέες, τα οράματα και τα επιτεύγματά τους.
To TEDxAthensSalon αποτελεί μια δράση μικρότερων, θεματικών στοχευμένων εκδηλώσεων και εντάσσεται στην οικογένεια πρωτοβουλιών του TEDxAthens. Σε αντίθεση με τις κεντρικές εκδηλώσεις του TEDxAthens, τα Salon προσφέρουν την δυνατότητα για στόχευση σε μια συγκεκριμένη θεματική, μέσα από ομιλίες, workshops ή διαδραστικές συζητήσεις. Το TEDxAthensSalon έκανε πρεμιέρα το 2012, με δύο εκδηλώσεις, μια σχετική με την τεχνολογική επιχειρηματικότητα και μια με θέμα την κοινωνία των πολιτών.

Πηγή: tech.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου